Witam naszą społeczność wędkarską . Mam proźbe - spining . Mam małe doświadczenie bo ostatnio łowiłem na spławik , pikerek ale tej jesieni zasmakowałem spiningowania pare szczupłych się trafiło ale co dalej ...... Jakoś nie mogę dopaść okoni kombinuje ale przydały by się porady od osób z doświadczeniem czekam na wasze porady pozdrawiam :)
Doświadczenia nie mam, ale właśnie w moim przypadku większość ryb które złowiłem na spinning to okonie. Zajrzyj na mój profil, tam jest artykuł "Jaziowo-okoniowe spinningowanie". Może to coś pomoże. Bo tak to ciężko powiedzieć, nie wiemy czym łowisz, gdzie i w jaki sposób... (2009/11/02 20:24)
I ja zapraszam na swój blog na pewno znajdziesz coś ciekawego . Pisze głównie o spiningu . Na okonie spróbuj delikatniejszym sprzętem połowić . Skuteczna metoda to boczny trok z paprochem (2009/11/02 21:13)
Spróbuj popytać wśród kolegów, kto łowi na boczny trok. Taki kolega pokaże Ci jak zawiązać zestaw, jaką wędką się tak łowi, jak zarzucać, jak poprowadzić przynetę, czego unikać , jakie dobierać ciężarki i przynęty. Z artykułów liźniesz trochę wiedzy ale nic nie zastąpi praktyki. (2009/11/02 21:33)
Z obrotówek na okonie proponuję rozmiary 0-2 i kolory srebrny w czerwone kropki lub paski oraz biały w czerwone kropki lub paski. Oczywiście na kotwicy coś czerwonego, albo plastikowa koszulka albo nawiń troszkę czerwonej wełny. Poczytaj na forum też artykuł o spinnerbajtach - zawsze mi się sprawdzały na okonie z twisterami w kolorze perły , seledynu i motor oil. (2009/11/04 23:16)
Wejdź na mojego bloga do galerii zdjęć. W części "sprzęt" znajdziesz sporo fotek przynęt spiningowych. Sporo jest typowych okoniowych. Poczytaj też wpisy o spiningowaniu. W archiwum portalu jest wiele ciekawych opisów tego tematu. (2009/11/05 15:54)
Dzięki za porady ale miałem wczoraj wypadek w pracy i prawa ręka na miesiąc skontuzjowana , jak narazie nie sprawdze w praktyce. Zły jestem bo tak bardzo chciałem pospiningować a mam tylko lewą więc ciężko łowić. Ten czas poświęce na teorie -innego wyjścia nie mam.Pozdrawiam . (2009/11/06 16:59)