W WW wiadomosci wedkarskie podaja o rekordzie okonia dzial wiadomosci pt: Rekord Polski:okoń 2,69 kg !-Olbrzym z gryfińskiego kanału.Na portalu www.moczykije .pl widnieje rekord okon 4,65 kg na Wiśle -Włocławek .1 -ktory rekord jest aktualny?2 -co wy byście zrobili z taką rybą?3 - dotyczy okonia 2,69 kg.Czy nie drazni Was fakt ze ryba została złapana w czasie tarła pełna ikry i niestety nie wróciła do wody?Jestem ciekawy waszych opinni.Ja swoja znam.
W WW wiadomosci wedkarskie podaja o rekordzie okonia dzial wiadomosci pt: Rekord Polski:okoń 2,69 kg !-Olbrzym z gryfińskiego kanału.Na portalu www.moczykije .pl widnieje rekord okon 4,65 kg na Wiśle -Włocławek .1 -ktory rekord jest aktualny?2 -co wy byście zrobili z taką rybą?3 - dotyczy okonia 2,69 kg.Czy nie drazni Was fakt ze ryba została złapana w czasie tarła pełna ikry i niestety nie wróciła do wody?Jestem ciekawy waszych opinni.Ja swoja znam.
On nawet w Polsce nie był złapany, z tego co pamiętam to ten okoń waży 2,5kg. (2014/04/15 21:24)darek-salamon
Ok takie kolegi zdanie ,szanuje ,nadmienie ze okaz takiego okonia byl badany przez ichtiologow i na osiagniecie wymiaru 50 cm potrzebowal okolo 40 lat.Druga rzecz ze male rybki zywia sie planktonem.Okon jak i szczupak są kanibalami więc pozeraja sie wzajemnie ,czy moze jest zarybiane mniejsza ilościa innych ryb dlatego w Twoim regionie dominuje okon zla gospodarka rybacka. Jest kilka innych ryb zjadajacych ikrę.Chodzi o etykę,czy myśliwy też zabija zwierzyne przed wydaniem potomstwa? Coraz wiecej jest wpisow na forach ze coraz rzadziej lapane sa tak duze okazy.To jak to jest? Mamy okonia za duzo i trzeba go tępić? (2014/04/15 21:36)darek-salamon
On nawet w Polsce nie był złapany, z tego co pamiętam to ten okoń waży 2,5kg.
Jest oficjalny rekord W.W. 2,69 kg kanał w Gyfinie. (2014/04/15 21:38)Draq
Ten 2,69kg to jest aktualny(chodziło mi o ten 4,65kg), chociaż i tak twierdzę, że łowi się większe sztuki które po prostu nie są zgłaszane... bo wiadomo jaka byłby nawałnica pseudo wędkarzy gdyby wyszło na jaw gdzie złowiono okaz... (2014/04/15 21:43)DelTor0
W WW wiadomosci wedkarskie podaja o rekordzie okonia dzial wiadomosci pt: Rekord Polski:okoń 2,69 kg !-Olbrzym z gryfińskiego kanału.Na portalu www.moczykije .pl widnieje rekord okon 4,65 kg na Wiśle -Włocławek .1 -ktory rekord jest aktualny?2 -co wy byście zrobili z taką rybą?3 - dotyczy okonia 2,69 kg.Czy nie drazni Was fakt ze ryba została złapana w czasie tarła pełna ikry i niestety nie wróciła do wody?Jestem ciekawy waszych opinni.Ja swoja znam.Przeciez to sciema, temat juz byl przerabiany ze dwa miesiace temu. Na zdjeciu okon ma troche ponad 2kg i nie jest z Polski, tylko Skandynawii. A zdjecie 'zapozyczone' z fejsa goscia ktory ta rybe zlowil, zreszta ma podpisane ze ryba 53cm i lekko ponad 2kg.
Ale dajecie sie w balona robic :D
(2014/04/15 22:00)darek-salamon
Jakim cudem znalazł sie na stronach poczytnego pisma W.W. ?skoro wyraznie pisze ze jest z cieplych kanałow Gryfińskich_ i to jako rekord?To w koncu gazeta klamie?czyli co rekord z przed 25 lat dalej jest wazny?ktoś z kolegów umie wytłumaczyć ten fakt.Jaki jest aktualny rekord Polski okonia? (2014/04/15 23:35)Jakub Woś
Jakim cudem znalazł sie na stronach poczytnego pisma W.W. ?skoro wyraznie pisze ze jest z cieplych kanałow Gryfińskich_ i to jako rekord?To w koncu gazeta klamie?czyli co rekord z przed 25 lat dalej jest wazny?ktoś z kolegów umie wytłumaczyć ten fakt.Jaki jest aktualny rekord Polski okonia?
Rekord Polski okonia to 2,69 z kanału w Gryfinie. Ten 4,65 to wielka ściema. Co z resztą zostało wyjaśnione na wspomnianym portalu moczykije. Wystarczyło lekko podnieść wzrok
http://www.moczykije.pl/content/view/359/ (2014/04/15 23:52)darek-salamon
Ten 4,65 to wiemy ze sciema niby zlapany na wisle we Włocławku. (2014/04/16 11:04)DelTor0
Ten 4,65 to wiemy ze sciema niby zlapany na wisle we Włocławku.I wlasnie o tego wszystkim chodzi, ze sciema. Nie o tego 2.69
(2014/04/16 14:04)darek-salamon
Tez to wiem ze to sciema' ten 4,65 kg'czytajac duzo na te tematy pytanie zasadnicze było co Wy byście zrobili z taką rybą?Ichtiolodzy twierdza niezaprzeczalnie ze nie powinno zabijać sie takiej ryby ,lepiej jak juz zabic 5 małych a taką co daje takie dobre geny i sie rozmnaża nie należy uśmiercać.W kotnym stanie.Ryba ktora jest pięknym okazem to raz i w okresie rozmnażania.Co na to miłośnicy spiningu i okonia?Jak istnieje przyzwolenie tak zabijajmy to kto w przyszłości bedzie miał dane mieć takie okazy na wędce?Jak zostaną wyłapane. Tym bardziej że okonie powoli rosną ,okaz złapany miał około 40 lat. (2014/04/16 14:55)JOPEK1971
Ciekawostka.Największy okoń złowiony we włocławskich wodach (oficjalnie) został złowiony na zbiorniku zaporowym,ważył 3,4kg,był badany przez ichtiologów,miętus z pod tamy ważył 4,5kg,o leszczach i boleniach dwucyfrowych ze zbiornika zaporowego nie wspomnę.Ryby złowili niestety rybacy. (2014/04/16 18:56)DelTor0
Ciekawostka.Największy okoń złowiony we włocławskich wodach (oficjalnie) został złowiony na zbiorniku zaporowym,ważył 3,4kg,był badany przez ichtiologów,miętus z pod tamy ważył 4,5kg,o leszczach i boleniach dwucyfrowych ze zbiornika zaporowego nie wspomnę.Ryby złowili niestety rybacy.(2014/04/16 19:26)
Chetnie foty takich rybek bym obejzal, ale pewnie nikt nie porobil.darek-salamon
Mam informacje od moich kolegów że złapano kiedyś w sieci leszcza 10 kg gdzieś na pomorskim wodach też przez rybaków.Dziwne ze nikt zdjęć nie robi.A faktycznie taki leszcz padł w Angli na wedke 10.23 kg 20 kwietnia 2012 r. grarulacje dla rekordzisty.Miłosnicy tej ryby moga ja oglądać na -serwis wedkarski-www.narybki.net (2014/04/16 19:47)Iras1975
Ciekawostka.Największy okoń złowiony we włocławskich wodach (oficjalnie) został złowiony na zbiorniku zaporowym,ważył 3,4kg,był badany przez ichtiologów,miętus z pod tamy ważył 4,5kg,o leszczach i boleniach dwucyfrowych ze zbiornika zaporowego nie wspomnę.Ryby złowili niestety rybacy.
Chetnie foty takich rybek bym obejzal, ale pewnie nikt nie porobil.No ba.. bo i po co? Fotografuje się tylko takie po 1-2kg a tych większych nie ma potrzeby uwieczniać na fotkach. ;))
Wczoraj rano doholowałem pod nogi okonia takiego ze 70cm i na oko +4kg, stałem po kolana w wodzie i nie wiedziałem jak go podebrać, wsadziłem wędkę pod pachę, wepchnąłem mu dwie dłonie do pyska i złapałem za język. Jak już gada miałem dobrze przytrzymanego, to naszła mnie ochota na zdjęcie i puściłem jedną ręką jego jęzor, żeby wyjąć aparat. Jakoś rozpiąłem kieszeń i wyjąłem cyfrówkę, ale rękę miałem od śliny okonia i wypadła mi do wody, gdy się po nią nachyliłem okoń zaczął się szamotać i po chwili się oswobodził i uciekł w głębiny. Na pamiątkę pozostał mi w dłoni jego język. Wielka szkoda..;)
(2014/04/16 20:39)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Lipkor
O rety Iras !!! Dobrze, że ta bestia Ci rąk nie od żarła, jak Ty byś chłopie kija trzymał???
Pozdrowienia z nad Koronowskiego :) (2014/04/16 21:01)Iras1975
O rety Iras !!! Dobrze, że ta bestia Ci rąk nie od żarła, jak Ty byś chłopie kija trzymał???
Pozdrowienia z nad Koronowskiego :)
Spokojnie, noszę odpowiednie ubranie, tylko czasem rdzewieje na deszczu. ;) Również pozdrawiam. (2014/04/16 21:19)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Artur z Ketrzyna
Ten 2,69kg to jest aktualny(chodziło mi o ten 4,65kg), chociaż i tak twierdzę, że łowi się większe sztuki które po prostu nie są zgłaszane... bo wiadomo jaka byłby nawałnica pseudo wędkarzy gdyby wyszło na jaw gdzie złowiono okaz...
I nie każdy kiedyś myślał o zgłaszaniu rekordów.
ojciec miał okonia 3,4 kg, na Niegocinie. Dziś tam trudno bu ktoś złowił takiego opd 1 kg, nawet o,5 to już okaz.
Niewody swoje zrobiły.
Pamiętam jak z dziadkiem pływaliśmy na podwodne górki i łowiło się takie sztuki ok 0,5 kg. Jak w jednym miejscu stało 5 łódek. To już na drugi dzień niewód jak kombajn z tej górki wszystko zdjął...
mój tylko 1,1. Foty nie mam, nie zachowała się...
obecnie trafiam takie do 0,6 kg (2014/04/16 21:26)darek-salamon
Właśnie ,jeszcze my nie wypuszczajmy takich okazów za parę lat zostanie nam sieczka wędkarska i okoń po 5 cm.A to przykład namacalny jakie szkody robi karp tak kochany, polecam fachowe pismo na stronie :Wedkarz Polski-INŻYNIERIA EKOSYSTEMU Prof.dr.hab.Andrzej Witkowski.Również czekam na rzeczowe Wasze spostrzeżenia. (2014/04/16 22:32)Tusior
Najnowszy model bielizny termoaktywnej Brubeck, HIT 2014!!To było dobre Iras he he:P (2014/04/17 09:42)