tytan1 spisz czy napiszesz do kiedy bierze okon pod lodem bo koledzy mowili ze do konca stycznia i moge zapomniec o okoniach potem tylko plotka i jak chce to szczupak ale to wyzsza szkola jazdy i ciertpliwosci,oczywiscie na mala plotke...... (2011/01/29 23:27)
tytan1 rano ruszam na garbusy i mysle ze szkac nadal w okolicach brzegu ok.2-3 m jak ty myslisz czy byles ostatnie dni na rybach ja lowie na kaszubach i ostatnie wedkowanie bylo dobre garbusy ok.34 cm i 0,52 kg wagi jazda bardzo fajna oczywiscie mniejsze tez byly ,zobacze co jutro i dam ci znac.... (2011/01/29 23:38)
J.Strzeszyńskie k/ Poznania kapryśne,wręcz potrzeba kilkunastu wypraw aby osiągnąć jakieś przyzwoite efekty w połowach okoni.Chyba przyczyną jest przetrzebienie tego gatunku na większości naszych wód w latach 90-siątych.Obecnie szukam tych dużych okoni 25-30cm przy trzcinach,na górkach podwodnych.Łowię na wolframki z dużą ilością ochotki. Ale w porównaniu do poprzednich lat to już nie to samo.Trzy razy wracałem o kiju(ku)Lód wczoraj miał 12 do 14 cm.Połamania wszystkim życzę. (2011/01/30 19:16)
okoń najlepiej bierze na pierwszym lodzie potem stopniowo nabier aikry aż przestaje brac oczywiscie zdarzają sie i to nawet duzo i łądne ale raczej pierwsze lody potem biała ryba a i szczupaki kolego to dopiero od 1 maja!!!! pozdrawiam (2011/01/31 19:00)
bylem i byly slabe brania normalnie nuda caly dzien i wyniki marne pare plotek w lini brzegowej tj.ok 2-3 m od brzegu i pare okoni ale wielkoscia szalu brak pogoda dopisala spacer po lodzie zaliczony a okonia ani w brzegu ani na 6-12 m wszelkie gorki podwodne sprawdzone i nic ale mysle ze bedzie lepiej nastepnym razem pozdrawiam wszystkich i oczekuje wpisow jak tam wyniki na innych jeziorach...... (2011/01/31 23:04)
ja byłem w niedziele z tatą ja nastawiłem sie na płotki i pilnowałem spałwiczków on szukał okonia złapał dośc sporo ale jadalne tylko 6 z czego jeden 30 a reszta takie 20-25, wiec rewelacji nie ma..... ale również mielismy piekną pogode i wypoczelismy sobie:) (2011/02/01 13:25)
• Występowanie: stawy i wyrobiska, jeziora, zb. zaporowe, rzeki górskie, rzeki średnie nizinne, rzeki wielkie nizinne, płytkie wody przybrzeżne Bałtyku.
• Morfologia: okoń ma ciało wyraźnie wygrzbiecone i pokrywają je drobne, ostre łuski, zachodzące na siebie dachówkowato i bardzo głęboko osadzone w kieszeniach skórnych. Maleńkie ząbki na ich zewnętrznej stronie nadają jego ciału charakterystyczną szorstkość w dotyku. Kości pokrywy skrzelowej posiadają ostry kolec, którym możemy boleśnie się ukłuć. Grzbiet okonia jest najczęściej ciemnoturkusowy, boki zielonożółte, układa się na nich prostopadle od pięciu do dziewięciu charakterystycznych ciemnych smug.
• Żerowanie: narybek początkowo odżywia się planktonem, później organizmami bezkręgowymi, a w momencie gdy najbardziej żarłoczne osobniki w stadzie młodych okoni, żyjących w trudnych warunkach, osiągają odpowiednie rozmiary (10-15cm), natychmiast zaczynają odżywiać się mniejszymi od siebie rybami. Nie gardzą przy tym przedstawicielami własnego gatunku. Jeżeli w danym zbiorniku występują już cierniki, to wtedy one stanowią główną zdobycz młodych drapieżców. Niektóre okonie, mające dziesięć do dwunastu centymetrów długości, są już prawdziwymi rybami drapieżnymi. Z drugiej jednak strony ciągle jeszcze potrafią zaspokajać głód, ryjąc w mule lub zawzięcie polując na ośliczki.
• Rozmnażanie: dojrzałość płciową okoń osiąga w trzecim roku życia. W kwietniu i maju, gdy woda osiągnie temperaturę około 6°C, samica składa około trzydziestu tysięcy ziaren ikry, która układa się na podwodnej roślinności w formie charakterystycznych, długich na 2 metry taśm. Ikra okoni składana jest w płytkich i przeważnie silnie zarośniętych miejscach. Podczas upalnych miesięcy letnich, gdy stada okoni osiągają dojrzałość płciową, zaczynają przystępować do tarła. Świeżo wykluty narybek już w pierwszym roku swojego życia może osiągnąć długość 6, a nawet 8 centymetrów. Jeżeli rok po roku następują po sobie upalne lata, to wkrótce liczebność populacji tych ryb staje się tak wielka, że dla wielu z nich zaczyna brakować pożywienia. Cały dostępny pokarm naturalny błyskawicznie znika w milionach pysków wiecznie głodnych garbusów wielkości dłoni. W tym właśnie momencie niektóre okonie zaczynają odczuwać nieodpartą chęć kanibalizmu i przestawiają się na pokarm złożony wyłącznie z osobników własnego gatunku. Z punktu widzenia psychiki człowieka jest to odrażający proceder, jednak matka natura wie co robi. Dzięki kanibalizmowi, rozrośnięta populacja okoni szybko przerzedza się. Równowaga zostaje zachowana.
• Okoń okres ochronny: nie ma
• Okoń wymiar ochronny: na wodach przybrzeżnych Bałtyku zarzadzanych przez Urzędy Morskie – 17 cm; Okręg Nadnotecki i Okręg Radomski PZW - 15 cm; Okręgi PZW: Częstochowski (zb. Poraj), Mazowiecki, Opolski, Poznański, Toruński - 18 cm.
• Okoń dobowy limit połowu: nie ma
• Okoń rekord Polski: 2,65 kg (Wiadomości Wędkarskie), 55 cm – 2005 r. (Wędkarski Świat) (2011/02/01 19:55)