Zaloguj się do konta

Okoń z grila ;p

utworzono: 2009/07/28 15:35
elan1993

Okoń to według mnie najlepsza ryba pod względem wędkarskim i kulinarnym, a dlaczego kulinarnym. Ponieważ ma pyszne mięso oraz mało ości. Do przyrządzenia naszego okonia lub okoń będą nam potrzebne: - okoń < najlepiej wymiarowy i nie dłuższy niż 25cm bo u dłuższego mięso nie jest już takie dobre> -cebula -sól i pieprz -miska -olej Wypatroszone ryby i oskrobane....nie muszą być gdyż po przygotowaniu łuska łatwo odchodzi..... wkładamy do miski wysypujemy trochę soli i przyprawiamy pieprzem, oraz wkładamy tam pokrojoną w małe kawałki cebule. Taką całość lekko mieszamy ręką by wszelkie dodatki do ryb były dobrze rozprowadzone. Tak już przygotowane ryby wkładamy do lodówki na koło 2-3 godziny. Gdy ryby nabierają tego całego aromatu możemy przed wyjęciem okoń rozgrzać grilla do nie dużej temperatury że by ryby się nie spaliły na zewnątrz a w środku były surowe, więc kładziemy okonie na średnio lub lekko rozgrzanym grillu. Teraz czas naszego pieczenia. To głównie zależy od wielkości ryby więc im większa to powinno się ją robić dłużej. Ja przygotowuje ryby aż będą miękkie to w tedy sygnał dla mnie że są gotowe. Oczywiście nie możemy zapominać o przewracaniu ich gdyż nikt nie chciał by mieć z jednej strony ładnie zrobionej ryby a z drugiej przypieczonej. Życzę smacznego ;> [2009-07-28 15:35]

golo

Polecam okonia ostatnio piekłem z ojcemm okonia złowionego przezemnie posypalismy wegetą i owinelismy w foljie srebrzystą niebylo czasu na inne przyprawianie ;p [2009-07-29 08:57]

elan1993

Nom można tak też zrobić ale ja mam inne kubki smakowe i taka ryba zrobiona w moim przepisie smakuje mi najlepiej więc postanowiłem się z innymi podzielić. [2009-07-30 11:35]

mikstero

Sum najlepszy - tylko nie z Wisły. [2009-07-30 15:11]