Okoń na rzece
utworzono: 2010/09/05 14:43
witam . mam pytanko jak upolować okonia na rzece . i na jakie przynęty . pozdro
[2010-09-05 14:43]
Przyznam szczerze,że łowiąc w rzekach nie nastawiam się specjalnie na okonie bo o większą sztukę raczej trudno.Okonie powyżej 30cm to dla mnie okazy,ale łowię w podgórskich rzekach a na nizinach może większe są częstszą zdobyczą.Moim zdaniem najpewniejsze przynęty to gumki i obrotówki.Zdarza mi się je łowić na woblery i wahadłówki ale te pierwsze wydają mi się skuteczniejsze.Wielkość i kolor to kwestia danego dnia i łowiska bo okoń lubi grymasić jak mało który gatunek ryb i warto mieć przy sobie spory zapas przynęt na zmianę.
[2010-09-05 15:19]
w rzece głownie woblery i obrotówki,ale ja nigdy w rzece nie trafiłem na jakies okazy coprawda na wiśle mam takie jedno okoniowe miejsce ale puki co nic szczególnego tym bardziej w tym sezonie gdy na wiśle jest ogólna nędza [2010-09-05 17:09]
Ja miałem piękny przypadek tamtej jesieni przez dwa dni łowiłem na wielopolce z mizernym skutkiem ,trzeciego dnia popsuła się pogoda i o dziwo zaczęły brać okonie jak zwariowane wyciągałem po 5 szt. z jednego dołka i to takich słusznych wymiarów powyżej 30 cm.Oczywiście łapałem na swoje woblery ,jak przestawały brać zmieniałem wobler na inny i dalej okonie brały , tak to jest tymi okoniami
[2010-09-05 17:36]
Witam ja okonie łowię od 30cm do 40 cm na obrotówki nr3 srebrne tylko podłużne na okrągłe nie ale to tylko na dużych zalewach w rzece raczej małe okonie rzadko trafiają się 30- tki . [2010-09-05 17:51]
Witam ja łowie okonie na małej rzece szerokość 4 metry .... najczęściej pukają na srebrne obrotówki i na twisterki 2-4 cm jeżeli jesteś początkującym wędkarze nie polecam spławiku na rzekę .... Pozdroo .. i dodam jeszcze żę na te przynęty potrafi puknąć szczupły i pstrąg ,.,.
[2010-09-05 18:03]W małej rzece łatwiej namierzyć okonia,zresztą w takich rzeczkach często jest to najwieksza populacja drapieżników,ale w takiej wiśle np już jest problem .... pozostają starorzecza i zakola [2010-09-05 18:11]
okonie są wszędzie - tylko różnie to bywa z ich rozmiarami
na rzece również się znajdyją
jeśli rzeka ma silny nurt to szukaj w klatkach między główkami tam gdzie jest spokojniej - bliżej brzegu przy drobnicy
najłątwiej złapać okonia jak jest bardzo niski poziom wody, gdy widać kamerdole z opaski
jeśli chodzi o przynęty to zależy od łowiska
na kanałach żeglugowych we wrocławiu łowię na małe twisterki 4cm lub troszkę większe oraz na woblerki
jeśli chodzi o kanały przeciwpowodziowe, gdzie nurt jest zawsze to stosuję woblery
[2010-09-05 18:44]to zależy od wody jak wiesz u nasz raz jest wysoka raz niska ostatnio z grzeszkiem łapaliśmy okonie na czerwonego a w tamtym roku do grudnia na małom oklejkę ale takie do 20 cm większe też brały
[2010-09-06 09:40]
Witam ja na moich rzekach łowie głównie na gumki,czasami na woblery.Nieraz łowiąc sandacze na duże kopyta trafia mi się duży okoń.Ale widziałem wędkarzy co łowili ładne garbusy na malutkie żywczyki z gruntu.Powodzenia
[2010-09-06 11:10]
Witam serdecznie!!! jak na okonia to spinning i gumy oraz woblery,najwieksze okonie lowie w zatoczkach gdzie jest nierowne dno lub jakies dolki.Najwieksze garbusy lowilem tez na pekate woblery o jaskrawych kolorach i dl. 6-7cm.Pozdrawiam i powodzenia
[2010-09-06 12:02]
Witam.
Kolego Lutii widze że jesteś z Dęblina,masz w tym roku jakieś fajne okoniowe miejscówki w okolicy Dęblina? Bo na wiśle nędza przez cały sezon,nawet w porcie nie bardzo biorą
[2010-09-06 12:50]blaszka obrotówka 3 gram z jaskrawymi kolorami i na Radomce to działa. Spróbuj może u Ciebie też:)
[2010-09-06 15:05]
spining - blaha 2 lub3 najlepiej seledynowa lub pomarańczowa
spławik - czerwony robak (glizdwa) pozdrawiam
[2010-09-06 16:30]na rzece szkaj okonia Wszędzie!!!!!!!!!!!! Aczkolwiek najcześciej na jakiś zakrętack gdzie woda jest spokojna blisko korzeni drzew ogólnie wszędzie tam gdzie może się schować i czekać na ławice drobnicy. A właśnie szukaj drobnicy prawdopodobnie tam będzie i okoń:) co do przynęt odradzam woblerki na rzeke (chyba,że jestes kasiasty i co chwile kupujesz nowe) chodzi tu o zaczepy. Dobre wyniki będziesz miec łowiąc na "paprochy" i obrotówki o numeracji od 00 do 3:) na obrotówki łowie okonie różnej wielkości ale są bardzo skuteczne kiedy na paprocha nie chca brac lub słabo biora.
[2010-09-06 19:31]
[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images38.fotosik.pl/332/2fed759827aa7c99med.jpg[/IMG][/URL]
[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images43.fotosik.pl/337/d1b2dd59258283edmed.jpg[/IMG][/URL]
A TU MASZ LINKI DO TEGO NA CO JA ŁOWIE OKONIE SA BARDZO SKUTECZNE
[2010-09-06 21:03]
Jak dobrze wiemy przychodzi czas zatrzęsienia ryb a więc można po spiningować.Ja bym ci polecił teraz małe twisterki i riperki ponieważ teraz ryby przygotowują się do tego gorszego czasu czyli zimy to teraz bardzo się objadają. [2010-09-06 22:06]
NIE ZGODZE SIE Z tOBA KOLEGO CO DO MAŁYCH PRZYNĘT:( teraz drobnica juz podrosła czli wieksze przynęty bym radził:)
[2010-09-06 22:09]
NIE ZGODZE SIE Z tOBA KOLEGO CO DO MAŁYCH PRZYNĘT:( teraz drobnica juz podrosła czli wieksze przynęty bym radził:)
Ja się nie zgodze z panem jeżeli drobnica już podroasła to ile ma teraz 2 ,3,4,5 cm to jest jeszcze drobnica a po za tym jak by ta drobnica podrosła to okonki bedą brały na te małe gumeczki bo jest to imitacja drobnicy :) .......................................................... [2010-09-07 15:00]
Ja się nie zgodze z panem jeżeli drobnica już podroasła to ile ma teraz 2 ,3,4,5 cm to jest jeszcze drobnica a po za tym jak by ta drobnica podrosła to okonki bedą brały na te małe gumeczki bo jest to imitacja drobnicy :) .......................................................... [2010-09-07 15:00]
Na razie mojego największego okonia przyniósł mi jerk 7cm imitujący... okonia :) Tylko że to było na kanale a nie w rzece. Ale generalnie jak zasadzam się na garbusy to łowię na twisterki 5-7cm, najczęściej perłowe. Koniecznie z przyponem bo często uderza szczupak. Pozdrawiam
[2010-09-08 18:52]