Lepsze okonie na zywca płoć i krąp 6-8 cm. złowiłem okoń od 30-43 cm. niż ukleja łowić tylko więcej małe okonie
Lepsze okonie na zywca płoć i krąp 6-8 cm. złowiłem okoń od 30-43 cm. niż ukleja łowić tylko więcej małe okonie
Czy mógłbyś kolego jeszcze raz po polsku napisać co miałeś nam do przekazania?
U mnie płotka nie ma wymiaru dlatego podałem ją jako propozycje. Wstrząsnęły mnie dwie wypowiedzi o 10cm wzdrędze, przecież już długi czas jest ona chroniona. A zaciekawiła mnie ochrona słonecznicy. Można na nią w końcu łowić czy też nie?
Dotyczy to przecież wszystkich wód RAPR.
(2012/09/04 10:19)Dotyczy to przecież wszystkich wód RAPR.
Widocznie mieszka kol. w rejonie Polski gdzie sum powyżej 70 cm jest sumem - a poniżej sumikiem karłowatym
Najlepsze / bo najżywotniejsze mimo małego rozmiaru / na okonie są czebaczki / są ich tysiące w stawach hodowlanych / - lecz na wodach PZW nie wolno na nie łowić
Krasnopiórka / inaczej wzdręga , a dla niektórych płotka / jest objęta wym. ochronnym - co np. u społecznych wrocławskich strażników jest skrupulatnie wykorzystywane w postaci nakładania 50 zł mandatów na emerytów łowiących na Oławce w Parku Wschodnim , którym przypadkowo się zaplątała podczas pozyskiwania żywca na podrywkę , czy też przez zwykłą ludzką pomyłkę
P.S.Pan Robert [ pikesad ] jest rzeczywiście osobą niesłyszącą - serdecznie Pana pozdrawiam i Życzę Wielkich Sukcesów Wędkarskich ! - osobiście uważam, że wszystkie Pana posty są merytoryczne i możliwe do odczytania w przeciwieństwie do wpisów niektórych osób słyszących / patrz np. Fix /
U mnie płotka nie ma wymiaru dlatego podałem ją jako propozycje. Wstrząsnęły mnie dwie wypowiedzi o 10cm wzdrędze, przecież już długi czas jest ona chroniona. A zaciekawiła mnie ochrona słonecznicy. Można na nią w końcu łowić czy też nie?
"U mnie płotka nie ma wymiaru" - jak to możliwe. Przecież płoć ma wymiar 15cm w RAPR.Dotyczy to przecież wszystkich wód RAPR.
Panowie, po co to bicie piany odnośnie niewymiarowych płotek na żywca. Przecież chyba każdy widzi, że wobec małej ilości drapieżników w naszych wodach, skarlałej płoci jest niesamowita ilość i powinno się w końcu dopuścić w regulaminie stosowanie małych płotek na żywca, tym bardziej, że powinno to wpłynąć pozytywnie na pozostałą populację. Przecież wiadomo, że nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie wyławiał kilogramami 12 cm rybek w celach konsumpcyjnych (zwłaszcza że, powiedzmy sobie szczerze - przysmak to nie jest), a parę sztuk na żywca katastrofy ekologicznej nie wyrządzi.
Odnośnie żywców okoniowych głosuję jednak za wyrośniętą słonecznicą (której ochrona również była dla mnie zagadką wobec liczności występowania), a na rzekach za kiełbikiem, choć szkoda mi tych sympatycznych rybek.
CześćNie żebym był jakimś wojującym No Kill ale wiele rzeczy chyba na rybach jeszcze nie widziałeś ;-)JK
CześćNie żebym był jakimś wojującym No Kill ale wiele rzeczy chyba na rybach jeszcze nie widziałeś ;-)JK
To mnie Pan zaciekawił !
Proszę o podzielenie się ze społecznością portalu z Pana doświadczeń obserwacyjnych .