Okoń - jak skutecznie łowić

/ 39 odpowiedzi
kamilkolarz

Witam.

Próbowałeś może te 35-39cm wypuszczać, żeby podrosły do 40-50cm? Może tutaj tkwi błąd?

Jest dość prosty i piekielnie skuteczny sposób na wyławianie ze stada tych większych sztuk, ale w trosce o te piękne ryby nie będę opisywał tego na forum.

Z gory zakladasz, ze je zjadl tak!!! (2013/01/27 09:27)

rysiek38

DzIeki za koment .Powiem tak że jakbym miał brać wszystko co mi przysługuje w ramach RAPR to bym musiał poprosić J.Owsiaka by w ramach orkiestry zebrał mi na pare lodówek a tak na serio to nieraz spotkałem się zpogarda pt. jak ty mozesz takie ryby wypuszczać (2013/01/28 23:28)

rav74

Z pewnością zaraz odezwą się łowcy dużych okoni. Bez wątpienie warto posłuchać każdej porady, bo pewnie coś w tym tkwi, ale dla mnie w wędkarstwie jest jedna reguła, która brzmi - BRAK REGUŁ !

zgadzam się z kolegą Griszą, znamy się to prawdziwy fascynata tego gatunku i wie, co pisze dużo od niego podłapałem (2013/02/04 08:18)

rav74

Witam.

Próbowałeś może te 35-39cm wypuszczać, żeby podrosły do 40-50cm? Może tutaj tkwi błąd?

Jest dość prosty i piekielnie skuteczny sposób na wyławianie ze stada tych większych sztuk, ale w trosce o te piękne ryby nie będę opisywał tego na forum.

Widziałem te piękne ostatnie okazy kolegi Irasa, więc myślę, że sposób ma na duże osobniki, ja osobiście złowiłem największe sztuki na żywca, na spinning największy miał 34cm. (2013/02/04 08:23)

rysiek38

Czyli w sumie wniosek jeden jedyny rozsądny ...na okonia nie ma recepty robi co chce ,jak chce i kiedy chce i może właśnie dlatego mnie tak  fascynuje (2013/02/13 22:36)

pstrag222

Patentów jest tyle ilu wędkarzy. Każdy dochodzi do własnej ciężką pracą i myśleniem nad wodą.
A może po prostu nie ma większych w tym zbiorniku? (2013/02/14 08:51)

JAQU

...tam gdzie kultura łowienia rozwija się latami można połowić, Szwecja czy Finlandia ryb jest pod dostatkiem i w głównej mierze okazowych. To prawda ktoś powie mniej ludzi, więcej wód ale to nie prawda u nas tak już będzie i niewiele się zmieni. Rady dla Ciebie mam dwie;pierwsza, walcz dalej na pewno Ci się uda,a druga prostsza i taki półśrodek, obetnij 5 cm miarki i BANAN  murowany!!!Pozdrawiam (2013/02/15 14:52)

brt3

To bardzo trudne pytanie. Nie ma żadnego błędu:) Ja złowiłem w tamtym sezonie ponad 60 sandaczy. Każdy jeden tylko troszkę ponad wymiar a przecież wiadomo że w Sulejowie są znacznie większe. (2013/02/15 18:41)

hunting-predators

Rychu! Oprócz Morawy, to proponuję POGORIA III, POGORIA I. Czy masz pecha??? Myślę, że nie. Po prostu Twój największy okoń jeszcze rośnie. Mój też....... Powodzenia!!!!!! (2013/02/19 09:45)

cierpliwy1

Aaaaaa zapomniałem. Może nie powinienem tego pisać tu, tylko na priv. Jeśli nie masz daleko na pomorze, to zapraszam - jezioro Średniak miejscowość Gostycyn ( kujawsko-pomorskie) Nie jest trudno o czterdziestkę ;) Łowię, wiem. Pozdro!

No właśnie , aby  złowić dużego okonia ,trzeba wiedzieć w jaki łowisku on jest.Moim zdaniem ,to podstawowa sprawa. (2013/04/12 19:19)

Przemas83

To nie twoja wina. Możesz posłuchać innych i założyć na agrafkę dużą przynętę i się okaże, że nie złowisz żadnego okonia, tylko szczupaka. Spróbujesz malutkich gumek i będziesz łowił tylko "dłoniaki". Moim zdaniem to jest na prawdę pech. Ja łowię okonie od 20-stu lat, zawsze na najmniejsze przynęty i złowiłem już sporo +40 cm czy to nie jest przypadek??? Kiedy inni zawsze mówią, że większa przynęta= większa ryba. Moim zdaniem nie ma reguły. Większość złowionych ryb to przypadek. Nigdy nie wiadomo czy obok naszej przynęty czai się ryba medalowa, czy niedorostek. Nie poddawaj się i życzę w końcu okonia 40 cm.

PS. Złowiłem kilkanaście okoni grubo ponad 40 cm i ich waga oscylowała w okolicach 1 kg, a różnych tabelach rekordów okonie około 40 cm nieraz miały nawet półtora kilo, śmieszne to dla mnie. Pozdro!

Ja również uważam że Okoń 40 cm to 1kg max ! (2013/04/13 12:14)

rysiek38

ja na własne oczy widziałem jak kumpel dopadł takiego 41 i przy mnie go ważył-miał 1150gram i wyglądał jak przemalowany karp ,czyli w pótora kilo też trudno uwierzyć (2013/04/13 21:09)