Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Ja przezucilem sie z twisterków na gumy keitecha i mam w tym sezonie rewelacyjne wyniki. duze okoniska 2 sandacze i kilka szczupaków.Jak sandacze i szczupaki w tym sezonie biorą dobrze to znaczy, że nie jest tak źle z nami i naszymi wodami!!!
Nie mam zamiaru Kolegi pouczać w kwestiach wędkowania, a jedynie zasugerować pewną myśl. Jeżeli spinningując w poszukiwaniu okoni znajduję miejscówki, gdzie biorą mi szczupaki i sandacze, postępuję jak to jednoznacznie opisał Kolega Grzegorz, w artykule znajdującym się na głównej stronie portalu "Wiosenne klenie".
Proszę zrozumieć, że jest to tylko sugestia.
Poniżej blockquote z artykułu Kolegi Grzegorza, który w pełni pasuje do mojej filozofii wędkowania.
"Zdarza się, że trafimy w tym okresie (zazwyczaj marzec) na tarlisko któregoś z gatunków objętych okresem ochronnym (u mnie to zazwyczaj świnka i boleń) co powoduje czasami „najechanie” i podhaczenie za „fraki” jakiejś ryby. Nie myśląc o jakichkolwiek tego typu „braniach” szybko opuszczam taką miejscówkę i zostawiam ryby same sobie w miłosnym amoku z nadzieją na zdrowy narybek i kolejne pokolenia zdrowych ryb."
Domniemam, że rasowy spinningista właśnie tak postępuje.
Napisze , jako mniej rasowy spinningista ;
Lowienie na boczny trok tez wymaga jakiejś wiedzy i doświadczenia praktycznego ...
po pierwsze - trzeba do tej metody odpowiednio dobrać sprzęt - 1. wedke o akcji szczytowej do góra 12 gr ciężaru wyrzutowego ; 2- żyłkę / bądż plecionkę / jak się da to najcieńszą z możliwych / 0,10 żyłka , 0,4 plecionka / ; 3- ciężarek / też odpowiedniego kształtu i odpowiedniej wagi / im lżejszy nadający się w danych warunkach pogodowych tym lepiej / ; 4- odpowiednio dobrany haczyk do zastosowanej przynęty / taki aby nie zakłócał jej pracy /tzn. mam na myśli z oczkiem wiązanym bezpośrednio do żyłki /plecionki / już bez żadnego dodatkowego obciążenia 5- odpowiednio dobrana przynęta / plemnik 1-2 cma . ripper , twister 2-3 cm , jego kolor i kształt / 6- umiejętność prowadzenia takiego zestawu 7- a co najważniejsze odpowiednie jego zamontowanie / dlugosc troka , przyponu /(2015/02/27 22:24)
Witam pasjonatów spinningu. Jestem po pięciu wyprawach z bocznym trokiem i nie odnotowałem żadnych brań, ten sezon u mnie zaczął się szybko. Lodu już nigdzie nie ma, a temperatury powyżej zera. Będąc kilka razy z psem na spacerze widziałem, jak koledzy łowili okonki na boczny trok w tych samych miejscach. Na troczek łowię już kilka sezonów, jednak nigdy nie łowiłem tak wcześnie. Moje pytanie dotyczy w zasadzie przynęt jakich używacie na tak wczesne wypady. Mój zestaw to kijek do 12g, oraz Mistrall amundson w rozmiarze 1000 z nawiniętą żyłką 0,14. Przynęty to twisterki około 3cm. Nie sądzicie że brak brań jaki odnotowałem, spowodowany jest zbyt dużą przynętą? Stosujecie mniejsze? Może w tym tkwi problem. Podpowiedzcie coś, żebym wiedział czy warto dokupić kilka malutkich paproszków. Pozdrawiam.