Okolice Sandefjord jeziora Norwegia

/ 8 odpowiedzi
Lecimy ze znajomymi na początku sierpnia do Norwegii, a dokładniej do miasta Sandefjord liniami Wizz Air (lot był bardzo tani :P). Moje pytanie: czy ktoś mógłby polecić jezioro w tych okolicach, aby na kilka dni osiąść tam w namiotach i żywić się złowionymi rybkami?Ktokolwiek łowił w tych okolicach?

Pozdrawiam, Krzysiek
Karbul

Rozumiem że wybrałeś tani lot bo wiesz jakie są koszty pozwolenia na wędkowanie na wodach lądowych ;> Moja skromna rada, chcesz się żywić rybami z wody, wybierz wędkowanie z fiordów ;) żadnych kosztów, a na łowisz się tego tyle że zbrzydnie Ci wędkarstwo na przynajmniej kilka dni po powrocie ;] No chyba że wiesz już z czym to się je to ok. Tylko niestety bez przewodnika lub udziału w zorganizowanym wyjeździe wędkarskim na norweskie jeziora trudno będzie znaleźć odpowiednie miejsce na połów życiówek itp.. (2012/07/20 10:51)

MoonChris

A wiesz jak jest z połowami w morzu właśnie w tej południowej części Norwegii (okolice Sandefjord) ? Bo coś nie chce mi się wierzyć, że dosłownie wszędzie dobrze bierze :P (2012/07/22 13:25)

Karbul

Ja byłem w Stavanger, z tym że na rybki jeździłem nieco dalej. Jak się zapuścisz w miejsca bardziej wysunięte w morze dużo makreli, trafi się dorsz lyra sejka oraz inne gatunki, np belona jakiś skalniak itp. Z kolei w głąb fiordów więcej makreli jakiś śledzik się zakręci. Przynajmniej tak było w mojej okolicy. Uwierz mi jak ryba wejdzie w dane miejsce odechce Ci się łowienia po pewnym czasie ;) 

Naoglądało się tych filmików z norweskich jezior i te szczupaki po metr ale... 1000 koron za pozwolenie na tymczasowy połów na jeziorach... :O Polak jedzie do takiej Norwegii ze świadomością że to najdroższe państwo świata i każdą cenę w głowie ma w złotówkach. Nie przejdzie płacić prawie 600 złotych za pozwolenie, ni wuja... (2012/07/23 22:23)

visi

Witam  kolegow, 
za tydzien wybieramy sie na taka wycieczke  3 dniowa  ,  moze ktos cos  polecic   jakies jeziorko  z noclegiem  najlepiej . (2014/05/21 09:18)

u?ytkownik162240

Prosze koledzy link      http://www.ofa.no/to jest jak u nas pzw .  Jak ktos nie wie ile kosztuje zezwolenie to niech nie pisze bzdur . Na calu rok oslo marka tak jak by okreg cos kolo 500 kor , na jeziora i inne wody  mozna wykupic tygodniowe zezwolenia kosz jakies moze 200 kor , moze troche wiecej . a tu macie link do kampingow    http://www.nafcamp.no/ w calej Norwegi (2014/05/21 19:07)

kolejorz17

Zgadza się "Flyfishing" ! Koszt pozwolenia na jeziora w okręgu Oslo to 490 koron.
Dodam, że pozwolenie jest warte każdej korony. Ryb jest dużo, a do tego dochodzi święty spokój.
Pozdrawiam! (2014/11/06 17:18)

u?ytkownik162240

Zgadza sie kolego pozwolenia nie sa drogie , a wiekszosc naszych rodakow i tak ma w dupie zezwolenia i przepisy norweskie , tak jak i na polskich wodach  (2014/11/08 16:44)

bohun2006

Przedewszystkim,w Norwegii nie ma takiej karty jak u nas,tutaj kazda woda to oddzielne oplaty,sa wody wolne od oplat,ale bez auta niedostepne,a tym bardziej bez lodki,jak ktos sie wybiera na dziko to kilka rad-gdzie nie ma wyraznego zakazu ,wolno biwakowac,-od kwietnia do pazdziernika TOTALNY ZAKAZ palenia ognisk-jesli woda nie ma zaznaczonego wlasciciela(,nad kazda woda sa tabliczki informacyjne), to wlascicielem jest kazdy kto ma dzialke z dostepem do tej wody i trzeba pytac o zgode-na tabliczkach sa opisane oplaty,w wiekszosci poprzez SMSy wiec konieczny telefon,czasem skrzynki i koperty ,wrzuca sie kase a kopie trzyma przy sobie-wody lososiowe sa dostepne tylko od czerwca do sierpnia,z wyjatkami-na kazdej wodzie sa inne wymiary ochronne-nie ma limitow ilosciowych i wymiarow wiekszosci ryb,ale np.zakaz zabijania szczupakow powyzej 80cm-jesli sa jakies zakazy stosuj sie do nich,jesli nie ,masz 100% ze jakis tutejszy zawiadomi policje-i czystosc,zabierajmy smieci do kontenerow,a na zapamietanie,tutaj zarobki sa najwyzsze w Europie,a co z tego wynika,kary rownieznp.przekroczenie o 10km dopuszczalnej predkosci to 1200PLNno i polamania kija (2014/12/10 20:54)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.