Odznaka i naszywka SSR

/ 32 odpowiedzi
Witam i zwracam sie z pytaniem do bardziej doswiadczonych i znajacych sie wedkarzy.

Na allegro mozna kupic odznake i naszywke SSR i chcialem spytac, czy jezeli bym sobie takie cos zamowil i naszyl/przypial do ubrania na rybki to czy zlamie prawo??? Chcialbym w ten sposob ograniczyc troszke bezkarnosc wedkarzy, ktorzy zachowuja sie dziwnie i lamia regulamin i przepisy PZW, a tak siedzac kolo mnie i widzac takowe naszywki i odznake raczej by tego nie robili.... Prosze o odpowiedz :)
89krzysztof

Gdyby nie kto¶ sprytny, wówczas nie musia³by¶ zadawaæ tego pytania. Temat o odznakach z allegro by³, jednak¿e zosta³ usuniêty... Nie wiadomo dlaczego, ale nie ma. 
Wracaj±c do tematu, tok my¶lenia nie g³upi. Wg mnie prawa nie z³amiesz. Jak wiadomo ka¿dy stra¿nik ma swój numer odznaki, Ty bêdziesz mia³ tak± bez numerów ? Wiêc nie jest to orygina³. Tak samo jak z ciuchami, podróbki, ale mo¿na nosiæ.   (2012/03/20 12:20)

Roxola

Kolego mo¿esz sobie kupiæ i postawiæ w gablocie. Odznaka musi byæ potwierdzona legitymacj±.

Mo¿esz sobie równie¿ kupiæ odznakê Policji, ale kierowców kontrolowaæ NIE MO¯ESZ

Szuka³am w archiwum forum, ale obydwa w±tki na ten temat zosta³y usuniête..., a szkoda.

Pozdrawiam (2012/03/20 12:23)

KSIENDZU

tutaj nie chodzi o kontrole, a respekt, bo dla przykladu, jezeli widzisz ze w niedalekiej okolicy jest policja to raczej nic nie przeskrobiesz, a na drodze raczej utrzymujesz predkosc dostosowana do oznakowania i prawa nie lamiesz... Wiem ze powinna do tego byc legitymacja, ale ja nie chce kontrolowac, a odstraszac potencjalnych klusownikow.... Ile razy lowiac zywce zdarzylo sie ze wzdregi malutkie braly jak glupie a plocie nie?? A wiec kilku pomysli skoro plotki nie ma to zaloze na hak wzdrege bez miary moze kontroli nie bedzie, a gdybym siedzial z takimi odznakami niedaleko nich to raczej takiego czegos by nie zrobili taki mam tok myslenia i mysle ze taka prewencja prawa nie lamie :) (2012/03/20 12:27)

ryukon1975

Witam i zwracam sie z pytaniem do bardziej doswiadczonych i znajacych sie wedkarzy.

Na allegro mozna kupic odznake i naszywke SSR i chcialem spytac, czy jezeli bym sobie takie cos zamowil i naszyl/przypial do ubrania na rybki to czy zlamie prawo??? Chcialbym w ten sposob ograniczyc troszke bezkarnosc wedkarzy, ktorzy zachowuja sie dziwnie i lamia regulamin i przepisy PZW, a tak siedzac kolo mnie i widzac takowe naszywki i odznake raczej by tego nie robili.... Prosze o odpowiedz :)

Na Twoim miejscu bardziej bym siê martwi³ czy ci bezkarni nie z³ami± czego¶ tobie.:)
Naprawdê wierzysz ¿e jakie¶ naszywki kogo¶ przestrasz±?

Dla mnie ten w±tek to kompletna pora¿ka i szczyt bezmy¶lno¶ci, ze strony autora oczywi¶cie. (2012/03/20 12:29)

u?ytkownik64718

To inaczej , je¿eli chodzi ci oto by czuc przed tob± respekt to kup naszywki tylko du¿o, naszyj tak ¿eby by³y dobrze widoczne no i ka³acha na bazarze my¶lê ¿e bez problemu kupisz wtedy napewno bêd± czuc respekt a jak nie poczuj± i zrobi± a³ka to wtedy ju¿ tylko granaty. (2012/03/20 12:31)

Roxola

I co zrobisz w takiej sytuacji?  Zabierzesz siê za kontrolê? W jaki sposób?

Za tydzieñ przeczytamy posty innych wêdkarzy, ¿e Stra¿nik SSR sta³ i patrzy³ i nic nie zrobi³.

Proponujê w telefon wstukaæ numer do najbli¿szej SSR i tak rozwi±zaæ sprawê, je¿eli jeste¶ ¶wiadkiem.

P.S  Mój post jest odpowiedzi± do Kolegi zak³adaj±cego w±tek.

(2012/03/20 12:32)

Artur z Ketrzyna

Na Twoim miejscu bardziej bym siê martwi³ czy ci bezkarni nie z³ami± czego¶ tobie.:)

Dla mnie ten w±tek to kompletna pora¿ka i szczyt bezmy¶lno¶ci, ze strony autora oczywi¶cie.

Jak kol wiek próba podszycia siê pod jak kol wiek organ porz±dkowy, jest ³amaniem prawa. Tak wiêc móg³ by¶ to przyp³aciæ kolegium. No i zdrowiem, bo jako stra¿nik bez obstawy nara¿a³ by¶ siê na atak ze strony, bardziej zdegenerowanych k³usoli.
Znam przypadek, jak jeden odwa¿ny stra¿nik chodzi³ sam tylko z pieskiem. Pieska powiesili na drzewie, a stra¿nik wyl±dowa³ w szpitalu i ma³o ¿yciem tego nie przyp³aci³.

Lepszy pomys³ to, na zebraniu w kole wnioskowaæ o powo³anie Spo³ecznej Stra¿y Rybackiej, w waszym powiecie. Mo¿e jak znalaz³o by siê kilku chêtnych do uczestniczenia w takim przedsiêwziêciu to i ko³o porozumia³o by siê z w³a¶ciwym starostwem czy burmistrzem i powo³ano by miejscowy organ SSR. (2012/03/20 12:42)

KSIENDZU

Dla mnie ten w±tek to kompletna pora¿ka i szczyt bezmy¶lno¶ci, ze strony autora oczywi¶cie.

Jezeli masz tak odpowiadac to lepiej zamilcz.... Nie jest to bezmyslnosc a chec zrobienia czegos zeby ewentualnie pomoc, ale widzac takie podejscie jak twoje to lepiej byloby gdybym tego posta nie napisal.... A przypuszczam ze nikt mi niczego nie zlamie, na ryby nie jezdze sam, a wiedze o samoobronie posiadam wiec przypuszczam ze dalbym sobie rade....

Do uzytkownika Roxola

W sumie nie pomyslalem o tym ze moga byc tez tego konsekwencje w postaci postow z komentarzami ze "straznik widzial a nic nie zrobil". Dziekuje za pomoc i wyjasnienie mi pewnych kwesti w sposob kulturalny i zrozumialy. Pozdrawiam Cie serdecznie i do zobaczenia na slaskich wodach :)

a do uzywtkowika
hefeed8 jezeli chesz bic pkt takimi komentarzami to milcz..... (2012/03/20 12:42)

jarekk

Nie widzê powodu dla którego nie mia³by¶ po prostu wst±piæ do SSR. Odpadnie Ci wydatek na Allegro, a w razie stwierdzenia k³usownictwa mo¿esz dzia³aæ legalnie i (czasami) ca³kiem skutecznie :) (2012/03/20 12:45)

ryukon1975

Jezeli masz tak odpowiadac to lepiej zamilcz.... Nie jest to bezmyslnosc a chec zrobienia czegos zeby ewentualnie pomoc, ale widzac takie podejscie jak twoje to lepiej byloby gdybym tego posta nie napisal.... A przypuszczam ze nikt mi niczego nie zlamie, na ryby nie jezdze sam, a wiedze o samoobronie posiadam wiec przypuszczam ze dalbym sobie rade....

Do uzytkownika Roxola

W sumie nie pomyslalem o tym ze moga byc tez tego konsekwencje w postaci postow z komentarzami ze "straznik widzial a nic nie zrobil". Dziekuje za pomoc i wyjasnienie mi pewnych kwesti w sposob kulturalny i zrozumialy. Pozdrawiam Cie serdecznie i do zobaczenia na slaskich wodach :)

a do uzywtkowika
hefeed8 jezeli chesz bic pkt takimi komentarzami to milcz.....

Do u¿ytkownika KSIENDZU jak chcesz znale¼æ k³opoty to siê oklej naszywkami i id¼.
Gwarantujê i zapewniam Ciê ¿e znajdziesz.

Za pisanie komentarzy nie ma punktów.:) (2012/03/20 12:48)

u?ytkownik64718

Co ty nies³uchaj Krzycha id¿ tylko najpierw siê ogol ¿eby k³usownik sobie za bardzo rêki niepodrapa³. (2012/03/20 12:55)

Roxola

Dajcie ju¿ spokój Koledzy... zapyta³, otrzyma³ odpowied¼ i wszystko ok.... luzik.

Pozdrawiam wszystkich i zakoñczmy temat (2012/03/20 12:57)

KSIENDZU

Nie zachowujmy sie jak male dzieci :) juz wszystkiego sie dowiedzialem i wnioski wyciagnalem...

Temat uwazam za zamkniety i prosze moderatora o zamkniecie :) (2012/03/20 12:59)

ryukon1975

Oczywi¶cie to Ty kolego musisz wszystko przemy¶leæ,wyci±gn±æ wnioski i podj±æ decyzjê.

Jednak ja przyk³adowo nie chodzi³bym po ciemnych zakamarkach miasta sam przebrany za policjanta.:) Nigdy nie wiadomo kogo siê spotka.

Luzik.:) (2012/03/20 13:06)

Jêdrula

Oczywi¶cie to Ty kolego musisz wszystko przemy¶leæ,wyci±gn±æ wnioski i podj±æ decyzjê.

Jednak ja przyk³adowo nie chodzi³bym po ciemnych zakamarkach miasta sam przebrany za policjanta.:) Nigdy nie wiadomo kogo siê spotka.

Luzik.:)

No tak , racja ! Faktycznie , lepiej zamkn±æ ten w±tek , nie zmienia to faktu , ¿e u¶mia³em siê do ³ez :)))))))

(2012/03/20 13:11)

Roxola

Szkoda by by³o, gdyby w±tek zosta³ ca³kiem usuniêty jak dwa poprzednie...,bo temat siê znowu pojawi.

A tak sprawa jest u³atwiona...

Te¿ siê u¶mia³am i dobrze, ¿e siê w ten sposób skoñczy³o :)) (2012/03/20 13:26)

MASTINO

Nie zachowujmy sie jak male dzieci :) juz wszystkiego sie dowiedzialem i wnioski wyciagnalem...

Temat uwazam za zamkniety i prosze moderatora o zamkniecie :)

Maciej, ja tylko dodam, (pomijaj±c g³upkowate odpowiedzi niektórych, a szczególnie jednego usera-wirtualnego kozaka) ¿e nie mo¿esz u¿ywaæ ani emblematów, ani odznak wszelkich s³u¿b kontrolnych, bo mog± je nosiæ tylko osoby, które posiadaj± uprawnienia do wykonywania okre¶lonej dzia³alno¶ci lub czynno¶ci, je¿eli ustawy nak³adaj± obowi±zek posiadania takich uprawnieñ. Poza tym niezrêcznie Ci bêdzie, je¿eli trafi na Ciebie patrol Policji lub PSR pytaj±c o powy¿sze uprawnienia. A noszenie publiczne takich oznaczeñ bez odpowiedniego ich udokumentowania (legitymacji s³u¿bowej) jest zabronione. Poza tym, blachy SSR na allegro maj± kolor niezgodny z wymogami ustawy (kolor srebrny). A widz±c wêdkarzy przez baaaaaardzo ma³e "w", którzy robi± co¶ czego nie powinni, to rzuæ g³o¶niej tekstem, ¿e np. ostatnio stra¿ rybacka robi³a "tu" spore czystki na kontrolach, czy co¶ w ten deseñ, a gwarantujê Ci, ¿e zasiejesz ziarno niepewno¶ci w takich osobach i bêd± ostro g³ówkowaæ czy warto.... A teksty zastraszaj±ce Ciebie, ¿e na widok naszywki "kto¶ Ci co¶ z³amie", to wiesz gdzie umie¶ciæ i kto tylko mo¿e tak twierdziæ, zreszt± ju¿ nie pierwszy raz na tym forum wykazuj±c "heroizm i bohaterstwo" komiksowej postaci S-F faceta z gaciami na spodniach, wobec stra¿ników rybackich (poszczuje psem, walnie w czerep, po³amie co¶ itp. fantazje). A gwarantujê Ci Maciej, ¿e takich bohaterów narodowych spotykam na ³owiskach ju¿ od kilku ³adnych lat, rozmawiam z nimi jako "cywilny" wêdkarz, a potem traf chce, ¿e i na kontrolach i powiem Ci, ¿e grzeczniejszych wêdkarzy ze ¶wiec± nie znajdziesz, dodam te¿, ¿e przez tyle lat ju¿ moje auto i gêba s± znane wielu wedkarzom i mieszkañcom wsi przyleg³ych do ³owisk, a NIGDY ¿aden bohater nie kiwn±³ krzywo palcem w moj± stronê nawet jak jadê sam na rybki (te¿ na nocki), a wrêcz pozdrawiany jestem przez nich ju¿ z daleka, piwko przyjd± wypiæ, pogadaæ etc. Emblematy i odznaki wiêc sobie daruj, a zasiewaj ziarno niepewno¶ci i obawy zwyk³ymi, kole¿eñskimi rozmowami, a wiesz, ze plotka wylatuje wróblem, a powraca jastrzêbiem (czy jako¶ tak) :)))))

(2012/03/20 13:47)

Roxola

Maæku @Mastino, dobra rada oczywi¶cie, a by³aby jeszcze lepsza bez wyra¿ania opinii o innych.

To nie o to chodzi!

Daj równie¿ na luz i odpu¶æ o zastraszaniu..., bo to ju¿ minê³o. Krzysiek nie straszy³. (2012/03/20 13:52)

Potarmoszek

...Jak kol wiek próba podszycia siê pod jak kol wiek organ porz±dkowy, jest ³amaniem prawa. Tak wiêc móg³ by¶ to przyp³aciæ kolegium...

Szanowny Kolego Arturze, jakkolwiekby to pisaæ, to jakkolwiek jest to z³amanie prawa i jakkolwiek nie ma ju¿ organów ds/ kolegium, niemniej jednako¿ wykroczenie karane jest to jakkolwiek przez S±d Grodzki. (2012/03/20 13:54)

MASTINO

...Jak kol wiek próba podszycia siê pod jak kol wiek organ porz±dkowy, jest ³amaniem prawa. Tak wiêc móg³ by¶ to przyp³aciæ kolegium...

Szanowny Kolego Arturze, jakkolwiekby to pisaæ, to jakkolwiek jest to z³amanie prawa i jakkolwiek nie ma ju¿ organów ds/ kolegium, niemniej jednako¿ wykroczenie karane jest to jakkolwiek przez S±d Grodzki.

Sady Grodzkie ju¿ nie istniej±.

(2012/03/20 14:02)

KSIENDZU

Mastino dzieki za wyczerpujaca odpowiedz ;) wsyzstko juz wiem i ja osobiscie temat skonczylem. Teraz net-khalidowy maja pole do popisu :) pozdrawiam (2012/03/20 14:12)

MASTINO

Maæku @Mastino, dobra rada oczywi¶cie, a by³aby jeszcze lepsza bez wyra¿ania opinii o innych.

To nie o to chodzi!

Daj równie¿ na luz i odpu¶æ o zastraszaniu..., bo to ju¿ minê³o. Krzysiek nie straszy³.

Ola, cyt.- "Na Twoim miejscu bardziej bym siê martwi³ czy ci bezkarni nie z³ami± czego¶ tobie.:)"....  
To jest straszenie kogo¶ konsekwencjami tego, o co pyta³ @KSIENDZU

Bo id±c tym tokiem my¶lenia, to @KSIENDZU musia³by wogóle nie wychodziæ z domu i nie wklejaæ w avatar zdjêcia w mundurze, bo mog± go pacyfi¶ci za to poturbowaæ na ulicy. Poza tym wyrazi³em opiniê o postawie i podej¶ciu do sprawy innych wobec problemu, a nie o nich samych jako osób, bo to nie warto.

(2012/03/20 14:14)

Roxola

Spróbuj Krzy¶ka wypowied¼ potraktowaæ jako ostrze¿enie o niebezpieczeñstwie jakie grozi Koledze....

Spójrz na to inaczej ... na spokojnie. Te¿ przesz³a mi taka my¶l przez g³owê, ¿e wpakuje siê "ch³opak" w k³opoty. (2012/03/20 14:18)

adler

Spokojnie > Wszystko ju¿ wyja¶nione .

Maciek , pomó¿ m³odszemu koledze tak¿e Maækowi pomóc w realizacji za³o¿enia w jego kole stosownej komórki SSR . Ty wiesz co , jak , gdzie , itd . ..

Pozdrawiam Wszystkich i dziêkujê za opanowanie i spokojny ton wypowiedzi .

(2012/03/20 14:27)

MASTINO

Ola, nie tragizujmy a¿ tak wypadów na ryby, bo m³odzie¿ (i nie tylko) zacznie siê najzwyczajniej w ¶wiecie baæ wêdkowaæ, kojarz±c ¶rodowisko wêdkarskie, czy niby-wêdkarskie, ³owiska, z takimi agresorami od ³amania ko¶ci, a chyba nie o to chodzi. Nie mo¿na takich wypowiedzi traktowaæ w kategorii ostrze¿eñ przed niebezpieczeñstwem urazów cia³a, za  posiadanie czego¶ tam na kapocie zwi±zanego ze stra¿± ryback± czy g³o¶niejszego wyra¿enia dezaprobaty na widok "wêdkarza" ³ami±cego prawo. Gdyby autor napisa³, ¿e ma zamiar kogo¶ czynnie dyscyplinowaæ SAMEMU, ¶wiec±c blach±, groziæ g³o¶no jakimi¶ konsekwencjami- jako "stra¿nik", obra¿aæ, szpanowaæ t± blach± czy jak tam jeszcze, to wtedy siê zgodzê, ¿e komu¶ siê to mo¿e znudziæ i mo¿e chcieæ zapewniæ mu "rozrywkê". Ale tak, to przecie¿ wêdkarze (wiêkszo¶æ) nale¿± do osób raczej spokojnych i kulturalnych. A na t± mniejszo¶æ s± inne sposoby. Grunt, ze autor ju¿ wie co z czym i dlaczego.  (2012/03/20 14:33)