Barrakuda81 slyszałem, że mają tylko chore strzelać. Za dużo jest żubrów i trzeba po prostu zmniejszyć populacje. Nic w tym dziwnego ani złego..... Jeżeli nie zmniejsza populacji, to jedyne wyjście ogrodzić i dokarmiać jak krowy te żubry... Może można się zgłosić i adoptować takiego żubra i trzymać u siebie w ogródku?
Barrakuda81 slyszałem, że mają tylko chore strzelać. Za dużo jest żubrów i trzeba po prostu zmniejszyć populacje. Nic w tym dziwnego ani złego..... Jeżeli nie zmniejsza populacji, to jedyne wyjście ogrodzić i dokarmiać jak krowy te żubry... Może można się zgłosić i adoptować takiego żubra i trzymać u siebie w ogródku?
No a jak poznać chorego żubra ?
JK
ZBYNIO33 tam jest chyba jakies drugie dno bo cos im przeszkadza ta puszcza, oststnio nawet był wywyiad jak jakis tam rzecznik lasów państwowych się wypowiadał ile to drzewa się tam marnuje i dlaczego nie mozna ich wyciąc....
Paranoja takie dzikie odstępy powinny być w kraju bo zwierzyna i tak ma przeje.... wychodza na pola i szkody robią.
w mojej okolicy pojawiły się oststnio wilki nawet . To wiecej saren widziałem za domem jakies 30m niż w pracy w lesie
No a jak poznać chorego żubra ?
JK
ZBYNIO33 tam jest chyba jakies drugie dno bo cos im przeszkadza ta puszcza, oststnio nawet był wywyiad jak jakis tam rzecznik lasów państwowych się wypowiadał ile to drzewa się tam marnuje i dlaczego nie mozna ich wyciąc....
Paranoja takie dzikie odstępy powinny być w kraju bo zwierzyna i tak ma przeje.... wychodza na pola i szkody robią.
w mojej okolicy pojawiły się oststnio wilki nawet . To wiecej saren widziałem za domem jakies 30m niż w pracy w lesie
Słuchałem programu na ten temat i podobno mają wycinać suszki zarażone przez robactwo, żeby się nie rozprzestrzeniało dalej. Nie chcą wchodzić tam z chemią, bo to park narodowy, a drzewo takie jest małej wartości i niby ma zostać zutylizowane... Różne głosy słyszałem na ten temat; Ekolodzy mówią, że to naturalny proces i natura się obroni, zaś leśnicy mówią, że świerki są atakowane w takim tempie i wycinka to jedyne lekarstwo.... Redaktor mówił też,m ze te drzewo można choćby przetworzyć na płyty wiórowe... Nie wiem co o tym myśleć i może to jakiś wałek z tą wycinką.... Z żubrem nie ma to nic wspólnego jak sadzę.
Wycinka już trwa w najlepsze. A jeśli chodzi o żubry to niedawno było głośno w tv bo jeden poturbowal jakiegoś mężczyznę. Podobno zbyt blisko wsi się zapuszczają
Słuchałem programu na ten temat i podobno mają wycinać suszki zarażone przez robactwo, żeby się nie rozprzestrzeniało dalej. Nie chcą wchodzić tam z chemią, bo to park narodowy, a drzewo takie jest małej wartości i niby ma zostać zutylizowane... Różne głosy słyszałem na ten temat; Ekolodzy mówią, że to naturalny proces i natura się obroni, zaś leśnicy mówią, że świerki są atakowane w takim tempie i wycinka to jedyne lekarstwo.... Redaktor mówił też,m ze te drzewo można choćby przetworzyć na płyty wiórowe... Nie wiem co o tym myśleć i może to jakiś wałek z tą wycinką.... Z żubrem nie ma to nic wspólnego jak sadzę.
Raczej to taka wymówka i chodzi o kasę dużą kasę , poniewaz jest to las pierwotny, kubik takiego starodrzewa kosztuje kilkanascie grubych tysięcy
Niemiaszki dają 30.000 zł. za odstrzelenie jednej sztuki,to poniektórym cosik skapnie do kieszeni,
...a tak miło było poleżeć przy żubrze :))
Niemiaszki dają 30.000 zł. za odstrzelenie jednej sztuki,to poniektórym cosik skapnie do kieszeni,
...a tak miło było poleżeć przy żubrze :))
Ostatni pierwotny las w Europie. Niemcy też go pilnowali jak na nas napadli w 39' bo zdawali sobie sprawę z jego wartości. Może słyszeliście jak pachołki Goeringa założyli tam hodowlę "pseudotura":-) Przyszli głodni Rosjanie i nazistowskiej imitacji tura nawet rogi nie zostały:-) Nie podoba mi się pomysł z tym odstrzałem. W naturalnym ekosystemie to natura powinna sama regulować swoje sprawy. Jak człowiek się wcina to pewnie chodzi o pieniądze a nam się każde kłamstwo wmówi...
Z tego co ja wiem to żadnego ostrzału komercyjnego nie będzie. Sami myśliwi mają strzelić ileś sztuk...
Barrakuda81 nie zgadzam się z Tobą. Co to jest natura? Gdyby zostawić wszystko naturze to żubrów dawno by nie było. Dla mnie to jest naturalne, że człowiek poluje na żubra.
myślę że ludzie im zabierają tereny i przez to jest za dużo,wytną puszczę to i 2 sztuki będą za dużo
Co poradzić? Takie życie. Wieczny nikt i nic nie jest. Ludzie polowali zabijali i będą zabijać. Żubra wam szkoda, a ryb nie? Ja tam bym chętnie zjadł tatara z żubra mniammmm. Nawet sam bym go chętnie oprawił... Pakul1206: ludzie sami się wykończą w taki czy inny sposób....