Odstrzał żubrów w Białowieży.

/ 24 odpowiedzi
Być może słyszeliście o tym "ciekawym" pomyśle? Szlag może trafić człowieka jak słyszy co znowu mądrzy ludzie wymyślili! Jak za dużo to do zoo albo Rosjanom wysłać bo oni na kaukazie populacje odbudowują....Temat nie wedkarski ale wkurza. Najlepiej po Polsku jak z rybami i g... będzie!Chore po prostu!
zbynio 33

Barrakuda81 slyszałem, że mają tylko chore strzelać. Za dużo jest żubrów i trzeba po prostu zmniejszyć populacje. Nic w tym dziwnego ani złego..... Jeżeli nie zmniejsza populacji, to jedyne wyjście ogrodzić i dokarmiać jak krowy te żubry... Może można się zgłosić i adoptować takiego żubra i trzymać u siebie w ogródku?  (2016/02/14 07:43)

pstrag222

ZBYNIO33 tam jest chyba jakies drugie dno bo cos im przeszkadza ta puszcza, oststnio nawet był wywyiad jak jakis tam rzecznik lasów państwowych się wypowiadał ile to drzewa się tam marnuje i dlaczego nie mozna ich wyciąc....
Paranoja takie dzikie odstępy powinny być w kraju bo zwierzyna i tak ma przeje.... wychodza na pola i szkody robią.
w mojej okolicy pojawiły się oststnio wilki nawet . To wiecej saren widziałem za domem jakies 30m  niż w pracy w lesie
(2016/02/14 08:39)

Jędrula

Lepiej za kormorany by się wzięli !!! (2016/02/14 09:16)

JKarp

Barrakuda81 slyszałem, że mają tylko chore strzelać. Za dużo jest żubrów i trzeba po prostu zmniejszyć populacje. Nic w tym dziwnego ani złego..... Jeżeli nie zmniejsza populacji, to jedyne wyjście ogrodzić i dokarmiać jak krowy te żubry... Może można się zgłosić i adoptować takiego żubra i trzymać u siebie w ogródku? 

No a jak poznać chorego żubra ?
JK (2016/02/14 09:29)

pstrag222

Barrakuda81 slyszałem, że mają tylko chore strzelać. Za dużo jest żubrów i trzeba po prostu zmniejszyć populacje. Nic w tym dziwnego ani złego..... Jeżeli nie zmniejsza populacji, to jedyne wyjście ogrodzić i dokarmiać jak krowy te żubry... Może można się zgłosić i adoptować takiego żubra i trzymać u siebie w ogródku? 

JK

Jak go ubijesz i zbadasz:))))))
(2016/02/14 09:54)

zbynio 33

ZBYNIO33 tam jest chyba jakies drugie dno bo cos im przeszkadza ta puszcza, oststnio nawet był wywyiad jak jakis tam rzecznik lasów państwowych się wypowiadał ile to drzewa się tam marnuje i dlaczego nie mozna ich wyciąc....
Paranoja takie dzikie odstępy powinny być w kraju bo zwierzyna i tak ma przeje.... wychodza na pola i szkody robią.
w mojej okolicy pojawiły się oststnio wilki nawet . To wiecej saren widziałem za domem jakies 30m  niż w pracy w lesie

Słuchałem programu na ten temat i podobno mają wycinać suszki zarażone przez robactwo, żeby się nie rozprzestrzeniało dalej. Nie chcą wchodzić tam z chemią, bo to park narodowy, a drzewo takie jest małej wartości i niby ma zostać zutylizowane... Różne głosy słyszałem na ten temat; Ekolodzy mówią, że to naturalny proces i natura się obroni, zaś leśnicy mówią, że świerki są atakowane w takim tempie i wycinka to jedyne lekarstwo.... Redaktor mówił też,m ze te drzewo można choćby przetworzyć na płyty wiórowe... Nie wiem co o tym myśleć i może to jakiś wałek z tą wycinką.... Z żubrem nie ma to nic wspólnego jak sadzę.

(2016/02/14 10:15)

zbynio 33

JK

Nie wiem. Może kulawe, garbate, parchate. Jak za dużo to się strzela i tyle. Ryby też się odławia jeżeli jest ich za dużo. Ryby przynajmniej nie wchodzą w szkodę i nie atakują ludzi....
(2016/02/14 10:20)

zbynio5o

Niemiaszki dają 30.000 zł. za odstrzelenie jednej sztuki,to poniektórym cosik skapnie do kieszeni,
...a tak miło było poleżeć przy żubrze :))   (2016/02/14 18:12)

Jakub Woś

Słuchałem programu na ten temat i podobno mają wycinać suszki zarażone przez robactwo, żeby się nie rozprzestrzeniało dalej. Nie chcą wchodzić tam z chemią, bo to park narodowy, a drzewo takie jest małej wartości i niby ma zostać zutylizowane... Różne głosy słyszałem na ten temat; Ekolodzy mówią, że to naturalny proces i natura się obroni, zaś leśnicy mówią, że świerki są atakowane w takim tempie i wycinka to jedyne lekarstwo.... Redaktor mówił też,m ze te drzewo można choćby przetworzyć na płyty wiórowe... Nie wiem co o tym myśleć i może to jakiś wałek z tą wycinką.... Z żubrem nie ma to nic wspólnego jak sadzę.

Wycinka już trwa w najlepsze. A jeśli chodzi o żubry to niedawno było głośno w tv bo jeden poturbowal jakiegoś mężczyznę. Podobno zbyt blisko wsi się zapuszczają

(2016/02/14 19:50)

pstrag222

Raczej to taka wymówka i chodzi o kasę dużą kasę , poniewaz jest to las pierwotny, kubik takiego starodrzewa kosztuje kilkanascie grubych tysięcy

(2016/02/14 20:47)

Madame Pompadour

Od około pięciuset lat pod ochroną a ktoś wymyślił żeby do nich strzelać. Kto na tym zyska? (2016/02/14 21:11)

barrakuda81

Niemiaszki dają 30.000 zł. za odstrzelenie jednej sztuki,to poniektórym cosik skapnie do kieszeni,
...a tak miło było poleżeć przy żubrze :))  

Ostatni pierwotny las w Europie. Niemcy też go pilnowali jak na nas napadli w 39' bo zdawali sobie sprawę z jego wartości. Może słyszeliście jak pachołki Goeringa założyli tam hodowlę "pseudotura":-) Przyszli głodni Rosjanie i nazistowskiej imitacji tura nawet rogi nie zostały:-) Nie podoba mi się pomysł z tym odstrzałem. W naturalnym ekosystemie to natura powinna sama regulować swoje sprawy. Jak człowiek się wcina to pewnie chodzi o pieniądze a nam się każde kłamstwo wmówi... (2016/02/14 21:14)

pstrag222

...a tak miło było poleżeć przy żubrze :))  

Ostatni pierwotny las w Europie. Niemcy też go pilnowali jak na nas napadli w 39' bo zdawali sobie sprawę z jego wartości. Może słyszeliście jak pachołki Goeringa założyli tam hodowlę "pseudotura":-) Przyszli głodni Rosjanie i nazistowskiej imitacji tura nawet rogi nie zostały:-) Nie podoba mi się pomysł z tym odstrzałem. W naturalnym ekosystemie to natura powinna sama regulować swoje sprawy. Jak człowiek się wcina to pewnie chodzi o pieniądze a nam się każde kłamstwo wmówi...

nie tylko tura próbowali wskrzesic , widzisz nawet nazisci potrafili dostrzec czym jest puszcza i jeje odstepy ale polak zawsze głupieje jak kase zobaczy
(2016/02/14 23:03)

zbynio 33

Z tego co ja wiem to żadnego ostrzału komercyjnego nie będzie. Sami myśliwi mają strzelić ileś sztuk... 
Barrakuda81 nie zgadzam się z Tobą. Co to jest natura? Gdyby zostawić wszystko naturze to żubrów dawno by nie było. Dla mnie to jest naturalne, że człowiek poluje na żubra. (2016/02/15 02:16)

barrakuda81

Z tego co ja wiem to żadnego ostrzału komercyjnego nie będzie. Sami myśliwi mają strzelić ileś sztuk... 
Barrakuda81 nie zgadzam się z Tobą. Co to jest natura? Gdyby zostawić wszystko naturze to żubrów dawno by nie było. Dla mnie to jest naturalne, że człowiek poluje na żubra.

Myślę że żubry dałyby sobie radę bo przecież do ich niemal całkowitego wyginięcia przyczynił się człowiek odbierając naturalne siedliska i wybijając bez litości. Człowiek jako gatunek dominujący ma prawie wszystko na sumieniu - oprócz wyginięcia dinozaurów:-)
Rozumiem że rolę drapieżnika szczytowego pełni człowiek - mysliwy bo wilki już też prawie wybito... Jakby na to nie spojrzeć wszędzie czynnik ludzki... Zycie wszędzie da radę, zawsze znajdzie sposób by zaistnieć. W byle kałuży może zachodzić ewolucja bylebyśmy jej nie przeszkadzali. Najlepiej dla natury byłoby gdyby gatunek ludzki popełnił zbiorowe samobójstwo ale nie wymagajmy od siebie zbyt wiele:-))) Kiedyś i tak wyginiemy lub wybijemy się nawzajem a wtedy ktoś inny będzie miał swoje 5 minut...
Tak czy owak szkoda tych zwierząt. Uważam że powinno sie szukać rozwiązania alternatywnego dla odstrzału o ile jest to możliwe. (2016/02/16 17:27)

pstrag222

I to jest prawda , bo to człowiek napoczątku wybija , a później wpisuje do księgi zwierząt i roślin prawnie chronionych, paranoja (2016/02/16 17:46)

zbynio 33

Co poradzić? Takie życie. Wieczny nikt i nic nie jest. Ludzie polowali zabijali i będą zabijać. Żubra wam szkoda, a ryb nie? Ja tam bym chętnie zjadł tatara z żubra mniammmm. Nawet sam bym go chętnie oprawił... Pakul1206: ludzie sami się wykończą w taki czy inny sposób....  (2016/02/16 19:10)

pstrag222

zbyni ja tak ogólnie nie tylko ,  żubrach bo one sa tylko cząstka tego co człowiek wybił z własnego widzi mi się (2016/02/16 19:16)

zbynio 33

Spoko Jakubie. Wiadomo, że mało tych żubrów i to ludzie zabrali im tereny, ale podobno tak im dobrze i tak się rozmnożyły, że trzeba trochę ich strzelić. Ja tyle wiem co słucham wiadomości. Nie zagłębiałem  się w temacie jakoś specjalnie... (2016/02/16 19:28)

Piotr 100574

myślę że ludzie im zabierają tereny i przez to jest za dużo,wytną puszczę to i 2 sztuki będą za dużo  (2016/02/16 19:42)

pstrag222

No puszcza leży nie tylko po naszej stronie granicy wiadomo , a ile po tamtej ginie nie wiadomo:))))
Zreszta bobry tez pod ochroną i co mamy teraz w nie których rejonach Polski:))))

Tatara jak tatara zbynio ale jakiegos stejka xxl i owszem :)))
(2016/02/16 19:42)

Jakub Woś

myślę że ludzie im zabierają tereny i przez to jest za dużo,wytną puszczę to i 2 sztuki będą za dużo 

niestety taka prawda
(2016/02/16 20:03)

pakul1206

Co poradzić? Takie życie. Wieczny nikt i nic nie jest. Ludzie polowali zabijali i będą zabijać. Żubra wam szkoda, a ryb nie? Ja tam bym chętnie zjadł tatara z żubra mniammmm. Nawet sam bym go chętnie oprawił... Pakul1206: ludzie sami się wykończą w taki czy inny sposób.... 

Ja nic w tym wątku nie pisałem ale skoro zostałem wywołany do tablicy to dodam swoje pięć groszy :)
Każdy chciałby chałpę pod lasem no to budują i budują i budują.... i miejsce pod lasem się skończyło ale ciągle jest zapotrzebowanie na nowe działki to trzeba skosić trochę lasu i znowu mamy teren na kolejne chaty pod lasem i znowu budują i budują ...aż w końcu las się skończył i nie ma czego ciąć.Z początkowo fajnej cichej miejscówki urodziło się wyasfaltowane, wybetonowane osiedle i urok prysł.
Tak samo z rzekami i bobrami kto by nie chciał chałpy nad rzeką ale ona wylewa więc trzeba ją trochę zwęzić, usypać wały i na terenach zalewowych kupa fajnego miejsca na nowe domki, ale jeszcze jest ten cholerny bober :) jak to nad rzeką bywa to trza odstrzelić bo gryzie wały i nie daj Boże przegryzie to wszystko zaleje, a potem lament.

(2016/02/16 21:14)

zbynio 33

Pakul1206 sorry. Czytałem post Barrakudy81, a jakim cudem wskoczył mi Twój nick to nie wiem. Widać polubiłem Cię :). Jeszcze raz przepraszam.  (2016/02/16 22:57)