Odra Kędzierzyn-Koźle-stan wody,efekty

/ 189 odpowiedzi / 17 zdjęć

Witam,

koleżanki  koledzy  zakładam ten temat żeby relacjonować sytuacje na rzece Odra  w Kędzierzynie-Koźlu, Koźlu i okolicach, wielu z nas wędkarzy  dojeżdża na te łowisko kilka, kilkadziesiąt kilometrów  wiec każda informacja będzie pomocna i przydatna.

Napiszcie jak efekty, jaka pogoda, temperatura, stan wody, gdzie się wybrać, jaka przynęta i zanęta, jaki hak i przypon ( nr haka i grubość oraz długość przyponu), w jakich godzinach.

Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami, co do samego łowiska zmian tych pozytywnych i tych negatywnych, jakie zachodzą od kilku sezonów zmiany, czystość wodny, stan rybostanu, stan brzegów, dna ITD

Często bywam pod mostem na przeciw Kłodnicy,  ale podawajcie, jaka sytuacja od kanału gliwickiego w górę rzeki.

Pozdrawiam wszystkich i połamania kija

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Slaga

Byłem w prawdzie dosyć już dawno temu, bo 2 czerwca ale wracając do tematu:
haki 6-12 (5 osób) Kędzierzyn-Koźle przy moście kolejowym. Niestety totalna lipa, ani brania.
Przynęty różne od czerwonego robaka, kukurydzę, pinkę po białego mada. Próbowaliśmy i z gruntu i spławik, nawet spining. Byliśmy od 5 do 14 w sobotę (2012/06/14 20:51)

Ircowiec

Witam  wybieramy się z niedzieli na poniedziałek na nocke zobaczymy co z tego będzie po powrocie zdam relacje pozdrawiam (2012/06/16 09:26)

Ircowiec

Witam,Miejsce: na przeciwko Kłodnicy pod mostem Data 17.06.2012/18.06.201woda stan średni/wysoki  sporo śmieci , konarów ,trawy itd  nad ranem się to uspokoiło zanęta leszczowa Bogusława Bruda plus dodatki typu  carmel , płatki leszczowe , pinkaprzynęta : czerwony robak nr2 , pinka , rosówka przypony długie 50/70cm   haki samo zacinające Gamakatsu  6 i 12 
Pozdrawiam (2012/06/19 17:08)

Roxola

Tydzień temu woda dosłownie stała. Łowiłam głównie okonie 18cm i jednego 27cm. Na czerwonego i spławik... (2012/07/13 16:13)

Ircowiec

Sobota 14.07 (miało być wcześniej ale mała kolizja w drodze na odrę opuźniła wszystko :/) Od 17: 00 do około 20 odra pod mostem trasy 44 na przeciwko Kłodnicy 4 kije jedno branie około 25cm sum po za tym jednym braniem nic pozbieraliśmy sprzęt pojechaliśmy poniżej zapory jakieś 100m 150m od przed mostem kolejowym brzeg prawy patrząc z nurtem brania rzadkie, ale były przynęta czerwony robak nr2, pinka, mady, pszenica, kukurydza brania na pinki i pinki z czerwonym kilka leszczyków ok 20cm małe sumy jeden sandacz na czerwone robaki płoć. Około 13: 00 w niedziele dojechało dwóch znajomych wiec łapanie na 8 kije kilka małych sumów, kleń, leszczyki, I węgorz 79cm branie o 13: 30 na rasówkę i to wszystko do 23 jednym słowem mówiąc bardzo, bardzo słabo:/ A spinning też był i też bez efektów Pogoda bardzo zmienna skoki temperatury zmiana kierunku wiatru i siły ( albo wiało ze chciało łeb urwać albo nie wiało w ogóle) świeciło słońce, że się opalaliśmy żeby następnie siedzieć w aucie, bo lało jak cebra Ryba się spławiała i to duże sztuki, ale brać nie brała A co u Was na Odrze Podzielcie się informacjami (2012/07/17 00:27)

siri34

odnawiam pytanie:)co słychać na odrze? (2012/09/05 13:40)

jorg69

witam 0909 nocka zero brań

przynęta czerwony , mada, kuku

spin okonek 25 cm

byłem pare razy i nic (co sie dzieje)

kolega kanał Gl. 3 sandacze ale tylko 1 wymiar 

pare leszczyków ok 30+

pozdrawiam

(2012/09/15 00:50)

siri34

odnawiam temat czy ktoś był z Was? (2012/09/25 09:42)

berthold

ja odrę już skreśliłem z wypadów szkoda drogi 60 km razy chyba z 10 i w zasadzie nic nie połapane w zeszłym roku to samo moim zdaniem nie warto tam już siedzieć chyba że na grila bo fajne miejsce ale ryby sobie odpuszczam .wolę na pszczynę lub kożłową ,,wisła to w zasadzie już to samo co odra czyli cieniutko oj cieniutko (2012/09/25 10:04)

mikefish

Witam,
cieniutko, cienutko.
Pamiętacie jak było tam 4-5 lat temu? Ogrom wędkarzy dosłownie mordujących setki kilogramów leszczy, płoci. Dołki kopane pod autami, do których wrzucano ryby, po to aby SSR i PSR nie zorientowała się o kilkukrotnie przekroczonych limitach. Mordowanie wszystkiego co może zjeść człowiek, pies lub kot.
Przestałem tam jeździć jeszcze gdy brały ryby, bo wędkarstwo dla mnie wiąże się odpoczynkiem i kontaktem z ŻYWĄ przyrodą. A brzegi wyścielone łuskami, pływające w wodzie rybie głowy i wnętrzności, są raczej dalekie od niej.
Więc czego się dziwicie, że nie ma ryb? Trzeba było reagować kilka lat temu...teraz jest już za późno. (2012/09/25 10:15)

wirefree

Heh w odrze nie ma ryb, woda jest tak nisko ze widac bez problemu co gdzie siedzi, a jest ich calkiem sporo. Problem bedzie jak woda jeszcze opadnie i przyjda mrozy, duza czesc nie przezyje i wtedy bedzie mozna poiwiedziec ze w odrze nie ma ryb.

:):):):)

(2012/09/25 10:24)

siri34

Chcę dziś wybrać się na 2-3dni gdzieś posiedzieć - pobawić się od czasu do czasu z jakąś rybką ale wszędzie jest kicha:(...polecacie coś?Duzo słyszałem o tej łące w pszczynie ale nie wiem gdzie to jest (2012/09/25 10:42)

Yonek

Na łące znajdziesz mnóstwo leszczyków. mnie ten zbiornik jeszcze nigdy nie zawiódł.
Albo biorą tylko leszcze, albo tylko większe karasie. Z sandaczem od jakiegoś czasu jest tam trochę ciężko.
A gdzie to jest... Hmmm wpisz sobie w zumi miejscowości PORĘBA albo Łąka. Zbiornik jest między nimi. Od poręby głębiej ale zdarzają się korzenie, a od Łąki ośrodek, plaża, pole namiotowe przy samej wodzie i płytsza woda z czystym dnem.
A tu mały opisik:
http://www.ztkzabrze.pl/viewpage.php?page_id=39 (2012/09/29 13:18)

jorg69

witam

kolega był dziś i lipa nocka do południa godz 12 1branie na żywca i pudlo

ogólnie posucha z rybami

(2012/10/01 00:51)

Ircowiec

Witam, wszystkich ponownie   byłem kilka razy na odrze i było róznie  raz w ciągu jednej nocki od 17 do 6 rana wyciągłem około 20kg leszcza wszystkie powyżej 40/45cm   nad ranem nie miałem juz sił z nimi bawić  innym mniej. Byłem nockie z 06-10 na 07-10 nastawienie tylko na drapieżnika  jeden kij ukleja drugi kij pęczek rasów  złowione 4 sandacze  w tym jeden wymiarowy  pozostale w granicy 45cm   no i o 2 w nocy poznałem oblicze odry  kij do połowy wciagniety do wody  w ostatnim momęcie złapany i okazało się że  winowajcą  calej akcji okazał się karp 70cm 6kg  który wzioł na rasówkę :)   następy wypad 12/13/do rana 14    jedno potężne branie na ukleje  zacięcie  duży opór na kiju  klusk ogonem o wodę i tyle było widać rybę :) :/  oprócz tego jeden maly sandacz i to wszystko  ogólne słaby weekend  ryna ogólnie nikomu nie brała  biała tyba trafiała sie sporadycznie o małych rozmiarach . Też spiningowałem  ilka pobić  odbite zęby na gumie ale nie udało się nic zaciąć . Pozdrawiam Wszystkich

(2012/10/14 18:28)

Ircowiec

Witam,  piątek i sobota   na odrze ,  dni ciepłe zimnawe nocki  brania tylko drobnica  nawet sredni ani wiekszy  leszcz nie brał o drapiezniku nie mówiąc, wyprawa zakończyła tym że baran motorówka pozrywał wszystkie zestawy jak by nie to ze kije były dobrze zabezpieczone i wolne hamulce włączone to powciągał by wszystko  do wody na szybko trzeba było przepalac żyłki :////  (2012/10/21 16:37)

szczepcio

W Kędzieżynie stan odry niższy od normalnego o jakieś 20cm.Uciąg średni ale woda ciągnie dużo traw itp.i jak żyłka we wodzie jest zbyt długo to potem udręka z ciągnięciem ryby bo przez przelotki nie chce iść.Z rybką licho tylko ukleja i krąp. (2013/05/26 10:49)

berthold

ciekawi mnie jak jest na odcinku odry pod opolem .ja mam wykupione śląskie i Opolskie ale jeszcze w tym roku na rybach nie byłem ale pierwszy wypad to chyba Rogów Opolski pewnie jak zwykle kicha ale co tam (2013/05/26 12:51)

berthold

e to teraz już wiem że nikt ale to nikt nie łowi na odrze między Kędzierzynem a Opolem szkoda bo może tam jednak są jakieś ryby czy to może jest tajemnica ?????? i tak tam pojadę (2013/05/27 14:28)

Giissmo

Jedyną tajemnicą jest to....dlaczego nie biorą ;) (2013/05/27 14:45)

Ircowiec

e to teraz już wiem że nikt ale to nikt nie łowi na odrze między Kędzierzynem a Opolem szkoda bo może tam jednak są jakieś ryby czy to może jest tajemnica ?????? i tak tam pojadę

Witam,

Łowie tam od jakiegoś czasu i powiem tam były są i będą tam ryby, rybki , i rybska może nie zawsze biorą ale rzeka ma to do siebie ze jest nie obliczalna  nie jeden wedkarz sie o tym przekonał  tracąc tam swoja ukochaną wędke  sam się o tym przekonałem  z tym że w ostatniej chwili udało mi się kij złapaci wyciagnać  z wody a był to skromny 6kg karp, skromny bo biora tam 10 i 15kg a dodam że na karpia nie byłem nastawiony a o sumach kolosach nie wspomne.

Miejsc do wedkowania tam sporo  samochodem pod samą wode da sie podjechać nic tylko czekać aż ryby zaczna brać.

w tym roku jeszcze nie byłem :/ bo brak czasu ale mam nadzieje ze juz niebawem sie to zmieni i będę mógł znów zdawać wam relacje Pozdrawiam 

(2013/05/31 21:07)

Majster 81

Nikt nic nie pisze pewno na rybach siedzą zawsze tak było i będzie , nikt nic konkretnego nie napisze . (2013/05/31 21:14)

szczepcio

Był ktoś może w Kędzieżynie?Jaki jest stan wody i jaki jest aktualnie uciąg. (2013/06/05 16:41)