Odległościówka na karpia
utworzono: 2011/02/15 16:54
Witam. Mam zamiar łowić karpie na odległościówkę z wagglerem 17g. Jaki zestaw końcowy jest najlepszy do tej metody (haczyk, przypon). Proszę o poradę. Z góry dziękuje.
[2011-02-15 16:54]
Musiałbyś nas mniej więcej naprowadzić na temat przypuszczalnej wielkości karpi jakie będziesz łowił. Bez tej wiedzy niestety nie da się nic napisać.
[2011-02-15 17:41]
Na takie karpie chcesz startować z odległościóką? No powiem Ci, że pomysł bardzo fajny, ale moim zdaniem nie do końca trafiony. Po pierwsze odległościówka jest dość delikatną wędką i wyjęcie karpia od 3 kg w górę zajmuje stosunkowo dużo czasu. Zabawa jest przednia, sam tak kiedyś łowiłem. Na zestaw odległościowy z żyłką główną 0,18 i przyponem 0,14 łowiłem karpie takie po 4, 5 kg. Jednak dużo ryb nie wyjąłem. Wystarczyło że rozpędzony karp wpłynął w zielsko i już po zawodach. Proponowałbym Ci użyć normalnej karpiówki. Twoje szanse znacznie wzrosną, a ręka i tak będzie bolała po walce z dużym osobnikiem:) Pozdrawiam!!!
[2011-02-15 19:04]
Istotną sprawą jest fakt że nie wędka łowi ryby tylko wędkarz. Kolega Bartek ma rację, masz zamiar ciągać karpiska , przygotuj się do tego żeby nie obudzić się z ręką w nocniku i pluć sobie w brodę że nie posłuchałem dobrych rad. Pozdrawiam
[2011-02-15 19:43]
no tak , dla chcącego nic trudnego :) ja poławiam odległościówką karpie i to z sukcesami , ale potrzebne jest duuuuużo wprawy , wiedzy i cierpliwości . o nęceniu nic nie będę pisał , bo pytasz się o sprzęt . najpierw zaopatrz się w odległościówkę oznaczoną jako HEAVY lub STRONG , przyponów nie stosuj cieńszych jak 0 ,16 mm no chyba , że chcesz tracić połowę łowionych ryb . chociaż i tak jeżeli chcesz koniecznie łowić karpie to chyba lepiej będzie użyć feederka z mocniejszym zestawem , ale odległościówką też możesz .
pozdrawiam
[2011-02-15 20:01]
Ok. Czyli lepszym sposobem będzie karpiówka. Dziękuje za rady. Wszystkim życzę sukcesów nad wodą.
[2011-02-15 20:01]
Witam.
Brawo Michał - jako jeden z niewielu przyjąłeś dobrą radę bez zbędnego i bezsensownego rozwijania tematu.Tak trzymaj !!!!!!
Pozdrawiam i "połamania' [2011-02-15 20:40]
Na takie karpie chcesz startować z odległościóką? No powiem Ci, że pomysł bardzo fajny, ale moim zdaniem nie do końca trafiony. Po pierwsze odległościówka jest dość delikatną wędką i wyjęcie karpia od 3 kg w górę zajmuje stosunkowo dużo czasu. Zabawa jest przednia, sam tak kiedyś łowiłem. Na zestaw odległościowy z żyłką główną 0,18 i przyponem 0,14 łowiłem karpie takie po 4, 5 kg. Jednak dużo ryb nie wyjąłem. Wystarczyło że rozpędzony karp wpłynął w zielsko i już po zawodach. Proponowałbym Ci użyć normalnej karpiówki. Twoje szanse znacznie wzrosną, a ręka i tak będzie bolała po walce z dużym osobnikiem:) Pozdrawiam!!!
Cześć Michał.Bartek ma świętą rację.Nic dodać,nic ująć...Nie będę powielał..Tak czy innaczej połam...HEJ
[2011-02-15 23:54]
Na odległościówkę łowie karpie nawet 10 kg bez problemu żyłka 0,20 jeśli mamy dobrze zgrany sprzęt niema najmniejszego problemu z wycholowaniem.Oczywiście to troche trwa i pod warunkiem że nie wejdzie nam w zaczepy.Pare dni temu wycholowałem 8kg.Pozdrawiam [2011-09-14 20:57]
Do takiego łowienia bardzo dobrą wędką jest odległościówka Maver genesis match.Wędka do małych jak i do dużych ryb.Moje największe ryby na tą wędkę to karpie i amury 2-3kg ale znajomy wyciągnął takim kijkiem karpia ponad 8kg. [2011-09-14 22:18]