Odławianie ryb przepisy zasady

/ 15 odpowiedzi
Mam pytanie. Czy istnieje przepis dotyczacy ilosci oraz czasu kiedy i gdze mozna odlawiac rybe. Pieje do tego gdyz na ,,moim,, jeziorze ZABORSKO PLON gospodarstwo rybne ,,miedwie,, odlowiono 1.5 tony ryby. Jezioro umarlo. CZ TO JEST ZGODNE Z PRAWEM.
piotrcarp

TO JEST CHORE !!! Powinno sie zabronic takich odlowow! (2011/09/17 11:36)

JaroDaw

Mam pytanie. Czy istnieje przepis dotyczacy ilosci oraz czasu kiedy i gdze mozna odlawiac rybe. Pieje do tego gdyz na ,,moim,, jeziorze ZABORSKO PLON gospodarstwo rybne ,,miedwie,, odlowiono 1.5 tony ryby. Jezioro umarlo. CZ TO JEST ZGODNE Z PRAWEM.

Zgodę na odłowy wydaje gospodarz wody, zwykle okręg PZW. (2011/09/17 11:55)

JOPEK1971

TO JEST CHORE !!! Powinno sie zabronic takich odlowow!

A jakich powinno się niezabraniac? (2011/09/17 12:53)

darek-k77

w województwie pomorskim pzw robiło odłów kontrolowany,ale czym? za pomocą agregata! to jest dopiero chore (2011/09/18 17:16)

JOPEK1971

Nie jest to nic dziwnego,to nawet jest pomocne by uzyskac wiele informacji na temat wód które mają byc racjonalnie zagospodarowane,ale jak wiadomo tego typu odłowy są patologią,w krajach europy zachodniej też taki połów istnieje,zwłaszcza w wodach krainy pstrąga i lipienia,ale tam przy agregacie są pasjonaci,nie mięsiarze. (2011/09/18 17:38)

igorski

Podobnie jak u mnie jest taki pan dzierżawca który nie zna limitu i nic mu nie można zrobić (2011/09/18 18:51)

JOPEK1971

Podobnie jak u mnie jest taki pan dzierżawca który nie zna limitu i nic mu nie można zrobić 
Ten gośc myśli po prl-owsku,istny debil,mając rybne łowisko można zarobic nie tracąc ryb z łowiska,kasiora by strumieniami spływała jakby rybka była w łowisku,bo wielu z nas  chciałoby odpłatnie przeżyc przygodę z wielką rybą,ja na szczęście doznałem dawki adrenaliny czego wszystkim życzę. 
(2011/09/18 19:33)

Artur z Ketrzyna

w województwie pomorskim pzw robiło odłów kontrolowany,ale czym? za pomocą agregata! to jest dopiero chore

Umiesz to udowodnić, masz jakieś foto, świadków?
Pozyskiwanie ryb za pomocy agregatu jest zabronione i sprzeczne z racjonalną gospodarką ryb o której mowa w statusie PZW.
Takie precedery na gorąco zgłasza się do prokuratury i władz zwierzchnich organu, instytucji. (2011/09/19 08:11)

pawelz

Chetnie poczytam, gdzie jest tak zapisane, ze lowienie agregatem (oczywiscie z odpowiednimi zezwoleniami) jest zakazane.
Agregat jest o wiele bardziej selektywny niz sieci - w ktore nie mamy wplywu co wpada. Stosujac odpowiednio napiecie agregatem mozna odlawiac ryby o wiekszych rozmiarach pozostawiajac narybek.
Zalozmy ze chcemy podbrac tarlaki. Ciekawe co warta jest ryba ktora gniezdzi sie w sieci wraz z kilkudziesiecioma kg innych ryb. Polowa nawet nie przezyje do momentu pobrania ikry. W przypadku pradu nie zabijamy a ogluszamy (paralizujemy) ryby ktore bez uszczerbku dochodza do siebie po niedlugim czasie. Oczywiscie agregatem trzeba umiec sie obslugiwac i powinni to robic ludzie przeszkoleni a nie pierwszy z brzegu gostek. (2011/09/19 10:37)

perwer

Odłowy powinny przebiegać w obecności fachowców  i członków kół,a przebieg z odłowu ma być dokumentowany.W innym przypadku ,niby wszysko w imieniu prawa,ale ...Nie może byc tak że połowa stawów komercyjnych ma tarlaki z danych zbiornków po odłowach.

Odłowy powinny miec na celu zbadanie populacji danych ryb w danym zbiorniku.To po co wpisujemy w karcie złowione ryby ?

Z odłowów z danego zbiornika zarybia sie inne zbiorniki --to po co przepisy, że żywca można pozyskać z zbiornika na którym bedzie on wykorzystany?  Itd....

Nie mam pojęcia jakie przepisy to regulują i jaki cel ma to wszystko.Jeśli ktoś sie tym interesuje i ma coś ciekawego do powiedzenia --to chętnie poczytam.....sam jestem ciekaw...  

(2011/09/19 11:22)

pawelz

Wydaje mi sie ze odlowy maja jeszcze kilka innych celow.
Po pierwsze rejestry nie oddaja stanu faktycznego danego lowiska. Nawet jesli sa sumiennie wypelniane. Np. w tym roku ja i dwoch moich kumpli oddamy rejestry tylko z miejsce i datami polowow mimo ze zlowilismy ponad 100 jazi we 3 na odcinku okolo 1 km rzeki. Jak zaczna brac okonie czy szczupaki to wyniki z rejestrow sie nie zmienia. Sa gatunki ryb ktore nie sa polawiane. Np na ZS konia z rzedem temu ktory zlowi jazgarza latem. A jest tego zatrzesienie o czym mozna sie przekonac dopiero zima.
Po drugie. Odlowy moglyby regulowac populacje nadmiernie ekspansywnych gatunkow. Ale to musialoby byc robione uczciwie.
Po trzecie czesto odlawia sie tarlaki ktore powinny byc wpuszczone z powrotem do wody. Jak jest naprawde to inna sprawa.
Przenoszenie ryb miedzy zbiornikami powinno byc przeprowadzone tylko w obecnosci ichtiologa ktory jest w stanie z jakims sporym prawdopodobienstwem oszcowac czy ryby moga przeniesc chorobe. Oczywiscie pewnosci nie ma ale wprawne oko jest w stanie predzej wychwycic czy ryby maja jakas chorobe czy nie od oka zwyklego wedkarza.
Ja tak to widze i nie mam nic przeciw odlowom, pod warunkiem ze sa przeprowadzane fachowo i uczciwie. (2011/09/19 11:56)

jedrek6661

termin odłowy kontrolne to jest kłusownictwo w białych rękawiczkach bzdury opowiada ten co pisze że to jest pomocne w uzyskaniu informacji na temat wód u nas na zbiorniku była każda ryba słodkowodna od pięknych sandaczy po leszcze jak patelnie okręg stwierdził że jest przeleszczenie zaczęli odławiać leszcza w te siatki to im wszystko wchodziło efekt jest taki że jak 3 sandacze w sezonie złapie to jest sukces wędkarze się zebrali pewnego popołudnia jak robili odłów to spieprzali ci z okręgu i z PSR aż się kurzyło ale zaraz przybyła z odsieczą straż miejska z policją i amba niema bata na nich nic nie pomagają petycje ani protesty na zebraniach to jest jedna wielka klika tak jak ten beton w PZPN (2011/09/21 20:26)

jedrek6661

w wyżej opisany sposób ci kłusole zrobili porządek z leszczem na sandacza inną wymówkę mieli powiedzieli że muszą odłowić pewną ilość żeby sprawdzić czy toksyny z sinić się w ich organach wewnętrznych nie kumulują skandal (2011/09/21 20:33)

jedrek6661

oczywiście coś tam od oka co roku wpuszczą ale to jest kropla w morzu potrzeb i jedna setna tego co wykłusują (2011/09/21 20:37)