Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
kolega ma rację właśnie dla siebie zrobiłem
Niezastąpiony na rzekę,
a że mieszka kilka km ode mnie więc pojechałem do tego PANA i po prosiłem o dodanie krętlika i dodał mi do odczepiacza krętlik sumowy (135kg ) , który ogranicza skręcanie i co za tym idzie plątanie plecionki przy zwijaniu kołowrotek.Do zwijania plecionki używam "kołowrotek" który kupiłem w sklepie budowlanym był ze sznurkiem budowlanym , który stosowałem wcześniej do odczepiaczy ( nie polecam tego sznurka) po stracie 2 szt odczepiaczy w odrze postanowiłem kupić plecionke. Używam plecionki sumowej black cat 100kg. Jest to najdroższy element zestawu - cały zestaw to około 70 zł,ale licząc ze główka + guma +robiony samemu przypon = średnio 6-7 zł to po 10 przynętach uratowanych jesteśmy na tzw 0 .Ja na 1 wyjeżdzie miałem 9 zaczepów i 9 uwolnień a po 2 wyjazdach miałem 17 zaczepów z czego 16 gum uratowałem - rachunek jest prosty.Już za 1 razem byłem prawie na zero.Przy łowieniu z łodzi lub pontonu skuteczność odczepiacza wzrasta, choć i tak wg mnie to 90- 95 % odzyskanych przynęt.
Jeśli są to woblery to koszt zwraca się bardzo szybko 2 -3 szt to jest 70zł. Naprawdę to działa i zwraca się po 1 lub 2 wypadzie na ryby.
Tylko ważne żeby krętliki i agrafki oraz materiał przyponowy były b. dobrej jakości bo inaczej żaden odczepiacz nie pomoże. Osobiście robię przypony sam, więc wiem że wytrzymają zaczep.