Zaloguj się do konta

Od kiedy można łowić szczupaka i suma?

utworzono: 2014/02/26 17:45
kozuba5

Mam pytanie od kiedy moge wybierać sie na suma i szczupaka ????? [2014-02-26 17:45]

bokoa

Jako wędkarz powinieneś znać RAPR.Suma w wiekszości wód od 1 lipca, a szczupaka od 1 maja  [2014-02-26 17:54]

ryukon1975

Mam pytanie od kiedy moge wybierać sie na suma i szczupaka ?????

Wszystko zależy od tego gdzie chcesz łowić. Przed łowieniem powinieneś zapoznać się z regulaminem danego łowiska i obowiązującymi na mim przepisami.

[2014-02-26 17:57]

kozuba5

Spoko dzieki kolego. Wiedziałem ale chciałem sie upewnić [2014-02-26 17:58]

brt3

Czytam posty (coraz rzadziej) i stwierdzam jedno. Średnia wieku na tym forum to 14 lat a poziom merytoryczny poniżej normy.

Wszystko sprowadza się do Rapru i przepisów.

[2014-02-26 19:09]

polobmw

[2014-02-26 21:13]

Artur z Ketrzyna

Mam pytanie od kiedy moge wybierać sie na suma i szczupaka ?????

Jeśli mówisz o wodach PZW to obowiązuje RAPR, czyli;
Szczupak ma okres ochronny od 1 stycznia do 30 kwietnia.
A sum w odrze od ujścia rzeki warty do granicy z wodami morskimi okres ochronny od 1 grudnia do 31 maja. w pozostałych wodach od 1 listopada do 30 czerwca.

[2014-02-27 19:01]

Lukasz1988

Bez urazy, ale takie typu pytania mnie rozwalają. Ciężko jest poszukać w necie informacji na ten temat? Jeszcze trochę to ludzie zaczną się pytać czy mogą iść na ryby. [2014-02-28 19:13]

tomasitom

Bez urazy, ale takie typu pytania mnie rozwalają. Ciężko jest poszukać w necie informacji na ten temat? Jeszcze trochę to ludzie zaczną się pytać czy mogą iść na ryby.

Co to za różnica czy szuka w necie czy na forum,nie wie to sie pyta. Na tym forum coraz więcej opowiada sie kawały,mówi sie o wszystkim tylko nie o rybach.

[2014-02-28 20:41]

Lukasz1988

Bez urazy, ale takie typu pytania mnie rozwalają. Ciężko jest poszukać w necie informacji na ten temat? Jeszcze trochę to ludzie zaczną się pytać czy mogą iść na ryby.

Co to za różnica czy szuka w necie czy na forum,nie wie to sie pyta. Na tym forum coraz więcej opowiada sie kawały,mówi sie o wszystkim tylko nie o rybach.

Ja jakoś tych Twoich kawałów nie zauważyłem.  [2014-03-01 11:00]

szymek84

Witam Ciebie

Ludzie

ogarnijcie się czytajcie regulamin  a nie tylko jak i na co łowić takie pytania są śmieszne najpierw zapoznaje się z regulaminem a potem łowie , kiedyś jak jeszcze nie miałem karty wiedziałem jaki wymiar jaki okres i tak dalej możecie mnie nazwać kłusolem bo wtedy nie miałem karty ale do ryby miałem szacunek wymiar był ok nie było do wody potem kiedy ja ogarnąłem się i stać mnie było na kartę pierwsze co czytałem regulamin choć nie wszystko rozmiałem  oczytanie to jest najważniejsze

ja też dużo rzeczy nie wiem ale takie podstawowe rzeczy normalnie szczyt lenistwa i głupoty  żenada

[2014-03-01 12:15]

tonyrebeliant1

Na moich łowiskach - caly rok możesz lowic szczupaka,ale proszę  o umiar i  poszanowanie przyrody. [2014-03-01 12:39]

tomasz196209

Na moich łowiskach - caly rok możesz lowic szczupaka,ale proszę  o umiar i  poszanowanie przyrody.

Na moich łowiskach też przez cały rok możesz łowić ale nie na wędkę . Dzisiaj w markecie mieli świeżutkie szczupaki złowione na wodach środkowej polski .
[2014-03-02 13:49]

tomasz196209

Nie to zdjęcie wkleiłem
[2014-03-02 13:52]

lynx

Nie to zdjęcie wkleiłem

Widzę, że leżą i odpoczywaja a potem popłyną na tarło.
[2014-03-04 14:11]

tomasitom

Ja jakoś tych Twoich kawałów nie zauważyłem. 

Nie zauważyłeś bo nie opowiadam ,jak byś czytał to ze zrozumieniem to byś wiedział o co mi chodzi. Miałem na myśli że na tym forum powiązały się kliki co wszystko wiedzą, a nie daj boże ktoś początkujący zada pytanie to jest rugany że ma czelność czegoś nie wiedzieć.
[2014-03-04 16:48]

pakul1206

Ale tu wszystko mądre.Chłopak zadał pytanie,Artur ładnie odpowiedział więc po co cała reszta tych wypocin.Kolega pyta bo może chce zdążyć z wyrobienim karty przed rozpoczęciem sezonu na szczupaka a regulaminu nie zna bo jeszcze ku..a nie musi. [2014-03-04 18:29]

lynx

Pakul daj spokuj nerwom. Kazdy wędkarz, zanim otrzyma kartę,  powinien przejśc przynajmniej krótkie podstawowe przeszkolenie ze znajomości przepisów Rapru. Jezeli tego nie zrobiono to sam powinien zajrzeć tam gdzie trzeba. Terminy ochronne są podstawową wiadomością o zasadach łowienia. Jezeli tego nie zrobił to niech nie czeka na to, ze ktos za niego będzie pamietał. Krótka piłka, jeżeli chcesz nazywać siebie wedkarzem to chociaż trochę niech ruszy mózgownicą a nie czeka na gotowca.  I powiem Ci Twoimi słowami. Niech się k...a nauczy a nie rżnie głupa.

[2016-03-01 12:26]

Artur z Ketrzyna

Na moich łowiskach - caly rok możesz lowic szczupaka,ale proszę  o umiar i  poszanowanie przyrody.

ozporządzenia z dnia 12 listopada 2001 r.w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie.

§ 6.

Niedozwolony jest połów ryb i raków, których długość mierzona od początku głowy do

najdalszego krańca płetwy albo tarczy ogonowej nie przekracza wymiaru ochronnego, który wynosi

dla:
21) szczupaka (Esox lucius L.) 45 cm,

§ 7.

1. Niedozwolony jest połów ryb i raków w okresach ochronnych, z zastrzeżeniem ust. 2,

ustanowionych dla:
12) szczupaka (Esox lucius L.):

a) w rzekach i zbiornikach zaporowych - od dnia 1 stycznia do dnia 30 kwietnia,

b) w pozostałych wodach - od dnia 1 marca do dnia 30 kwietnia,

No chyba że kolega mówi o prywatnym łowisku. Nie komercyjnym uzytkowanym od RZGW, bo wtedy powyższe też obowiązuje.

[2016-03-01 16:49]

Jakub Woś

Artur idę o zakład że daremny Twój trud i wklejanie ustaw. Moim zdaniem chodzi o Szwedzkie łowiska i raczej do RZGW nie należą

[2016-03-01 17:47]

Jakub Woś

Jeśli chodzi o cały wątek to moim zdaniem jest bez sensu i budzi niepotrzebne waśnie. Gdybym chciał odpowiedzieć na pytanie z tytułu wątku musiałbym odpowiedzieć " od kiedy sięgam pamięcią można łowić suma i szczupaka". Gdybym chciał odpowiedzieć na pytanie z treści wątku mógłbym odpowiedzieć " Wybierać się możesz już, ale łowić nie" W ogóle kto należący do koła wędkarskiego zadaje takie pytania? Czy nie powinno brzmieć: Do kiedy szczupak i sum mają okres ochronny?  Założenie wątku na tym forum trwa więcej niz sprawdzenie okresów kilku gatunków ryb. A w czasie oczekiwania na odpowiedź można je wyryć na pamięć.

[2016-03-01 17:52]

Artur z Ketrzyna

Artur idę o zakład że daremny Twój trud i wklejanie ustaw. Moim zdaniem chodzi o Szwedzkie łowiska i raczej do RZGW nie należą

tomasz196209: Witam mieszkam w Kiekrzu i łowię głównie na jeziorze Kierskim .Moja ulubiona metoda to spinning .

Tak więc raczej nie.

Założenie wątku na tym forum trwa więcej niz sprawdzenie okresów kilku gatunków ryb. A w czasie oczekiwania na odpowiedź można je wyryć na pamięć.

A tu to się z tobą zgdze Jakubie.

[2016-03-01 19:14]

Jakub Woś

Arturze, tomasz196209 cytował tonyrebeliata

[2016-03-01 19:29]

Artur z Ketrzyna

Jest to cytat z jego bloga i tam ma też zazaczone koło PZW, a w Szwecji nie ma kół PZW.?

I j. Kerskie jast w powiacie poznańskim i jest to woda płynąca (ma zasilanie) czyli RZGW.

[2016-03-01 19:46]

ogtw

podpowiedź: wymiar ochronny szczupaka to 50 cm. (według RAPR)

[2016-03-01 19:49]

Jakub Woś

Jest to cytat z jego bloga i tam ma też zazaczone koło PZW, a w Szwecji nie ma kół PZW.?

I j. Kerskie jast w powiacie poznańskim i jest to woda płynąca (ma zasilanie) czyli RZGW.

Artutr ale to nie jego słowa. On tylko cytował wpis kolegi powyże, przejrzyj komentarze jeszcze raz.

[2016-03-01 20:29]