Zaloguj się do konta

Ocena miejsca i kilka pytań

utworzono: 2018/06/15 23:51
KilkaPytan

Witam, chciałbym zadać kilka pytań odnośnie łowienia na rzece ponieważ niedaleko mnie płynie taka rzeczka ma ona jakieś w moim miejscu 3 metry szerokości i około 1.80m głębokości to zdjęcie nie do końca odwzorowuje warunki tam panujące w dodatku było robione miesiąc temu trochę się tam pozmieniało dodam że z dwóch stron jest ona porośnięta trzcinami.
 Jam mam miejsce na tej głębokiej części już tłumaczę rzeka 100 metrów przed moim miejscem i 100 po moim miejscu ma stałe wymiary 4 metry 1 metr głębokości , zarośnięta  jakimiś glonami i roślinnością wodną widać piasek nawet , a w tym jednym  odcinku ma około  200 metrów tam  gdzie mam miejsce zwęża sie i jest sporo głębiej .
 Wchodziłem do wody aby wyczyścić trochę brzeg i jest około 1,80 w głównej części koryta  piasek twarde dno w żadnym innym miejscu nie jest tak głęboka jest to fajna dzika rzeczka . 
Teraz chciałbym zadać kilka pytań.

1) Zostać tam czy migrować na płytszą wodę ?
2) Jakich ryb tam się spodziewać , jakiej wielkości  i gatunków?
3) Na tej wodzie łapano karpie nawet około 4 kilo , ja złapałem około 2 kg i pewnego czasu przewineło się kilka sum do 10 kg sam nie złapałem ale łapali i to na tych płytszych odcinkach ludzie też z opowieści mówią jakie tam okazy karpi nie wyciągali ale to opowieści mogą ale nie muszą być prawdziwe. 
4) W tym roku łowiłem tam tylko płocie.
5) Kilka dni przed łowienie nęce ziemniakami gotowanymi ponieważ nurt jest tak silny i stwierdziłem że rzucane zanęty nie ma sensu.
6) Nie wiem piszcie, pytajcie , pomagajcie dodam że łowię amatorsko z góry dzięki ;) [2018-06-15 23:51]

barrakuda81

Ja tam z białorybu zawcą nie jestem ale jak masz duży uciąg daj mocniej sklejoną i cięższą zanętę a nie ziemniaki. Taka rzeczka z opisu to wygląda fajnie. Pewnie płocie tam jak byki? Zresztą mże być tzw każda ryba. [2018-06-16 00:12]

KilkaPytan

Tak ma Pan racje płocie ładne grube , ale tak kurcze wyciągać te płocie co chwila chciałem też złapać w końcu jakąś większą rybę jutro jak zwsze co niedziela łowię kilka godzin i postanowiłem kupić tak jak Pan piszę coś do zanęty albo gline albo klej żeby to dociążyć i nęcić dziękuje pozdrawiam. [2018-06-16 11:39]

KilkaPytan

[2018-06-16 11:46]

ogtw

Te twoje płocie ze zdjęcia, nazywają się jazie i jak na jazie to nie są takie grube. Spróbuj pomachać spinningiem, tylko tak żeby cię drapieżnik nie widział, bo duży drapieżnik, jak zobaczy człowieka, to nie da się złowić.   [2018-06-16 13:31]

KilkaPytan

Dobrze postaram się to wykonań szczerze to nie widziałem różnicy myślałem że to płoć , jeszcze dużo nauki , ale dzięki za komentarz :) [2018-06-16 14:23]

barrakuda81

Gdzie tu widzisz jazie??? Ja widze cztery krąpie i trzy płotki... I co do tego co widze nie mam cienia wątpliwości;-) Nie łowię ostatnio białorybu ale poniekąd nad Wisła się wychowałem i nie widze tu nigdzie jazia o ile mówimy o zdjęciu powyżej. [2018-06-16 17:14]

ogtw

Gdzie tu widzisz jazie??? Ja widze cztery krąpie i trzy płotki...
Masz rację, to nie są jazie, teraz na komputerze widzę wyraźnie, że w ręce trzyma krąpia, przedtem patrzyłem na telefonie w świetle słonecznym. [2018-06-16 17:28]