witam,w tym sezonie mam zamiar spróbować łowić okonia na błystki obrotowe możecie mi może doradzić jakie gramatury,wielkość,czy z chwościkami będą lepsze?? Łowiskiem będzie przeważnie zalew.
Ja bym ci polecił srebrne czyste lub z błyszczącą srebrną nalepką. jednak ciemne z jaskrawum akcentem też będą dobre. Kiedy nic nie chciało brać nawet na robaka założyłem małą obrotwówkę Dragona srebrną nalepką i od razu miałem branie potężny kolos 17cm ;) (2011/01/09 15:11)
Bednar 14 przedstawił dobry zestaw,a ja dołożyłbym jeszcze coś w kolorze miedzi.Rozmiar to rzecz względna-łowiłem okonki długości 15 cm na wirówki nr4 i wprawiało mnie to osłupienie jak taka rybka może atakować coś tak dużego,innym razem blaszki 00 były jedyną receptą na okonie powyżej 25cm.Okoń to zadziwiająca ryba niepodlegająca utartym schematom co niestety przekłada się na potrzebę posiadania dość dużej ilości różnych przynęt.Chwościków z włóczki nie stosuję,zdecydowanie wolę kawałek igielitu bądź ogonek małego twisterka na kotwiczce. (2011/01/09 15:25)
Wedłók mnie najlepszą obrotówką na okonie jest tak która robi bardzo dużo hałasu w wodzie. Ta obrotówka jest bardzo szeroka, sam osobiście na taką obrotówkę złowiłem kilka ładnych okoni. (2011/01/09 16:01)