Obrotówka na szczupaka - jak rzucać?
utworzono: 2009/07/10 13:38
mam pytanie
jeżeli łowie ryby na spining używając obrotówki to aby złapać szczupaka mam zarzucać blisko zarośli czy nie , czy mam zwijać szybko czy wolno żyłkę
prosze o fachową odpowiedź
z góry dzięki :) [2009-07-10 13:38]
Witaj. Szczupak czesto przebywa kolo zaroścli cos w tym stylu, lecz musisz go szukać i rzucać w różne miejsca , a jeśli o zwijanie chodzi to staraj się robić gwałtowne ruchy i zwijaj raz powoli raz szybciej :) pozdro [2009-07-10 13:41]
Jeśli rośliny wystają nad wodę to staraj się prowadzić obrotówkę jak najbliżej a jeżeli pod wodą to takim tempem żeby obrotówka płyneła tuż nad nimi ale się w nie nie wpakowała [2009-07-10 14:31]
Witam, rowniez lowie na oborotwki, moja rada jest podobno, rzucac kolo zarosli w rozne miejsca nad glonami czy czymtam. Druga sprawa jest, ze posiadam obrotwke ktora przy zwijaniu, oczywiscie takim zeby sie krecila ;) wywoluje drgania, osobiscie polecam takie, na ostatnim wypadzie zlapalem 4 szczupce, z czego 2 niewymiarowe wiec wrocily do wody tak samo jak i te wieksze. Pozdrawiam [2009-07-10 16:15]
W większości przypadków szczupak siedzi przy trzcinach i tam go trzeba szukać.Zdarza się jednak że łowie go prosto z plaży bo czai się tam na drobnicę.Zwijaj raczej wolno i od czasu do czasu prowokuj go szybkim ruchem korbki lub szczytówki. [2009-07-10 16:20]
szczupak moim zdaniem i z moim chodzeniem za tą rybą to lubi stac wzdluz brzegu kolo zarosli(tatarak lub korzen w wodzie pod krzakami rosnącymi bezposrednio nad wodą roznego rodzaju wodne kryjówki a także z samego dna z odleglosci 5-10 metrow od brzegu Sciaganie obrotowki zalezy od pory roku na lato szybko a z kolei na jesien wolno i przy dnie duzo tez zalezy od pogody i od szczescia najbardziej [2009-07-11 19:08]
Ja osobiscie na szczupaka stosuje najczesciej gumy oraz woblery a na obrotowki to lapie klenie jazie i okonie . Czasem stosuje dosc duze obrotowki na szczupala ale to rzadko , poniewaz najwiecej bran mam na gumy. [2009-07-19 16:26]
a skoro juz lowisz szczupaki na obrotowki to rzucaj w roznych kierunkach
ja np. jak widze jakies zielsko to rzucam w tym kierunku i ciagne obrotowke blisko powierzchni wody czesto lapalem tym sposobem ladne okonie. Jak lapie na obrotowki to najlepiej oddac pierwszy rzut blisko brzegu i tak stopniowo oblawiac lowisko . Ja ten sposob stosuje i czesto osioagam dobre wyniki. [2009-07-19 16:31]
Jeżeli rzucasz na szczupaka to najpierw powiedz gdzie łowisz.Jeżeli w rzece to na obrotówki co najmniej kalibru 2 albo 3 ale nie mówię że nie dobre na jezioro bo na jezioro te kalibry są dobre. [2014-09-04 20:27]