Obowiązkowy sprzęt wędkarza na łowisku
utworzono: 2011/05/02 00:50
Witam Koleżeństwo, mam takie pytanie, jakie jest obowiązkowe wyposażenie wędkarza, nie myślę tu o dokumentach, kijach czy przynętach, ale o podbieraku, siatce, przymiarze czy wypychaczu. Wypychacz wszedł ostatnio, ale pozostałe rzeczy?? Jakie konsekwencje są przewidziane za nieposiadanie ww. fantów? Z góry dziękuję i pozdrawiam
[2011-05-02 00:50]
Mam nadzieję że "mądrzy i dostojni" tworzący przepisy poprzestaną na wypychaczu bo chcę chodzic na ryby dla przyjemności a nie rozmyślać nad wodą czy aby nie złamałem jakiegoś przepisu.Szczęście w nieszczęściach póki co byłem tylko raz kontrolowany a strażnicy byli wyrozumiali ,sprawdzili dokumenty i nie szukali dziury w całym.
[2011-05-02 06:16]
Witaj..:)
3. OBOWIĄZKI WĘDKUJĄCEGO W WODACH PZW
§ 2
1. W czasie wędkowania wędkarz ma obowiązek posiadać: kartę wędkarską, legitymację PZW z potwierdzeniem uiszczenia należnych składek lub inne ważne zezwolenie uprawniające do wędkowania na danym łowisku.
2. Przed przystąpieniem do wędkowania każdy wędkarz zobowiązany jest do ustalenia do kogo należy wybrane przez niego łowisko i czy nie obowiązują na nim dodatkowe ograniczenia,poza zawartymi w niniejszym Regulaminie.
3. Przy wyborze i zajmowaniu miejsca na łowisku pierwszeństwo ma ten wędkarz, który przybył na nie wcześniej. Przy zajmowaniu stanowisk wędkujący powinni zachować między sobą odstępy określone w §§ 4, 5, 7 Regulaminu. Odstępy te mogą być zmniejszone tylko za zgodą wędkarza , który wcześniej zajął dane stanowisko.
4. W czasie wędkowania wędki muszą być pod stałym nadzorem ich właściciela.
5. Wędkarz zobowiązany jest posiadać przyrząd do wyjmowania haczyków z pyszczków ryb. Ryby z haczyka należy uwalniać z zachowaniem maksymalnej ostrożności.
6. Wędkarz zobowiązany jest utrzymać w czystości stanowisko wędkarskie w promieniu minimum 5 metrów, bez względu na stan , jaki zastał przed rozpoczęciem połowu.
7. Obowiązkiem wędkarza jest opuszczenie łowiska, jeśli rozgrywane mają być na nim zawody sportowe. Organizator zawodów musi posiadać pisemne zezwolenie uprawnionego do rybactwa w obwodzie rybackim.
8. W przypadku zauważenia zanieczyszczenia wody lub jego skutków, jak np. śnięte ryby, zmiana koloru wody, plamy olejowe, nienaturalny zapach, wędkarz ma obowiązek natychmiast zawiadomić o tym zarząd najbliższego koła lub okręgu PZW, policję albo najbliższy organ administracji publicznej.
9. Jeżeli wędkarz złowi rybę oznakowaną i zabiera ją, ma obowiązek przesłać do zarządu okręgu PZW, na którego terenie została ona złowiona, znaczek i kilka łusek wyjętych powyżej linii bocznej ryby, podając równocześnie jej gatunek, długość i ciężar oraz miejsce, datę i godzinę połowu.
Witam Koleżeństwo, mam takie pytanie, jakie jest obowiązkowe wyposażenie wędkarza, nie myślę tu o dokumentach, kijach czy przynętach, ale o podbieraku, siatce, przymiarze czy wypychaczu. Wypychacz wszedł ostatnio, ale pozostałe rzeczy?? Jakie konsekwencje są przewidziane za nieposiadanie ww. fantów? Z góry dziękuję i pozdrawiam
[2011-05-02 08:29]
Ale wypychacz jest obowiazkowy od dawna ? Zreszta jak dla mnie- niezbedny. [2011-05-02 08:42]
Dodam jeszcze do wypowiedzi Marka- @Sniper64, do punktu 1, że na większości Okręgów w naszym kraju obowiązują dodatkowo jeszcze Rejestry Połowu Ryb. Za brak takiego rejestru, lub za niewypełnienie go przed rozpoczęciem łowienia, można również być ukaranym. [2011-05-02 08:59]
Do wyposażenia obowiązkowego wędkarza należy wypychacz (rozdz. III punkt 5 -RAPR ) , siatka wykonana z miękkich nici i rozpięta na obręczach (rozdz. IV punkt 3,5- RAPR) – jeżeli ktoś zamierza przechowywać ryby żywe . Wszelkie dokumenty potrzebne do wędkowania – Karta Wędkarska , Legitymacja członkowska z opłaconymi składkami , Zezwolenie do łowienie na określonych wodach , Rejestr Połowu Ryb (rozdz. III punkt 1 – RAPR) . Długopis aby można było czym wypełniać rejestr (bo co mi po rejestrze jak nie ma czym go wypełnić) . Na koniec oczywiście wędkę o długości nie krótszej niż 30 cm (rozdz. IV punkt 1- RAPR) . [2011-05-02 16:52]
wypychacz? tzn, jakiekolwiek urządzenie, narzędzie do wyjmowania rybie haczyka, teoretycznie kombinerki też mogą być. Chociaż ostatnio wypychacz kupiłem za 2,5 :) [2011-05-02 23:50]
Do wyposażenia obowiązkowego wędkarza należy wypychacz (rozdz. III punkt 5 -RAPR ) , siatka wykonana z miękkich nici i rozpięta na obręczach (rozdz. IV punkt 3,5- RAPR) – jeżeli ktoś zamierza przechowywać ryby żywe . Wszelkie dokumenty potrzebne do wędkowania – Karta Wędkarska , Legitymacja członkowska z opłaconymi składkami , Zezwolenie do łowienie na określonych wodach , Rejestr Połowu Ryb (rozdz. III punkt 1 – RAPR) . Długopis aby można było czym wypełniać rejestr (bo co mi po rejestrze jak nie ma czym go wypełnić) . Na koniec oczywiście wędkę o długości nie krótszej niż 30 cm (rozdz. IV punkt 1- RAPR) .
Dokładnie Kazik masz rację.Ja się tego trzymam i kłopotów nie mam.
[2011-05-03 00:02]
Oprócz ww akcesoriów ja osobiście profilaktycznie biorę ze sobą worek 120 l na śmieci , coby w razie " W " nie mieć problemów ze Strażą !!! Wszelkie odpadki i śmieci typu : pudełka po robakach , opakowania po zanętach czy po jedzeniu buuuuch do wora i mam święty spokój
[2011-05-03 09:49]
Oprócz ww akcesoriów ja osobiście profilaktycznie biorę ze sobą worek 120 l na śmieci , coby w razie " W " nie mieć problemów ze Strażą !!! Wszelkie odpadki i śmieci typu : pudełka po robakach , opakowania po zanętach czy po jedzeniu buuuuch do wora i mam święty spokój
Witam Wszystkich:)
I za to Grześ..:) Pięknie Tobie Dziękuję! Podziw i Szacunek za takie podejście,oby takich jak Ty było więcej na łowiskach,a nie odpowiedzi że to nie moje!!!
[2011-05-03 10:09]
Sniper wydaje mi się, że worek na śmieci to jest ważniejsza sprawa nawet od podbieraka. W aucie zawsze mam rolkę worków. Ale do worka po zanęcie też czasem pakuję to, co przywiozę.
Grześ , chyba wiemy o co biega w tym wędkowaniu. Ostatnio jak byłem z Klepą na rybach, to Klepa powiedział podczas pakowania maneli podnosząc z ziemi jakiś worek:
- "A co mi tam... nie nasz, ale miejscówka nasza. "
Właśnie o to chodzi, by traktować te miejsca gdzie zasiadamy z kijem w ręku jako NASZE. Być może jutro tu znów zasiądziemy, i co? Będę siedział w syfie? Już dawno przestałem patrzeć na śmieci z pytaniem - czyje to? Oczywiście nie przeginam, żebym miał pełen bagażnik syfu do chałupy targać. Ale w obrębie swojego łowiska chcę mieć ład i czystą zieleń.
[2011-05-03 11:14]Witaj:)Sniper wydaje mi się, że worek na śmieci to jest ważniejsza sprawa nawet od podbieraka. W aucie zawsze mam rolkę worków. Ale do worka po zanęcie też czasem pakuję to, co przywiozę.
Grześ , chyba wiemy o co biega w tym wędkowaniu. Ostatnio jak byłem z Klepą na rybach, to Klepa powiedział podczas pakowania maneli podnosząc z ziemi jakiś worek:
- "A co mi tam... nie nasz, ale miejscówka nasza. "
Właśnie o to chodzi, by traktować te miejsca gdzie zasiadamy z kijem w ręku jako NASZE. Być może jutro tu znów zasiądziemy, i co? Będę siedział w syfie? Już dawno przestałem patrzeć na śmieci z pytaniem - czyje to? Oczywiście nie przeginam, żebym miał pełen bagażnik syfu do chałupy targać. Ale w obrębie swojego łowiska chcę mieć ład i czystą zieleń.
Moim zdaniem każdy co kocha czystą przyrodę nie patrzy na to czyje to śmieci..o ileż przyjemniej się siedzi na czystym stanowisku!!! Znamy się wiem że jest tak jak napisałeś:) Pozdrawiam i pozdrów Artura:))
[2011-05-03 11:23]
Taki widok jest na łowisku gdzie gospodarz koła zrobił czyn i posprzątał z grubsza łowisko tylko że nie w ten sposób pozbywa się śmieci..!!! Fajny pomysł co nie..teraz zasyp to ziemią a później wjedź na to autem,,:)
[2011-05-03 11:25]
A mi tam długopis na rybkach nie jest potrzebny, bo rejestr wypełniam przed wyjściem na ryby tzn: data i numer łowiska, jak przyjadę do domu uzupełniam go dalej. Ale kazdy robi tak jak uważa. [2011-05-03 11:30]
No - to ładnie posprzątane. Ja bym jeszcze może zrozumiał gdyby ktoś zadał sobie trud i śmieci zebrane posegregował.
Folie, szmaty, plastiki, papiery w takim dole spalić. Puszki po kukurydzy, po śledziach - potem w tym dole zakopać. Korozja je rozłoży. Szkło wywieźć na śmietnik.
Byłoby to rozwiązanie nieco mądrzejsze niż zakopywanie wszystkiego do kupy nad wodą.
Ale ogólnie jest to nieporozumienie. Należy to wszystko wywieźć w p -du jak najdalej do miejsca gdzie się składuje odpady.
Czuwaj.
[2011-05-03 11:32]Witam, a co z wagą i podbierakiem, obowiązek jest?? A jeśli nie zabieram ryby mam obowiązek mieć siatkę czy podbierak?? Gdzie jest to napisane, bo wypychacz i siatkę do przetrzymywania znalazłem.
Pozdrawiam
[2011-05-03 13:48]
Wagi mieć nie musisz. Musisz mieć tylko miarę. Co do podbieraka to spróbuj po holu wielką rybę wyhaczać w wodzie nie posiadając podbieraka. [2011-05-03 14:05]
A mi tam długopis na rybkach nie jest potrzebny, bo rejestr wypełniam przed wyjściem na ryby tzn: data i numer łowiska, jak przyjadę do domu uzupełniam go dalej. Ale kazdy robi tak jak uważa.
robisz błąd, bo po skończonym wędkowaniu należy wpisać gatunki i ilości ryb
wagę należy w domu wpisać
O ile rybę zabieram, a jak nie, to po co mi waga, miarka, siatka??? Czy osoby kontrolujące, mogą ode mnie tego wymagać?? Wypychacz ok, jest napisane, siatka do przetrzymywania ryb owszem, jak je zachowam je dla siebie, wtedy jest przymiar uzasadniony, ale gdzie jest coś o tym napisane, chodzi o podbierak, przymiar i wagę?? Pozdrawiam
[2011-05-03 14:39]
Dzięki rusikus, teraz już wiem że niedokładnie przestudiowałem rejestr, od jutra długopis będzie zawsze ze mną na rybkach. [2011-05-03 19:58]
Witam Wszystkich:)
I za to Grześ..:) Pięknie Tobie Dziękuję! Podziw i Szacunek za takie podejście,oby takich jak Ty było więcej na łowiskach,a nie odpowiedzi że to nie moje!!!
Dokładnie panowie szacun ale to się rozumie samo przez się!
[2011-05-03 20:10]