Art. 243. § 1. Każdy ma prawo ująć osobę na gorącym uczynku przestępstwa lub w pościgu podjętym bezpośrednio po popełnieniu przestępstwa, jeżeli zachodzi obawa ukrycia się tej osoby lub nie można ustalić jej tożsamości.
§ 2. Osobę ujętą należy niezwłocznie oddać w ręce Policji."
Z tego co czytałem w ramach ujęcia obywatelskiego jest dopuszczalne użycie kajdanek, oczywiście obywatel nie ma prawa bić sprawcy, ale to chyba zrozumiałe :)
Nie taki straszny diabeł jak go malują :)
Art. 243. § 1. Każdy ma prawo ująć osobę na gorącym uczynku przestępstwa lub w pościgu podjętym bezpośrednio po popełnieniu przestępstwa, jeżeli zachodzi obawa ukrycia się tej osoby lub nie można ustalić jej tożsamości.
Z tego co czytałem w ramach ujęcia obywatelskiego jest dopuszczalne użycie kajdanek, oczywiście obywatel nie ma prawa bić sprawcy, ale to chyba zrozumiałe :)
Witaj Felipe. Masz rację ustawa uprawnia do zatrzymania obywatelskiego sprawcy przestępstwa na gorącym uczynku. Jednak innych środków przymusu jakimi są kajdanki nikt stosować nie może oprócz uprawnionych do tego służb... i jeszcze te kominiarki (jak kibole na narodowym). Powiem szczerze włos mi się zjeżył.
Witaj Felipe. Masz rację ustawa uprawnia do zatrzymania obywatelskiego sprawcy przestępstwa na gorącym uczynku. Jednak innych środków przymusu jakimi są kajdanki nikt stosować nie może oprócz uprawnionych do tego służb... i jeszcze te kominiarki (jak kibole na narodowym). Powiem szczerze włos mi się zjeżył.
Jest coś takiego jak współmierność stosowania środków zgodnie z zasadami stanu wyższej konieczności i obrony koniecznej. Jeśli sprawca próbuje uciec, jest agresywny to nie ma przeszkód aby mu założyć kajdanki. Po za tym widząc że jeden z zatrzymujących ma broń domniemam że ma prawo ją nosić, a tym samym może być funkcjonariuszem lub choćby ochroniarzem z licencją . Co do kominiarki bardzo fajnie się sprawdza przed chłodem i wiatrem, więc nie zdziw się jak mnie spotkasz choćby na Bukówce w takim przebraniu :)
(2015/03/05 22:21)Jest coś takiego jak współmierność stosowania środków zgodnie z zasadami stanu wyższej konieczności i obrony koniecznej. Jeśli sprawca próbuje uciec, jest agresywny to nie ma przeszkód aby mu założyć kajdanki. Po za tym widząc że jeden z zatrzymujących ma broń domniemam że ma prawo ją nosić, a tym samym może być funkcjonariuszem lub choćby ochroniarzem z licencją . Co do kominiarki bardzo fajnie się sprawdza przed chłodem i wiatrem, więc nie zdziw się jak mnie spotkasz choćby na Bukówce w takim przebraniu :)
Widze że Ssr traktuje Ose jak konkurencje. A ja myśle że to chłopaki od czarnej aczkolwiek skutecznej roboty, której to ssr nie podjęła by sie, bo w imie czego ? Osobiście będąc w ssr też bym sie nie wysilał i nie narażał na konskwencje.Społecznie, to mogę tylko karty sprawdzać wędkarzom i gnębić ich za brak wpisu :))))))))))))))Sorry, ale szacun dla tych facetów, zresztą widać efekty.
Jest coś takiego jak współmierność stosowania środków zgodnie z zasadami stanu wyższej konieczności i obrony koniecznej. Jeśli sprawca próbuje uciec, jest agresywny to nie ma przeszkód aby mu założyć kajdanki. Po za tym widząc że jeden z zatrzymujących ma broń domniemam że ma prawo ją nosić, a tym samym może być funkcjonariuszem lub choćby ochroniarzem z licencją . Co do kominiarki bardzo fajnie się sprawdza przed chłodem i wiatrem, więc nie zdziw się jak mnie spotkasz choćby na Bukówce w takim przebraniu :)
Co Ty tutaj pierniczysz z tą bronią? Poczytaj trochę ustawę zanim się odezwiesz bo głupoty Waść pleciesz. Koleś może mieć pozwolenie i na krążownik atomowy ale na patrolu SSR nie może stosować żadnych środków przymusu bezpośredniego a takimże jest machanie pistoletem na co by nie był.
Po pierwsze nie widzę aby koleś machał bronią , a po drugie mając pozwolenie na broń może ją mieć. Czy była słusznie wyciągnięta pewnie nie, ale jeśli ma pozwolenie to nic mu nikt nie zrobi za samo wyciągnięcie i tyle w temacie.(2015/03/05 23:02)