Nysa Kłodzka

/ 23 odpowiedzi
Witam!Czy złowił ktoś na Nysie Kłodzkiej jakąś rybę? (jakąś? xD). Jeżeli tak, to jaką? 
Z góry dziękujęEskadie
grzesiek35

ja zlowilem w tym roku kilka płoci,okonkówi krapików (2011/12/20 20:23)

Eskadie

A są tam bolenie jazie i klenie? (2011/12/20 20:24)

robertxxx62

A są tam bolenie jazie i klenie?

Witam ! Są tam te gatunki ryb które wymieniłeś i wiele innych :) Tylko trzeba wiedzieć gdzie na jakim odcinku są , bo rzeka długa i urozmaicona od górskiego charakteru po wolniejszy głębszy nurt  , no i z rybą to też nie jest za bogato , trzeba trafić na nią i na brania , tak że powodzenia :) (2011/12/20 20:51)

panzyt

Zanim wybierzemy się nad Nysę Kłodzką musimy pamiętać o:

WYCIĄG z "REJESTRU POŁOWÓW WĘDKARSKICH na 2012R"- na wodach Okręgu PZW Opole

obowiązuje: Pkt 16: Na Nysie Kłodzkiej od zapory zbiornika Nysa do jazu na Alei Wojska

Poskiego wprowadza się w okresie 1.01.-30.04.2012r. zakaz połowu

ryb metodą spiningową.

Połamania kija!

(2011/12/22 13:43)

Eskadie

Ho HoTrzeba się spieszyć w wypróbowaniem sprzętu. Dzięki za informację.Wypowie się ktoś jeszcze na temat tej pięknej, tajemniczej rzeczki? (2011/12/23 09:23)

u?ytkownik91421

mozna duzo polapac,tylko trzeba sobie obrac dobra miejscowke i  czesto necic i dobrze necic:)
A ryb jest duzo i dosc spore osobniki tez mozna polapac ,tylko cierpliwoci trzeba.
A nie ,ze ktos bedzie raz na  Nysie i potem pisze ,ze nic nei zlapal:):)

Ja uwazam ,ze Nysa nasza jest bogata w ryby i w gatunki:)
Pozdrawiam:):) (2011/12/23 11:43)

Eskadie

Jakby co, chodzi mi o Nysę Kłodzką, bo ktoś tutaj mi umieścił temat w grupie Nysy Łużyckiej. (2011/12/23 12:10)

dorada

Witam..

oj chyba złe wiadomości piszę, bo ;

zapomnij o wędkowaniu na mieście Nysa, stracisz czas i nadzieje.

rozłóż sobie mapę turystyczną Opolskiego i prowadź sobie paluszkiem rz. Nysę Kłodzką  trafisz pi x oko do Grodkowa, a więc jest okazja zobaczyć granicę dostępu dużych ryb tama za szkopa budowana i tam ledwo sięgaj lepsze ryb np. brzany, sumy, sandały itp.

Jadąc palcem sięgniesz do Odry, uzbrój się w tzw. zumi w kompie i znajdziesz super miejsce.

życzę Wesołych Świąt Bożonarodzeniowych i Dosiego Roku 2012. Dorada.

ps. znajdz na mapie "podkowę" w której szkopy przekopali / Zwanowice / da się wjechać / polecam /

(2011/12/23 22:13)

Eskadie

@doarda,chodziło Ci o tamę w Więcmierzycach ? Wiesz, mieszkam w Radoszowicach i 300m. od mego domu płynie Nysa. W tym miejscu 2 lata temu tato holował brzanę (widziałem rybę), która mu się zerwała. Holował też dużo okonków. Czy może chodziło Ci o tamę na wysokości Saren W. i Małych? Jakbyś mógł to odpowiedz.
Z góry dziękuję. (2011/12/24 14:21)

dorada

Kolego tak blisko ?,   to raczej cud masz.

Masz pikne miejsca do wędkowania, aaaaa maleńka dygresja o zerwaniu brzany, więc tak zawsze sprawdzaj sprzęgło uchwyć w garść żyłkę od kabłąku do pierwszej przelotki pociągni do góry ruszy się szpula ? jak nie to zaś zwolnij pokrętło do stopnia lekkiego cofania szpuli to jest okazja sprawdzić moc żyłeczki i jej możliwościach, zawsze sprawdzaj sprzęgło bo będziesz płakał .

Wszystko Wiesz o terenie, kiedy będziesz na moście w  Kopicach zerknij kierunek prądu rzeki,

nnnnnno Kolego masz wsio na talerzu, ślę pozdrowienia świąteczne, a również Dosiego Roku 2012, Dorada.

(2011/12/25 01:22)

trebor123

Witam. Tegoroczne brania były słabsze na Nysie Klodzkiej a to z powodu bardzo niskiego stanu wody. Ale trafialy się małe brzany, okonie i na jesień świnki. Zauważyłem że jest bardzo dużo małego bolenia. Za kilka lat bedzie go tu zatrzesienie. Ale zapraszam nad rzeke (2011/12/25 06:40)

Eskadie

Dzisiaj byłem na Nysie i nic nie wzięło. Łowiłem na fioletowego twisterka. Może ktoś doradziłby, bo był to mój pierwszy wypad spinningowy w życiu :). Prowadziłem przynętę (tak mi się wydaje :) ) z opadu. Pozdrawiam 
Eskadie (2011/12/25 15:10)

u?ytkownik91421

Witajcie .
Poniewaz moj nowy watek zostal usuniety ,to napisze tu
Czy ktos z kolegow wedkowal na Nysie Kłodzkiej w jej gornym biegu i w jej doplywach powyzej Kłodzka?
Chodzi mi o muche ,pstrag itp.
Chcialbym w tej czesci rzeki powedkowac ,bylem tak nie raz ,ale dawno temu i zupelnie nie wiem ,jak tam z rybostanem i gdzie mozna sie zatrzymac,zeby sobie spokojnie kijkiem pomachac:):)
pozdrawiam (2013/01/05 18:49)

robertxxx62

Witajcie .
Poniewaz moj nowy watek zostal usuniety ,to napisze tu
Czy ktos z kolegow wedkowal na Nysie Kłodzkiej w jej gornym biegu i w jej doplywach powyzej Kłodzka?
Chodzi mi o muche ,pstrag itp.
Chcialbym w tej czesci rzeki powedkowac ,bylem tak nie raz ,ale dawno temu i zupelnie nie wiem ,jak tam z rybostanem i gdzie mozna sie zatrzymac,zeby sobie spokojnie kijkiem pomachac:):)
pozdrawiam

Witam ! Osobiście wędkuję na tych odcinkach dosyć często . W tym roku zrobili w górnej części Nysy kłodzkiej odcinek No- Kill oraz haki bez zadzioru  i były zarybienia , kontrole też są wzmożone , więc mam nadzieje że z rybką będzie z roku na rok coraz lepiej . Dookoła jest parę fajnych miejsc do machania muchą , biała lądecka , bystrzyca dusznicka , ścinawka , dzika orlica , z rybkami to tak sobie pada dużo maluchów , choć można wyciągnąć coś fajnego :) Jeszcze jedno co do pstrąga to u nas ma okres ochronny do 31 stycznia także jeszcze troszkę :) (2013/01/05 19:03)

u?ytkownik91421

Ja bede tam dopiero w okolicach lipca,jak pojade do rodzicow w odwiedziny:)
Wiec jeszcze tez jest sporo czasu ,ale szukam czegos ,zeby wyskoczyc sobie polowic.
Mieszkam w szwecji i tutaj jest dosc miejsc na pstraga ,ale chce tez powalczyc na wodach ojczystych ,Nysa przeplywa przez moje rodzime miasto wiec to tak jak bym na wlasnej rzece lowi hehehe:)

Jesli mozesz i powiedziec,to gdzie mozna kupic zezwolenie do wedkowania i czy sa jakies mapki z regulamninami,zebym jakiejs wtopy nie zaliczyl.
No i jak z dojazdem ,co by nie trzeba bylo 5 km przez las z buta  pomykac:)
pozdrawiam (2013/01/05 19:57)

robertxxx62

Ja bede tam dopiero w okolicach lipca,jak pojade do rodzicow w odwiedziny:)
Wiec jeszcze tez jest sporo czasu ,ale szukam czegos ,zeby wyskoczyc sobie polowic.
Mieszkam w szwecji i tutaj jest dosc miejsc na pstraga ,ale chce tez powalczyc na wodach ojczystych ,Nysa przeplywa przez moje rodzime miasto wiec to tak jak bym na wlasnej rzece lowi hehehe:)

Jesli mozesz i powiedziec,to gdzie mozna kupic zezwolenie do wedkowania i czy sa jakies mapki z regulamninami,zebym jakiejs wtopy nie zaliczyl.
No i jak z dojazdem ,co by nie trzeba bylo 5 km przez las z buta  pomykac:)
pozdrawiam

Co do zezwolenia  najlepiej to w kole w kłodzku  załatwić , tam myślę że nie będzie problemu z regulaminem itp. Z dojazdem   niema problemu , do każdej z tych rzek co wymieniłem jest fajny dojazd , jest gdzie bezpiecznie auto zostawić i daleko nie trzeba dreptać :) Lipiec to piękna pora na późno wieczorne machanie suchą muchą , wtedy potrafi woda się gotować od pstrążków :) (2013/01/05 20:13)

u?ytkownik91421

dzieki wielkie,jak cos ,to bede na priv pisal,bo to dla mnie nowa dyscyplina ,jeszcze mi machanie nie za dobrze wychodzi ,ale trening czyni mistrza:)
pozdrawiam (2013/01/05 20:54)

robertxxx62

dzieki wielkie,jak cos ,to bede na priv pisal,bo to dla mnie nowa dyscyplina ,jeszcze mi machanie nie za dobrze wychodzi ,ale trening czyni mistrza:)
pozdrawiam

Niema problemu jak coś to pisz . Jak będziesz w naszych stronach i będziesz miał z czymś problem to również daj znać to postaram się pomóc :) Pozdrawiam !!! (2013/01/05 20:59)

robertxxx62

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/54/cms/szablony/1023/pliki/uchwala_nr_47_2012_no_kill.pdf

Tu ta uchwała odnośnie odcinka powyżej Kłodzka . (2013/01/06 15:42)

SpinerZbok

Ja bym się wcisnął w temat, ale z takim pytaniem. Ciekawy jestem Waszych informacji (piszę do wędkarzy łowiących na Nysie Kłodzkiej) odnośnie regulacji Nysy. Czy ktoś słyszał coś na ten temat ??? Wiem, że do kompletnego zniszczenia przeznaczono dopływ Nysy - Ścinawkę a słyszałem także ploty o Nysie. Chciałbym, aby to była plota, byłem w minionym roku nad Nysą i zakochałem się w niej (niestety nie udało mi się powędkować). Jak ktoś z kolegów wędkarzy z nad Nysy wie coś to proszę o jakiś info (może być na priv aby nie zaśmiecać tematu).Pozdrawiam (2013/01/06 17:03)

robertxxx62

Ja bym się wcisnął w temat, ale z takim pytaniem. Ciekawy jestem Waszych informacji (piszę do wędkarzy łowiących na Nysie Kłodzkiej) odnośnie regulacji Nysy. Czy ktoś słyszał coś na ten temat ??? Wiem, że do kompletnego zniszczenia przeznaczono dopływ Nysy - Ścinawkę a słyszałem także ploty o Nysie. Chciałbym, aby to była plota, byłem w minionym roku nad Nysą i zakochałem się w niej (niestety nie udało mi się powędkować). Jak ktoś z kolegów wędkarzy z nad Nysy wie coś to proszę o jakiś info (może być na priv aby nie zaśmiecać tematu).Pozdrawiam

Co do regulacji dokładnych informacji niema , powyżej kłodzka mają powstać suche zbiorniki retencyjne ale czy będą grzebać w nysie to trudno powiedzieć mam nadzieje że nie . Takie suche zbiorniki powstają również na Bystrzycy Dusznickiej która wpada do Nysy Kłodzkiej i tam regulują wodę co poniszczyło fajne miejscówki lipieniowe aż było przykro patrzeć . Tyle ja wiem ale może ktoś ma większe informacje .  (2013/01/06 17:27)

ergie1

Rafting pontonowy na Nysie Kłodzkiej to skandal !!!
Presja kajakarzy jest tak ogromna, że ta woda jest "zabita", wszelka ryba i inna zwierzyna wodna wypłoszona na amen. Natężenie spływu to kilkadziesiąt do stokilkadziesiąt kajaków na godzinę !!! Od Młynowa do Barda nie da się łowić ani złowić ryby !!! SKANDAL I NISZCZENIE WODY !!!
Kto pozwala na takie niszczenie wody !!! (2016/04/14 21:06)

u?ytkownik108412

Rafting pontonowy na Nysie Kłodzkiej to skandal !!!
Presja kajakarzy jest tak ogromna, że ta woda jest "zabita", wszelka ryba i inna zwierzyna wodna wypłoszona na amen. Natężenie spływu to kilkadziesiąt do stokilkadziesiąt kajaków na godzinę !!! Od Młynowa do Barda nie da się łowić ani złowić ryby !!! SKANDAL I NISZCZENIE WODY !!!
Kto pozwala na takie niszczenie wody !!!

Nie przynudzaj czowieku na różnych forach to samo wypisujesz. A co zrekę chciałbys dla siebie tylko? Ty łowisz inni chcą pływać, dla kazdego coś miłego. A ryby kajaków się nie boją

(2016/04/15 21:57)