Nowy sezon - nowe przynęty

/ 9 odpowiedzi / 2 zdjęć
Witam. Otrzymałem dziś kilka nowych przynęt które przetestuję jak tylko będzie można. Czy ktoś używał podobnych? Jak wrażenia? Ja podzielę się opinią jak wypróbuję:)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

bluehornet

Żabka bywała skuteczna :)

(2021/03/11 18:01)

WedkarzIncognito

Prawy górny róg - Popper. Dla mnie Popper to przynęta, którą staram się zwabić agresywne, przypowierzchniowe okonie, ale nie zapominajmy że równie dobrze sprawdza się przy łowieniu innych ryb drapieżnych. Ogólnie mało używam przynęt powierzchniowych, ale jak już używam to 1. W płykich, zarośniętych miejscach 2. W okresie letnim. Dlaczego Popper? Popper prowadzony w sposób "agresywny" służy mi do wabienia równie agresywnych i zdecydowanych okoni, w moim przypadku wabi co prawda te mniejsze niż większe okonie, ale mały rozmiar rekompensuje widowiskowe branie. Agresywnie prowadzony Popper jest przynętą strasznie "hałaśliwą", a to potrafi zwabić ciekawskie okonie, ale jak wspomniałem wcześniej przeważnie są to sztuki małe (15-20cm). Jeżeli agresywne prowadzenie się nie sprawdza to można oczywiście poprowadzić Poppera w sposób "łagoniejszy", delikatniejsze, spokojniejsze szarpnięcia i pauzy, taki sposób prowadzenia też potrafi sie sprawdzić w momencie, gdy garbusy nagle stają sie ostrożne i przy agresywnym prowadzeniu Poppera jedynie go odprowadzają pod brzeg (jak wiadomo okonie to strasznie chimeryczne bestie są). Nie jestem zwolennikiem wobków, ale jak pierwszy raz z czystej ciekawości użyłem Poppera (trzeba też nauczyć sie go prowadzić) i zdał u mnie egzamin na piątkie z plusem, tak teraz jest on u mnie przynętą obowiązkową przy łowieniu okoni w okresie letnim. Pozdrawiam. (2021/03/12 11:28)

jurasek15

Dołączę się do tematu. :)
W związku z zapisem obowiązującym na wodach górskich okręgu PZW Wałbrzych:
Na wszystkich odcinkach rzecznych dopuszczonych do wędkowania zgodnie z aktualnym Informatorem wód krainy pstrąga i lipienia obowiązuje stosowanie wyłącznie haków bezzadziorowych (dotyczy wędkowania metodą muchową i spinningową) - Uchwała nr 12/2020 z dn. 12.02.2020 r. - Wędkowanie na wodach górskich metodą spinningową dopuszczone jest wyłącznie przy użyciu przynęty sztucznej uzbrojonej w 1 haczyk z pojedynczym ostrzem.
musiałem zabrać się za produkcję własnych przynęt :) bo woblery pstragowe stały się bezużyteczne. :) (gdzieś już widziałem pojedyncze haki bezzadziorowe do woblerów - ale jeszcze nie próbowałem jak to będzie pracować)
No to pochwalę się wyjsciem naprzeciw wymaganiom PZW :)
(2021/03/12 20:48)

hakon

Piotr a cala gama gum?? (2021/03/12 20:57)

jurasek15

Piotr a cala gama gum??
A jakoś mnie nie bawią. :) Nawet jak tu użyłem jakiejś imitacji widelnicy to tak średnio mi się podoba. :) Poza tym, nie lubię lokalnych ograniczeń, do których nawet rynek nie jest przystosowany. Ja sobie poradzę, coś tam przerobię, to i satysfakcja będzie większa. :)
Docelowo i tak będą takie przynęty:

(2021/03/12 21:08)

tidzikow

Do Amator Spinningu - dziękuje za bardzo wyczerpującą odpowiedź:) (2021/03/13 14:04)

kaban

Ciekawe wabiki i chyba do polowania na szczupaki na płytkich i stojących wodach. Okonie jak wspomniano wcześniej też je lubią ale to przynęty moim skromnym zdaniem tylko na stawy bądź jeziora. (2021/03/13 16:09)

zurawinowy

większość z nich to chyba York Amber (2021/03/14 20:27)