Nowy narybek czyli ja :)

/ 10 odpowiedzi
Witam.
Z góry przepraszam jeśli wklejam swojego posta w niewłaściwe miejsce.
Mam na imie Wiola i od niedawna posiadam kartę wędkarską. Dopiero stawiam swoje pierwsze kroki w temacie wędkowania, niemniej jednak odziedziczona po Tacie nazwijmy to "pasja" drzemała i w końcu się obudziła. Mam sporo pytań dotyczących podstaw i regulaminu i mam nadzieję że znajdzie się ktoś, kto życzliwie mnie pokieruje.
Pod spodem napisze listę pytań i bardzo proszę o odpowiedzi jeśli ktoś może mi pomóc. Niektóre mogą trącić blondynką (którą nie jestem) ale wolę się kilka razy upewnić niż popełnić prosty błąd i płacić karę.
1. Mieszkam w okolicach Pyrzyc i chciałam się zapisać do koła Pyrzyckiego niestety pocałowałam klamkę będąc pod drzwiami biura. Chciałam zapytać czy istnieje możliwość zapisania się i opłacenia składki internetowo?? Bo prawdę mówiąc nie znalazłam wykazu składek czy jakiegoś telefonu kontaktowego do biura PZW. 
2. Zezwolenia. Ja już zdążyłam zauważyć, zbiorniki wodne mają różnych gospodarzy. Np chcąc łowić na jeziorze Miedwie musze opłacić zezwolenie firmie Modehpolmo...czy za każdym razem musze wykupować zezwolenie jeśli inny zbiornik jest we władaniu np Szczecińskiego okręgu lub jakiegokolwiek innego?? Czy może istnieje opłata przy której nie muszę się martwić że jadąc np na Śląsk ktoś mnie ukarze za brak stosownego zezwolenia ( obiło mi się o uszy zezwolenie np na wody nizinne choć nie mam pojęcia co to jest). 
3. Posiadam ponton 4osobowy. Czy jeśli chcę łowić z takiego pontonu to musze go gdzieś rejestrować?? i czy wtedy muszę wykupować pozwolenie na łowienie z łódki??

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam Wiola
luxxxis

Witamy w świecie absurdu-pzw,i zarazem na portalu...Ja mogę tylko coś dodać odnośnie pływadła...-tak,musisz go zarejestrować w starostwie ,koszt jakieś 30zł,potem nanieść nadany nr na boki i wio...Koszt i miejsce uzyskania tego nr zależne od regionu pl choć nie wiem nawet czemu...
Resztę pewnie niebawem dopowie nasza gwardia:) (2016/08/31 19:48)

Artur z Ketrzyna

Luxxis ładnie Ci napisał na temat pontonu.
Co do reszty pytań to wszytko już było na tym forum.
Chcąc uzyskać odpowiedź na dane pytanie wpisujesz je w komunikator/wyszukiwarkę usytuowana na górze strony z napisem: czego szukasz?
adn 1.
Co do kół w twojej okolicy itd to możesz poszukać info na stronie PZW http://www.pzw.org.pl/pzw/
Tam masz np. odnośnik http://www.pzw.org.pl/home/znajdz gdzie powinien tez być nr tel kontaktowego. Wtedy się umówisz z członkiem zarządu w celu zapisania się i opłacenia składek.
Adn 2.
Masz rację. Jeśli chcesz łowić na wodach danego gospodarza musisz wykupić u niego zezwolenie.
Co do wody nizinne to chodzi o zezwolenie na wody nizinne PZW danego okręgu. Jedynie członek uczestnik do lat 16 po opłaceniu składek może łowić na wszystkich wodach nizinnych PZW w Kraju.
Adn 3.
Co połowu ryb z jednostki pływającej (np. ponton/łódka), to w zależności od gospodarza, jeden wymaga dodatkowej opłaty drugi nie. Tego musisz się pytać na miejscu przy opłaceniu zezwolenia.
Za zwyczaj jest to ujęte w cenniku czy też regulaminie łowiska.

Co do opłat przez internet to wszytko zalezy od gospodarza wody w PZW maję e okonia.
Np; http://www.pzwkielce.eokon.pl/ (2016/08/31 21:44)

Haryyy5

Jeszcze dopowiem co nieco :

1. W większości sklepów wędkarskich również możesz zapisać się i opłacić składkę. Jest to moim zdaniem dużo wygodniejsze rozwiązanie bo masz sklep czynny od pn do soboty, praktycznie od rana do wieczora także łatwiej przyjść o pasującej Tobie godzinie.

2. Jak zapiszesz to zwróć uwagę jakie Twój okręg ma porozumienia. Na podstawie składki roczniej możesz łowić na wodach Twojego okręgu PZW oraz na wodach z którymi Twój okręg ma na dany rok podpisane porozumienie. Na ogół możesz wtedy w innym okręgu łowić bez żadnych dodatkowych opłat ale czasem trzeba coś tam dopłacić - ile i za co masz dokładnie w porozumieniach na dany rok podane. Czasem opłaca się nawet zapisać do innego okręgu niż Twój miejscowy bo ma lepsze porozumienia, w tym porozumienie z Twoim okręgiem dzięki czemu możesz łowić w swojej okolicy. Warto się zainteresować.

3. Na wodach PZW nie spotkałem się nigdy z żadnymi dopłatami za łowienie z łodzi. Albo można ramach składki rocznej albo nie można w ogóle. A na wodach innych podmiotów to już jak tylko ktoś tam sobie wymyśli. Ponton trzeba zarejestrować. Koszt symboliczny, czas w jakim to załatwisz również. (2016/09/01 15:25)

marc84

twój okręg to PZW SZCZECIN,
wykaz kół jak również wiele cennych informacji możesz znaleźć na stronie http://pzwszczecin.com/ (2016/09/01 15:47)

luxxxis

A nie mówiłem....Portal to jaskinia wiedzy.
Tylko nikomu tu kasy nie pożyczaj,nic nie podpisuj,lodówy na spółę na raty nie bierz...reszta ok.:) Ten poniżej mnie nie posłuchał,a był taki radosny.... (2016/09/01 16:22)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Haryyy5

Tylko nikomu tu kasy nie pożyczaj,nic nie podpisuj,lodówy na spółę na raty nie bierz...reszta ok.:) Ten poniżej mnie nie posłuchał,a był taki radosny....

I nie wspominaj o karpiarstwie ani niczym z tematyki około karpiarskiej :P Żelazna zasada. Ani na plus ani na minus bo będzie zaraz awantura :P Ten  pan powyżej to bym stawiał że tak mógłby skończyć każdy z uczestników dyskusji karpiarze vs reszta świata gdyby ludzie w realu byli choć w połowie tak odważni, bojowi, i zawzięci co przez internet. Ewentualnie łowił karpie, spotkał "prawdziwego karpiarza" (bez urazy karpiarze, wiecie o co mi chodzi. tylko sobie żartujemy także spokojnie :D ) i oberwał za ten "nie karpiowy" fotel :P 
  (2016/09/02 10:21)

wiolentynek

hahhahaha ale mnie kolega rozbawił, dziękuję wszystkim za cenne porady, spróbuję to wszystko ogarnąć bo czekają na mnie duże okazy i sie niecierpliwią hehheheh
Pozdrawiam wszystkich serdecznie! (2016/09/02 19:43)

wiolentynek

serdeczne dzięki, bardzo mi pomogliście <3 (2016/09/02 19:47)

wiolentynek

takich konkretów było mi własnie trzeba, dziękuję  (2016/09/02 19:47)

wiolentynek

Tylko nikomu tu kasy nie pożyczaj,nic nie podpisuj,lodówy na spółę na raty nie bierz...reszta ok.:) Ten poniżej mnie nie posłuchał,a był taki radosny....

I nie wspominaj o karpiarstwie ani niczym z tematyki około karpiarskiej :P Żelazna zasada. Ani na plus ani na minus bo będzie zaraz awantura :P Ten  pan powyżej to bym stawiał że tak mógłby skończyć każdy z uczestników dyskusji karpiarze vs reszta świata gdyby ludzie w realu byli choć w połowie tak odważni, bojowi, i zawzięci co przez internet. Ewentualnie łowił karpie, spotkał "prawdziwego karpiarza" (bez urazy karpiarze, wiecie o co mi chodzi. tylko sobie żartujemy także spokojnie :D ) i oberwał za ten "nie karpiowy" fotel :P 

mater deum za daleko wybiegacie Panowie w tematykę bo ja jestem naprawdę początkująca, póki co największa ryba złowiona przeze mnie to okoń 32 cm. :D :D:D Reszta to płocie, leszcze i kilka krąpi :D
  (2016/09/02 22:04)