Nowe wymienne ciężarki spinningowe
utworzono: 2015/12/29 10:27
Pojawiły się nowego typu ciężarki spinningowe produkowane przez Dragon. Zakupiłem (z myślą o łowieniu pstrągów i okoni), wyglądają na rzetelnie zrobione. Główka z serii V wyposażona w agrafkę z solidnego drutu. Część zdjęć jest zrobiona moim smartfonem, a część pochodzi ze sklepu Fishing-mart.com.pl Główka podobna w działaniu jak czeburaszka, ale plusem zapewne jest wymienność i solidność wykonania tej główki. [2015-12-29 10:27]
Zdjęcie pochodzi ze strony sklepu http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dragon-ciezarek-spiningowy-a280-p2488-k17511.html
[2015-12-29 10:32]
Zdjęcie pochodzi ze strony sklepu http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dragon-ciezarek-spiningowy-a280-p2488-k17511.html [2015-12-29 10:32]
Godnie wygląda,napewno zakupię,jednak ułożenie środka ciężkości u góry jak w przypadku główek jigowych może eliminować je przy obrotówkach...Przy nich widziałbym to tak aby część stelaża łapała niejako stelaż blachy usztywniając połączenie,coś a"la wkręcane w gumy główki.Tak czy siak warte uwagi. [2015-12-29 10:43]
Oceniłbym to jako odmianę czeburaszki, nieco mocniejszą, bo z trwale zamocowanymi końcówkami. Może to być ciekawy gadżet. Warto wypróbować.
Luxxis, nie podzielam Twojego poglądu dotyczącego zastosowania do obrotówek, takie usytuowanie środka ciężkości może być skutecznym sposobem na ograniczenie skręcania linki.
[2015-12-29 10:59]
Mnie się linki nie skręcają bo kotwice na krętlikach wiszą przecie....:) a w oryginale to może faktycznie działać toto może anty skręceniowo jednak pracę zaburzyć może choć nie musi...Tak czy siak warte grzechu.
[2015-12-29 11:10]
"Nihil novi sub sole"
Przecież to praktycznie identyczny system jak w czeburaszkach, tym pierwszych prekursorów. Bo dopiero potem pojawiły się składowe które obecnie, na polskim rynku, są popularniejsze od pancernych orginałów-ale są one lepsze niż składowe.
Danielu napiszę Ci że mniejsze gramatury tych wynalazków nie bardzo będę się nadawać do obrotówek. Skręcanie może faktycznie występować. Bo skoro mi niektóre gumy czasem się okręcały to obroty tym bardziej. Ale im cięższa główka tym bardziej stabilniejsza gdyż środek ciężkości będzie mocniej przesunięty do dołu.
[2015-12-29 15:57]
Od biedy mozna wymusić lepszą pracę tytanowym pierdol...ciem w bok główki,spłaszcza ją taki zabieg i zadziała jak statecznik,czasem robię takie cuś w główkach powiedzmy 3g do duzych kopyt aby nie przewalały się na bok podczas pracy.Działa dość dobrze przy wolnym prowadzeniu,przy szybszym różnie.Osobiście sporadycznie używam dodatkowego obciążenia do obrotówek,nie lubię gdy blacha się okręca wokół przyponu bo gnie go a ja muszę go zaraz wymieniać...Killery z paletką mam zawsze w kilku wersjach wagowych a gdybym akurat nie miał potrzebnej to w ciagu minuty skręcę nad wodą bo mam zawsze z czego i czym,ot taka wariacja-zawsze jestem przygotowany na wszystko.Wszystko już było....tak jak mówisz.... [2015-12-29 17:00]