Zaloguj się do konta

nowe prawdziwe PZW

utworzono: 2009/06/07 21:25

co panie i panowie myślicie o pomyśle rozwiązania PZW i powołania do życia nowego polskiego związku wędkarskiego. polskiego w rozumieniu ogólnokrajowy. zarządzanego przez pasjonatów tego sportu dla dobra obecnych i przyszłych wedkarzy? [2009-06-07 21:25]

grzegorzk75

A co Ty maniek-pc masz aspiracje zostać drugim Jezusem???? Cudów Ci się zachciało? Dobre...... a może powiesz jak chcesz ugryźć tą sprawę! Potrafisz się dobrać do postkomunistycznego betoniku???? [2009-06-07 21:33]

spines21

stary niech sobie będzie.
jeżeli przeważająca liczba wędkarzy przestała by płacić składki na pzw to panowie prezesi stracili by synektury i po faworach!
zarejestrować nowy "pzw"-opłacamy tam składki i można działać! [2009-06-07 21:39]

spines21

na tym portalu napewno znajdzie się ktoś obeznany z prawnymi stronami takich działań.
jeżeli jest wola dzialania i odpowiednia liczba ludzi(!)można wiele zdziałać.
mamy demokracje [2009-06-07 21:43]

Jezusem?jak bym miał takie aspiracje to nie pisał bym wątków na forum ,a zajął bym się konkretami. ogólnie do szewskiej pasji doprowadza mnie to co sie dzieje w pzw. nie dość że pod szyldem polski kryje sie okregowy to na dodatek po zapłaceniu składki nie mogę w tym okręgu na wszystkich wodach łowić bo należą do innego okręgu z którym nie ma porozumienia... [2009-06-07 21:48]

spines21, i tu Cię popieram w całej rozciągłości ,tylko jak tego dokonać? [2009-06-07 21:49]

spines21

musi być odpowiednio dużo ludzi.
jak się chce iść na wojne trzeba mieć wojsko.
może się okazać bowiem,że wszyscy narzekają a jak przyjdzie co do czego zalożymy sobie dwuosobowy związek:)
trzeba sprawdzić prawne aspekty takich działań.
nie jest proste wywalić takiego molocha z rynku.oni maja wody.
najprościej byloby przeprowadzić zmiany przez wybory.ale kto chodzi na zebrania i wybory w kołach?olewamy to więc mamy co mamy
dlatego zg pzw może być spokojny.
koledzy-chcecie zmian?wybierzcie delegatów ,tórzy je przeprowadzą! [2009-06-07 22:08]

spines21

,którzy je przeprowadzą [2009-06-07 22:10]

hubi

To jest dobra myśl tylko od czego trzeba zacząć jak to odkrecić i kto jest taki silny żeby zacząc działac. [2009-06-07 22:15]

withanight88

spines a w jaki sposób mozemy zdobyc wody?? bo pzw przeciez jakies akty wlasnosci/dzierzawy chyba ma? [2009-06-07 22:22]

mikser

jestem całkowicie ZZZZZZ AAAAAAAAA MOŻE I TROCHĘ REGULAMIN ZMIENIĆ przynajmniej w niektórych kwestiach Napewno zaoszczędziłoby się też trochę naszych pieniędzy wydawanych na ADMINISTRACJĘ [2009-06-07 22:39]

spines21

właśnie-wody to jest problem.
niestety nie wiem na jakich zasadach pzw ma te wody.
część dzierżawi,ale czy ma własne nie wiem.
szczerze mówiąc nigdy mnie to nie interesowało.
ale koledzy może jedynym wyjściem są jednak wyboryprzecierz ktoś wybiera te"władze"?
czemu nie my?
pewnie dlatego,że nie głosujemy?
przecierz pzw to my-więc my musimy zrobić porządek.
to jest droga,żeby pzw był normalny,a nie jakieś breżniewy dożywotnie siedziały na twardej [2009-06-07 22:51]

spines21

jeżeli uda się gdzieś zdobyć wode można założyć stowarzyszenie wędkarskie i nie trzeba należeć do związku,ale jesteś zdany na ten akwen.
nie każdemu to wystarcza. [2009-06-07 22:54]

Witam Proszę Koledzy wpisać w Google "stowarzyszenie wędkarskie" Zobaczycie ilu wędkarzy w Polsce nie tylko stuka w klawisze ale wypięła sie na PZW i pozakładała własne stowarzyszenia. Pozdro [2009-06-07 23:13]

no dobra ale jak to jest ,że na zasadzie przetargu jakiś okręg dzierżawi rzekę nie w swoim okręgu. przecież to jakieś chore jest. skoro polski zwiazek dzierżawi wszystkie rzeki i t.d. dla kasy za składki za dane łowisko bo sie nachapać trzeba?kiedyś człowiek zapłacił składke i sienie martwił czy legalnie łowi, czy nie . co mi po stowarzyszeniu ,jak i tak będę ograniczony do jakiegoś jeziora, a co jak pojadę na urlop w góry?wedki mam zostawić w domu. ja chcę łowić w całej Polsce [2009-06-08 00:05]

równie dobrze mogę wypiąć d... na pzw i łowić na komercyjnym,ale to nie o to chodzi.jeśli to polski zwiazek to niech obejmuje całą Polskę. [2009-06-08 00:11]

grzegorzk75

No i tutaj się z Tobą zgodzę maniek-pc. Powinno być jak dawniej - płaciłem składkę na wody górskie i mogłem łowić dosłownie wszędzie. Po jaką cholerę porobili okręgi ? Bo to daje dużo więcej kasy - chcesz łapać w sąsiednim okręgu to im zapłać, itd. Mamy POLSKI związek to niech opłata obejmuje całą POLSKĘ !! Jak się pozbyć obecnego PZW? Niech się znajdzie jakaś mądra głowa na portalu i znajdzie jakiś aspekt prawny żeby unicestwić tą bandę , ja w to wchodzę ! [2009-06-08 09:31]

grzegorzk75

Jak się nie mylę to PZW dzierżawi na określonych warunkach "swoje" wody od skarbu państwa. żeby się dobrać do du... ZG PZW i ukręcić łeb tej hydrze to trzeba by anulować akty dzierżawy, pewnie jakieś sprawy w sądzie załatwiać, ale wszystkiego można dokonać jak się ma pomysł i odpowiednio duże poparcie w narodzie. Niestety choćby cały portal się za tym opowiedział i walczył to jest to zaledwie garstka wędkarzy tego kraju. Wielu w podeszłym wieku ma to gdzieś, młodociani nie mają prawa głosu albo nie wiedzą o co w tym wszystkim chodzi. Byłoby ciężko, ot nasza rzeczywistość! PDK [2009-06-08 09:41]

Odpowiem pokrętnie, że poruszacie temat który śmierdzi. Właśnie na tym portalu siedą kapusie piszący donosy do kół na poszczególnych userów. Mnie niejednokrotnie atakowano tutaj za mój stosunek do władz zarówno państweowych, jak i terytorialnych, czy tez PZW. Niejednokrotnie pewne pnie i karierowicze, atakowali mnie sugerując, że nie mam prawa mieć wymagań i krytykować PZW za jego stwardnienie, bo nie działam w jego strukturach i mam sie wziąść za działalność, a nie narzekać i narzekać. Okręgi powstały i są. I będą, bo jest to fajna robota i mozna sobie ekonomicznie d u p s k a grzać za nasze pieniądze. Jeśli znajdzie się ktoś, kto da radę pociągnąć za sobą masę wędkarzy i zorganizuje ich, wtedy zmiany bedą możliwe. Na razie jednak, obalenie PZW jest pomysłem raczej z pogranicza fantasy. Nie macie pojęcia, o jakich kwotach tu mowa i o ilu miejscach "pracy" - cudzysłów celowy. Jeśli ktoś chce więcej wiedzieć o kapusiach na portalu, to chętnie udzielę informacji prywatnie. A MAMY TU DOWODY NA TEN FAKT. Tak że radzę uważać co się pisze. [2009-06-08 11:13]

grzegorzk75 i ghostmir ,oboje macie rację.Faktycznie żadko kto wie jakie kosmiczne pieniądze, idą w grze pod hasłem PZW,jednak mam wrażenie że pzw to kolos na glinianych nogach.dlaczego? otóż nie mając umiaru w swej pazerności doprowadzą do tego,że ludzie przestaną płacić,a co za tym idzie pomrą śmiercią naturalną. ludzie ,kto to wytrzyma jak nie długo będziemy płacić za każde łowisko oddzielnie. u mnie w okręgu jak bym chciał łowić wszędzie (pomijam resztę kraju)muszę wykupić licencje w dwóch okręgach i jeszcze dodatkowo na łowiska które należą do pzw ale kosztują oddzielnie. łącznie około 700 pln.weź teraz całą Polskę... [2009-06-08 12:14]

Mi to troszkę przypomina walkę z wiatrakami. Nie da się zmienić oblicza PZW bez rewolucji, a żeby jej dokonać trzeba było by zmienić mentalność WIĘKSZOŚCI Polskich wędkarzy, nie tylko osoby na wysokich szczeblach w PZW. Powiem szczerze, że nie wiem dokładnie jak to wygląda na samej górze, więc też powstrzymam się od osądów... Byłem raptem na 2 edycjach zawodów organizowanych przez moje koło i nie mogę powiedzieć złego słowa. [2009-06-08 21:56]

hubi

Jak się czegość bardzo chce to można osiągnąć obalili PZPR to i kiedyś obalą PZW więc do dzieła. [2009-06-08 22:03]

PZPN też jest przesiąknięty korupcją i wszystkim co się da. Kościół w Polsce również. I z tym nie potrafimy wygrać... [2009-06-08 22:10]

bo kościół to większa świętość od Boga,a jeśli chodzi o wygrywanie to w mentalności polaków leży przypadłość taka , że wszystkim zainteresowanym musi się wody w dupę nalać ,żeby jednym głosem zaryczeć! [2009-06-08 23:10]

mikser

PROPONOWAŁBYM OGÓLNOKRAJOWE REFERENDUM ŻEBY POWOŁAĆ JEDNO KRAJOWE KOŁO NA ZASADZIE TAKIEJ ŻE MIEŚCIŁBY BY SIĘ TAM RÓWNIEŻ GŁÓWNY ZARZĄD A W POSZCZEGÓLNYCH WIĘKSZYCH MIEJSCOWOŚCIACH TYLKO SKARBNIKÓW I SPOŁECZNĄ STRAŻ BO PAŃSTWOWA RACZEJ NIE DAJE SOBIE RADY. WIEM ŻE TROCHĘ BY TO KOSZTOWAŁO ALE KAŻDY PRAWDZIWY SOLIDNY WĘDKARZ NA PEWNO BY SIĘ TROCHĘ DO TEGO DOŁOŻYŁ . TYLKO NIE MAM NA RAZIE POMYSŁU KTO BY SIĘ TYM MÓGŁ ZAJĄC????? MOŻE KTÓRYŚ Z BRACI WĘDKARZY MIAŁBY JAKIŚ POMYSŁ. POMYŚLMY O TYM NA PEWNO BY SIĘ OPŁACIŁO PO CO UTRZYMYWAĆ TAKĄ RZESZĘ LUDZI Z NASZYCH SKŁADEK SKORO SAMI MOGLIBYŚMY ROZWIĄZYWAĆ NASZE SPRAWY I NIE BYŁO BY PODZIAŁÓW NA OKRĘGI [2009-06-10 12:30]

mikser, ja też tak to widzę. utrzymujemy całą zgraję cwaniaków i nierobów. to jest tak ogromna rzesza ludzi że w pale się nie mieści.Każdy z nich chce dobrze zarobić, ale ma też syna ,zięcia ,córkę, brata i trzeba ich wkręcić do interesu. dlatego jest takie rozdrobnienie i opłaty obejmują coraz mniej .wszystko się pomnaża,żeby jak najwięcej zagarnąc. [2009-06-10 13:49]