Nowa woda PZW
utworzono: 2012/03/02 17:06
W lutym 2012r. Zarząd Okręgu PZW w Poznaniu podpisał umowę na dzierżawę z Urzędem Gminy w Swarzędzu zalanych wyrobisk potorfowych w Dolinie Cybiny. Wędkować można według RAPR po uiszczeniu składek jak za wędkowanie na wodach PZW. Obowiązuje zakaz używania sprzętu pływającego do celów wędkarskich. Podczas wędkowania należy pamiętać o fakcie iż przebywamy na obszarze prawnie chronionym programem Natura 2000- kontrole policji, straży miejskiej, straży rybackiej nie należą do rzadkości.
[2012-03-02 17:06]
oj,,,błystki to pewno będą na początku tam zostawać, jak i zestawy,piękna dzicz,uwielbiam takie mokradła.U mnie to tylko //JEZIORSKO//
[2012-03-02 22:19]
takich miejsc w kraju jest wiele gdyby tak więcej ludzi myślało,albo by się chciało coś zadziałać to takich miejscówek by przybywało [2012-03-03 00:53]
Pierwszy mój pobyt nad tą wodą i szok- krajobraz jak z Jurassic Park, podtopione kikuty drzew, skrzek kumaka nizinnego i świadomość tego, że występują tutaj gatunki ryb prawnie chronione jak np. różanka- wszystko to robi niesamowite wrażenie i to dosłownie po 15 minutach jazdy autem od centrum Swarzędza.
Nie chcę psuć dobrego nastroju, ale... Jak znam kulturę osobistą dużej części polskich "wędkarzy", to oprócz różanki i kumaka nizinnego niedługo będzie można tam zastać także kupy opakowań po zanętach, robakach, puszki po browarach i butelki po wódzie.
Czego oczywiście nikomu nie życzę.
[2012-03-07 17:22]Nie chcę psuć dobrego nastroju, ale... Jak znam kulturę osobistą dużej części polskich "wędkarzy", to oprócz różanki i kumaka nizinnego niedługo będzie można tam zastać także kupy opakowań po zanętach, robakach, puszki po browarach i butelki po wódzie.
Na szczęście są jeszcze wędkarze, którzy potrafią swoje śmieci nosić z sobą z powrotem, nie twierdzę, że problemu nie ma, ale dzięki pracy członków koła Swarzędzkie Świerki brzegi wyglądają naprawdę dobrze.
[2012-03-13 20:17]
Nie chcę psuć dobrego nastroju, ale... Jak znam kulturę osobistą dużej części polskich "wędkarzy", to oprócz różanki i kumaka nizinnego niedługo będzie można tam zastać także kupy opakowań po zanętach, robakach, puszki po browarach i butelki po wódzie.
Na szczęście większość wędkarzy pilnuje się ze śmieciami, jest czysto- duża zasługa w utrzymaniu porządku członków koła Swarzędzkie Świerki, które to koło opiekuje się tą częścią Doliny.
[2012-03-13 20:27]
Nowe łowisko PZW , ach jak to brzmi i tylko to , nic więcej.
Nowe łowisko PZW, będzie zarybiane przez PZW bardzo obficie (przeważnie karpiem i amurem ) ,ale tylko na początku , bo kiedyś się znudzi.
Nowe łowisko PZW z racji zarybień - wkrótce zacznie ściągać kłusowników należących do PZW i przestanie być ciekawe , zbyt marne , by płacić tenutę dzierżawną .
W PZW panuje epidemia słomianego zapału , na wszystko są chęci : na czystość , ochronę przyrody , na wędkarstwo , porządek , wędkarstwo i ryby . Wszystko ostatecznie jednak pozostaje w zamierzeniu i w zawahaniu .
[2012-09-06 18:12]
Jak znam mentalność niektórych Polaków - wszystko co dobre dla tej wody już się kończy. Wszędzie , gdzie pojawia się ekipa PZW - tam prędzej czy później nadchodzi bezrybie i śmierć .
[2012-09-06 20:06]
Tak najważniejsza jest kasa tam wyżej.Zarybienia wód które podlegają kołom PZW są pod wszelką krytyką.Już sprawy papierkowe koła wykonują po nad miarę,a oni tylko podnoszą poprzeczki.Obawiam się jednego że z tą piękną wodą krajobrazową w malownicze zakątki może stać się coś nie oczekiwanego.O bym się mylił. [2012-09-07 10:24]