W sobotę senat przegłosował i podpisał ten nowy twór. Czekają nas raczej niekorzystne zmiany dot. opłat, jak również morskiego wędkarstwa dorszowego z jednostek komercyjnych. Tu tekst ustawy: http://orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/ustawy/2919_u.htm
Te 400% to chyba nie do końca. Propozycja w ustawie za wędkowanie z brzegu faktycznie wynosiła 180 pln ale w rozporządzeniu ministra jest 110 pln i dla emerytów bodajże 65, za łowienie z łodzi dla tych co prowadzą działalność to 3 tys, a dla powiedzmy nie przedsiębiorców 450. (2015/02/28 20:18)
było 16 zł za miesiąc z brzegu jest 78... to nie jest 400%? Łowie co roku w wodach morskich i wykupuję na miesiąc tylko bo na tyle potrzebuję ,dla mnie podniesli 400%. Jest też zmiana na lepsze, n ie trzeba będzie stać w Inspektoracie bo wystarczy druk opłaty... (2015/02/28 22:12)
78 było w projekcie w rozporządzeniu ministra jest 60. Fakt nie wiele mniej ale to cztery paczki papierosów np. Nie tłumaczę tych podwyżek bo też mi się nie uśmiecha płacić więcej szczególnie że nasze dochody jakoś nawet o inflacje nie chcą wzrosnąć, po prostu podaję aktualne kwoty. (2015/03/01 08:21)
w ustawie jest mowa, jak dobrze się czyta, że oplata nie może wynosić nie więcej niż 180 zł. Wszyscy maja kłopoty ze wzrokiem? Istotnie propozycja w rozporządzeniu mówi o 110 zł, czylidalej jest nie więcej niż mowa w ustawie. (2015/03/01 15:02)
Z wędkowaniem jak z wędkowaniem...z polowaniem na filety rybne na pewno.Po prostu mniej będzie to opłacalne a kto to lubi to będzie łowił w ten sposób bez względu czy to będzie kosztować 20 czy 50 zł. (2015/03/02 16:44)
Mea culpa, przyznaję się , miałem nadzieję że opłaty nie będą maksymalne. Na stronie OIRM Słupsk ukazał się komunikat o wysokości nowych opłat, niestety maksymalnych. Link: http://oirmslupsk.mojbip.pl/?pid=64Jeszcze mała iskierka się tli że to opłaty z propozycji a nie ostateczne. W samum urzędzie nie bardzo są zorientowani. Pani pod telefonem w urzędzie jeszcze dwa tygodnie temu nie wiedziała o nowych stawkach a teraz ten komunikat. (2015/03/06 20:37)