jakis czas temu w naszych wodach pojawil sie nowy gatunek rybki, specjalisci nadali jej swojska nazwe BRZEGÓWKA . jest to stworzenie slono jak i slodkowodne w ekstremalnych przypadkach dorastajace do ponad 100kg wagi (te osobniki sa z regoly wszystkozerne ze sklonnoscia do pokarmow miesnych jak rowniez chipsow i lodow). te jednak nie sa sztukami porzadanymi przez trzezwych wedkarzy choc zdarza sie, ze zostaja zachaczone przez wedkujacych pod wplywem dopalaczy. ryby te nie maja wymiaru i okresu ochronnego( z wyjatkiem kilku dni w kazdym miesiacu) chronione sa tylko sztuki ponizej 18 roku. najbardziej pozadane sa okazy 170-180cm dlugosci i okolo 60 kg wagi. jest wiele gatunkow brzegowki, czarna, czerwona, zolta i najbardziej pospolita w naszych wodach brzegowka biala. mimo iz ryba ta nie ma okresu ochronnego zlapac ja mozna prawie wylacznie w miesiacach letnich. w innych miesiacach mozna zaobserwowac jedynie przypadkowe sztuki. najczestszymi miejscami wystepowania brzegowek sa wody stojace plytkie i cieple z racji tego ze ryba ta z regoly jest slabym plywakiem i preferuje wygrzewanie sie na sloncu i wyczekiwanie az przyneta podejdzie jej pod sam nos. najlepsza przyneta na brzegowke jest salata jak rowniez duzy robak, moze byc bialy lub barwiony. co do rekordowego okazu to nie bylo zgloszen gdyz lowcy najwiekszych okazow z regoly sa skromnymi ludzmi i nie chca chwalic sie swoim osiagnieciem. najlepsze dipy na brzegowki to zapach new car, money i gold. to tyle w temacie, mam nadzieje ze koledzy podziela sie rowniez swoimi doswiadczeniami ze spotkan z ta piekna, waleczna ale i niebezpieczna ryba.
Nie rozmawiamy tu o gustach, przecież nie masz większego wpływu jaka weźmie ryba, branie cięcie i hol a później ooooooo!!! :) Co zrobisz C&R czy "patelnia" :) (2009/11/11 12:53)
No tom się roześmiał !!! Bardzo fajny tekst i świetne komentarze. No widzę, że mamy jeszcze duże poczucie humoru i nie tylko narzekać potrafimy. Tak trzymać.
Apropos: Od jutra zakładam tylko maleńkie robaczki na haczyk, i przypon ustalam na ok 60-70 kg. W tym gatunku rekordów nie będę pobijał.
Wiesz co, jakoś nie bardzo potrafię sobie wyobrazić tę patelnię................!!! A kij to musiałby mieć przynajmniej ze trzy metry dłudości i sztywność pala Azji-Tuchajbejowicza! (2009/11/11 13:19)
od kontaktów z "brzegówkami" można nabawić się niebezpiecznych i przykrych chorób skóry. i nie tylko skóry! zalecane jest używanie gumowych zabezpieczeń odkrytych części ciała (2009/11/11 14:14)
Niezłe okazy :) .Pierwsza od prawej to zdobycz na brąz ,druga od prawej na srebro , następne dwie to okazy na złoto .Myślę że nawet przy sztywnym kiju hol trwałby baaaaaardzo długo . (2009/11/11 22:23)
Przychodzi do baru 60 letnia tirówka z papugą na ramieniu i mówi do wszystkich: - kto zgadnie jakie zwierzę mam na ramieniu, tego będę "ujeżdżać" przez całą noc. Oczywiście towarzystwo się zgarbiło i nikt się nie wyhyla. Nagle ocknął się jeden zamroczony pijaczek i mówi: hmmm to jest chyba.... krokodyl... Na to 60 letnia tirówka: "hmm myślę że mogę uznać tą odpowiedź...." (2009/11/11 22:51)
Wejdą takie 4 do Wisły i powódź gotowa a potem synoptycy i inni spece od pogody zwalają na deszcze. Warunki powstawania tsunami też chyba są ciut inne od tych które podaje się oficjalnie. (2009/11/11 23:39)
A tłumaczy się doktorkom aby zaprzestać modyfikacji genetycznej. Nie posłuchali i skrzyżowali Wieloryba z Sumem a w efekcie powstała "Brzegówka" (2009/11/11 23:43)
Mateuszku jaki kij! Tu potrzebny pal, żeby to ruszyć! I dużo, bardzo dużo samozaparcia, lub dziesięcioletniego pobytu na bezludnej wyspie. (2009/11/12 00:24)
Ja nie rozumiem co się Koledzy tak nastroszyli na te brzegówki. Ja mam kumpla, który tylko takie poławia, a powiada często, że rekord jeszcze długo nie padnie. Wszystko jest kwestią gustu.
No ale ja bym raczej odciął żyłkę natychmiast po braniu i spier.....bym z łowiska w podskokach. Obrzydlistwo k.mać. (2009/11/12 09:17)