Zaloguj się do konta

Nowa metoda łowienia okoni .

utworzono: 2012/07/28 15:02
Krul-Mateusz

Wpadłem na pomysł aby połączyć metodę spławikową z spinningową na okonia. Jak wiemy okonia można złowić na czerwonego robaczka metodą spławikową lub na spining na gumę, błystkę obrotówkę bądź wahadłówkę. Mój pomysł polega na tym aby do zestawu spiningowego - do kotwiczki doczepić czerwonego. Czyli krótko mówiąc spining z robakiem. Około tydzień temu postanowiłem przetestować tą metode - i jakie efekty (patrz zdjęcie obok) - złowiłem pare średnich okoni. Co sądzicie o takiej metodzie?? [2012-07-28 15:02]

boblo1974

Witaj ! Jakby CI to powiedzieć , taką metodą łowią wszyscy kłusownicy , ponieważ nie wolno spinningować przynętami naturalnymi , w razie kontroli 200 zł mandatu !!! Teraz już wiesz co myślę o tej metodzie ?!?! 
[2012-07-28 12:58]

mechanik samochodowy wedkarz

spróbuj tą obrotówką,u mnie to kiler i na bzurze i na stawie,wręcz znudziło mi sie łapanie okoni,jeden nawet 30cm pozdro:)
[2012-07-28 15:08]

Witaj ! Jakby CI to powiedzieć , taką metodą łowią wszyscy kłusownicy , ponieważ nie wolno spinningować przynętami naturalnymi , w razie kontroli 200 zł mandatu !!! Teraz już wiesz co myślę o tej metodzie ?!?! 

Dokładnie .W RAPR jest wyraźnie napisane ;2.1.  Łowienie ryb metodą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w nie więcej niż dwa haczyki. W czasie spinningowania nie wolno stosować żadnych dodatkowych wskaźników brań instalowanych na lince. [2012-07-28 15:45]

Dodanie czerwonego robaka na grot kotwiczki przynęty spinningowej ( błystki a nawet woblera ) nie jest żadną nową metodą . Nie jest też żadną wielką innowacją ,ale nie jest również przestępstwem ani złamaniem regulaminu .
Spinningować nie wolno samymi przynętami naturalnymi , natomiast nigdzie nie jest napisane ,że nie wolno założyć czerwonego robaka na błystkę .
[2012-07-28 16:04]

Krul-Mateusz

Łee kurde czyli już więcej nie będę, ale spróbuję przerobić sobie taką obrotówkę. Mógłbyś napisać jak cos takiego zrobić skąd wziąć takie piórka? [2012-07-28 17:09]

Krul-Mateusz

spróbuj tą obrotówką,u mnie to kiler i na bzurze i na stawie,wręcz znudziło mi sie łapanie okoni,jeden nawet 30cm pozdro:)

czy może jest to kupiona obrotówa. JA chce przerobić swoją starą nie używaną. jaka jest waga, rozmiar tego cacuszka? [2012-07-28 17:26]

mateusz294

Spróbuj po prostu dodać na końcu takiego jakby "paprocha" z kolorowych nitek lub czegoś podobnego. Kiedyś używało się do tego np. kawałków łańcucha choinkowego (są takie z takich cienkich jakby paseczków sreberka)

Nie wiem jak to się sprawdza, ale wiem, że stosuje się coś takiego.

Pozdrawiam i powodzenia.
[2012-07-28 21:39]

Lin1992

Firma Mepps ma w swojej ofercie kilkanaście różnych blaszek z imitacją muchy - robaka na kotwicy min. Aglia STREAMEPPS,Aglia muchowe czy Aglia TW STREAMER. Osobiście nie spinninguje z użyciem robaka ale tak na zdrowy rozsądek co to za różnica czy nabije robaka na hak i wrzucę go do wody i pozostawie w danym miejscu czy będę go zarzucał i ściągał.I tak i tak go boli a poza tym w obu przypadkach robak szybko umrze. Ale jak głosi pewne powiedzonko: "NA WŁADZE NIE PORADZĘ". [2012-07-28 22:16]

adam-wozniak1

Panowie, jeżeli chodzi o spinningowanie robakiem to na stoczni w Gdańsku koledzy po fachu robią to już od dawna (boczny trok z rosówką zamiast paprocha). niezwykle skuteczna metoda na okonie które gonią za robakiem jak zahipnotyzowane. Jak dla mnie to trochę za proste. W 10 min można się tego nauczyć. A tak w kwestii przepisów, według waszego rozumowania nie można by było łowić na mormyszkę z ochotką. Mam nadzieję że panowie nie łamią prawa wędkarskiego :p [2012-07-29 01:07]

Krul-Mateusz

Dzięki wszystkim za wyjaśnienie. Wnioskuję że lepiej tej metody ni używać. Zamierzam kupić sobie taką obrotówke imitację muchy ale wychodzę z założenia ze lepiej zrobić coś samemu niz przepłacać. [2012-07-29 01:28]

boblo1974

Panowie, jeżeli chodzi o spinningowanie robakiem to na stoczni w Gdańsku koledzy po fachu robią to już od dawna (boczny trok z rosówką zamiast paprocha). niezwykle skuteczna metoda na okonie które gonią za robakiem jak zahipnotyzowane. Jak dla mnie to trochę za proste. W 10 min można się tego nauczyć. A tak w kwestii przepisów, według waszego rozumowania nie można by było łowić na mormyszkę z ochotką. Mam nadzieję że panowie nie łamią prawa wędkarskiego :p

1. Mormyszka nie jest klasyfikowana jako przynęta spinningowa !! ( w zimę )
2. Łowienie na boczny trok z robakiem na wodach PZW jest zakazane  "RAPR" (niestety bardzo powszechne )
3. Tak jak kolega napisał " Na  "Władzę" nie poradzę !!!
4. Panowie i Panie , jeżeli należymy do PZW to akceptujmy RAPR , jeżeli nie to proponuję zmienić organizację albo łowić na wodach komercyjnych , tam nikt niczego nie zabrania a liczy się tylko kasa i dobra zabawa !!!
5. Żeby nie było tak regulaminowo !!! To mam nadzieję że PZW w końcu się rozleci ( oby jak najszybciej ) i powstanie coś co nie będzie tak skorumpowane i zakłamane !!!
[2012-07-29 13:43]

Krul-Mateusz

Rozwaliłeś mnie tym postem [2012-07-29 15:58]

Abramis96

Możesz kupić imitacje robaka, podobno skuteczne na okonie. [2012-07-29 22:45]

Krul-Mateusz

będąc wczoraj w decathlonie widziałem na wędkarskim imitacje taką. TAkie czerwone robaki były, przypominające białego robaka, były połączone w sznurek i sie odrywało takiego jednego "robaka" acha i to strzasznie śmierdziało a z kolei kawałek dalej wydzialem prawdziwe białe robaki lecz pokolorwane. [2012-08-01 10:20]