Zaloguj się do konta

Nostrzyk, jako aromat do zanęt

utworzono: 2011/06/13 17:44
arbeiten100

Witam. Ciekawi mnie taki dodatek, jakim jest nostrzyk. A dokładniej chodzi mi o to, w jakiej dostępnej formie jest on najlepszy? Czy kupiony w sklepie zielarskim, czy w wędkarskim? Słyszałem również, że ludzie zbierają nostrzyk z pól, łąk, itp i sami suszą. Jakie są wasze opinie? Pozdrawiam
[2011-06-13 17:44]

Greg1994

Dodawałem nostrzyk taki z zielarskiego do zanety leszczowej i płocie i leszcze dobrze na taki zapaszek reagowały jak dla mnie jest to bardzo dobry dodatek w szczególności na płocie... w wedkarskim prawdopodobnie przepłacisz.. polecam
[2011-06-13 18:05]

arbeiten100

A nostrzyk z zielarskiego należy zmielić, aby miał mocniejszy zapach, czy nie trzeba?

A poza tym, czy zanętę z taki aromatem wejdzie także inny białoryb, czy jest ona z góry zdominowana przez płocie, karasie i leszcze?
[2011-06-13 18:26]

marek-debicki

Pęczak zaparzany z nostrzykiem [2011-06-13 20:42]

arbeiten100

Twój artykuł już czytałem przez założeniem tego tematu i nie ma tam odpowiedzi na moje pytania. Jestem z Gliwic i nie wiem, gdzie szukać nostrzyka na polach.
[2011-06-13 22:27]

arbeiten100

Czy mógłby się jeszcze ktoś odnieść do mojego tematu? Nie wierzę, że wędkarze mało wiedzą o nostrzyku. Pozdrawiam.
[2011-06-14 14:51]

Greg1994

Napisałem że najlepiej działał w mojej okolicy na płocie w twojej okolicy moze lepiej działać na karasie zalezy jakie ryby maja upodobania a co do innych gatunków ryb to zależy jesli nęcisz jakiś dłuższy czas zanętą z nostrzykiem to pewnie karp lin tez wejdzie i wymieniony predzej karaś jak sypałem do zanęty to nie mieliłem
[2011-06-14 14:56]

marek-debicki

Kolego arbeiten 100 jestreś trochę leniwy. Mając podane podstawowe dane trzeba trochę poszukać w google np. wejść na stronę, a tam... 

http://muskie.home.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=2

W Polsce nostrzyki - bo jest ich więcej gatunków - rosną dziko na zboczach i w zaroślach, m.in. nostrzyk biały, Melilotus albus, także uprawiany, zwł. na glebach lekkich, jako dwuletnia, rzadziej jednoroczna roślina pastewna (na zielonkę, siano); łodyga do 1,5 m wys., kwiaty białe; nostrzyk żółty, zw. też lekarskim, Melilotus officinalis, o żółtych kwiatach, jest uprawiany w mieszankach pastewnych; napar i ziele mają właściwości leczn.; wysuszone liście używane także do aromatyzowania wyrobów tytoniowych i kosmetyków.

Proponowane w sklepach wędkarskich płynne aromaty nostrzykowe, to olejek z dużym dodatkiem wyciągów z tej pieknie pachnącej rośliny. Rzadziej można się natknąć na roztarte na proszek ziele nostrzyka z dodatkiem odparowanych i roztartych wyciągów. Nostrzyk mozna także kupić w aptekach oraz w sklepach zielarskich. Można tez spytać o olejki, wyciągi nostrzykowe w aptekach homeopatycznych.

Od późnej wiosny do sierpnia można także nostrzyk zbierać samodzielnie na piaszczystych łąkach oraz wyżej wspomnianych stanowiskach charakterystycznych dla tej rośliny. Bywają też pola, gdzie dodatek nostrzyka bywa znaczący - jako roślina motylkowa, czyli wytwarzająca naturalne nawozy azotowe, bywa dodatkiem do rośłin, którymi obsiewa się ziemię w celu jej rekultywacji. Bywa dodatkiem do łubinu, seradeli i esparcety.

W suche lekko wietrzne dni nie sposób nostrzyka nie znaleźć - nawet rozproszony na łące tak bardzo się "poci", że cały świat wokół pachnie niemal nałogowo. Kto raz powącha nostrzyka - nawet tego z buleleczki - już zawsze rozpozna ten zapach.

Można go dodawać do przynęt i zanęt w ostatnim etapie ich przyrządzania - ziele nostrzyka gotowane dłużej, traci wiele ze swojego zapachu. Najlepiej nostrzyk zaparzać w oddzielnym naczyniu, w sporej ilości (nawet całe opakowanie na 3/4 litra wody) i taki napar dolać do suchej zanęty już na łowisku. Pęczak, pszenicę, inne ziarna można aromatyzować dodając do gorującej się wody na 5 min przez zakończeniem gotowania, pozwolić ostygnąć w garnku i dopiero zabrać się za płukanie na durszlaku. Aromat posostanie w przynęcie na długo.

A konkret? Zanęta nostrzykowa na wiosenne płocie i jazie, naturalna i skuteczna

  • szklanka aromatyzowanej nostrzykiem pszenicy lub pęczaku
  • paczka płatków owsianych kruszonych w palcach
  • 2 szklanki ześrutowanych całych ziaren słonecznika
  • dwie szklanki ześrutowanych słodkich sucharków
  • kilogram zanęty-bazy (leszcz, płoć)

I to wszystko rozrobić w naparze nostrzykowym, ew. dodając wody z łowiska. Dobrze, jeśli przez wrzuceniem do wody zanęta "przegryzie" się przez pół godziny. 

[2011-06-15 12:30]

arbeiten100

A na 1 kg suchej zanęty, ile gram suchego nostrzyka dodać, aby było najlepiej?
[2011-06-16 17:06]

grzesiek35

W czerwcowych WW jest troche napisane o nostrzyku
[2011-06-16 20:20]

marek-debicki

Zaparz szklankę suchego i po wystygnięciu zastosuj do nawilżania zanęty. Pozdrowionka. [2011-06-16 21:42]

lysy82

Robiłem kulki z nostrzykiem, przez 5 dni nęcenia miałem kilka brań karpiowych, ale zdupcyłem recept, bo kulki mi się rozpadały ;) [2011-06-16 22:08]

arbeiten100

Dobrze dziękuję za odpowiedzi. A czy zaparzony nostrzyk ma mocniejszy zapach niż suchy z paczki? I mówicie, że lepiej jest wyrobić zanętę naparem?
[2011-06-17 04:52]

arbeiten100

Dokończmy wszystkie aspekty na temat nostrzyka i zakończymy temat. Pozdrawiam.
[2011-06-17 14:55]

marek-debicki

Każdy napar powoduje jakby wyciągnięcie z rośliny składników (substancji) o które nam chodzi. Ponadto napar dodany do zanęty wg mojej opinii będzie miał znacznie szybsze działanie aniżeli suche ziele. [2011-06-19 20:06]