Zaloguj się do konta

Nocny limit połowu

utworzono: 2013/06/10 18:33
Leszczyk1984

Witam mam pytanko ......czy jak jadę na ryby na noc to czy obowiązuje mnie dzienny limit, a może dwu dniowy no ale jak dwu dniowy to jaki wpis wykona ć w rejestrze ??? Do północy jeden a po północy drugi a może np 13-14.06.2013r [2013-06-10 18:33]

Jack14

Dla świętego spokoju wpisuj dwie daty np: 10.06.21013 nr łowiska (po godz" 00:00 wpis wszystkie ryby przeznaczone do zabrania i wyciągnąć z siadki wędkarskiej) po pólnocy nowy wpis 11.06.2013 z pustą siatką wędkarską. [2013-06-10 18:53]

adler

Witam mam pytanko ......czy jak jadę na ryby na noc to czy obowiązuje mnie dzienny limit, a może dwu dniowy no ale jak dwu dniowy to jaki wpis wykona ć w rejestrze ??? Do północy jeden a po północy drugi a może np 13-14.06.2013r

Witaj.

Nie ma nic takiego jak "Nocny limit połowu", masz tylko dobowy limit. W swoim rejestrze połowów na pewno masz to wszystko opisane, na poszczególne gatunki ryb. Przeczytaj i na pewno zrozumiesz o co chodzi. 

Pozdrawiam.

[2013-06-10 20:41]

nata

Powiem więcej kiedyś planując nockę dokonałem 2 wpisów np. 10.05 oraz drugi wpis 11.05

10.05 wieczorem miałem jednak kontrolę ssr i dowiedziałem się od nich że tak nie wolno wypełniać rejestru. Zgodnie z ich wytycznymi wpis na 11.05 powinien być wykonany koło północy.

Jak dla mnie totalna bzdura ale że skończyło się tylko na pogawędce to olałem temat, zresztą teraz buszuje w okręgu gdzie nie ma rejestru więc mam ten problem z głowy. jedno jest pewne wpisy musisz mieć 2. Warto poczytać co z rybami z poprzedniej doby bo tu może być już różnie.

[2013-06-10 21:31]

Mam takie pytanie czy jeżeli łapię np , karpia lina płoć i coś jeszcze , nie zmieści mi się w rejestrze to pisać w drugiej tabelce
[2013-06-11 11:07]

nata

Tak, robisz odnośnik do daty i piszesz poniżej. Jak zabraknie ci tabelek to doklejasz kartkę i rysujesz sobie tabelkę. [2013-06-11 13:39]

luzy

A jak jest ze złowionymi rybami? Jak zaczynam wędkowanie o godzinie 20:00 do godziny24:00 mam w siatce np 2 karpie (limit dobowy 3) po godzinie 24:00 dokonuje wpisania daty dnia następnego po czym znów wyciągam 2 karpie i co mam z tymi rybami zrobić? Chcę je zabrać ale planuję zasiadkę do godzin popołudniowych. Ryb zabić nie mogę bo się zepsują. Co będzie jeśli będę miał w siatce 4 karpie przy limicie dziennym 3 sztuki? Dwa z poprzedniego dnia dwa z dzisiejszego. Wszystko wpisane. ???
[2013-06-11 14:44]

Jack14

W rejestrach połowu nie ma rubryki godzina rozpoczęcia wędkowania dlatego kontrolujący nie będzie wiedział czy wędkujesz od 20:00 czy może od 01:00. Zgodnie z zapisami RAPR ryby w stanie żywym należy przechowywać w miękkiej siatce rozpiętej na itd.... nie dłużej niż dobę.

Dlatego żeby nie trzeba było się zbyt "gęsto" tłumaczyć lepiej po północy ryby przeznaczone do zabrania uśmiercić i schować np. w lodówce samochodowej, rozpalić grilla, zwinąć w pokrzywy itp.

[2013-06-11 15:21]

01lukas

Witam , nata nie jest to tak bezsensowne z tym wpisywaniem daty danego dnia a to dlatego że masz złapane dwa liny jedna rubryka dnia 10,01, wpisując do razu pod spodem o godz . 20:00 datę 11,01 i łapiąc o 21:00 karpia … gdzie go wpiszesz ? Co do połowu dwu , trzy i 10 – cio dniowego jest on traktowany jako połów jednodniowy, czyli obowiązują cię te same limity . gdyby było inaczej znając polski spryt co niektórzy mieli by po 10 karpi w siatce i tłumaczyli by się że codziennie tylko dwa .

[2013-06-11 17:40]

Jack14

To jeden z powodów dlaczego taki zapis został zawarty w regulaminie.

Oczywiście RAPR nie jest doskonały ale jest i trzeba go przestrzegać (oczywiście na wodach PZW).

[2013-06-11 17:51]

bodekw

Widzisz kolego w tym PO-giętym kraju prawo i przepisy wędkarskie ustalają ludzie, którzy nie mają o wędkarstwie zielonego pojęcia. Nie trzeba być geniuszem, żeby tworząc w rejestrze połowów tabelkę z datą i godziną rozpoczęcia wędkowania uprościć wędkarzom życie.Następnie doba wędkowania rozpoczynała by się od tej właśnie godziny a nie od godz.0 do 24.No ale jak widać jest to za trudne dla znawców tematu i stąd mamy takie chore przepisy i bardzo chorych [niektórych strażników SSR] skrupulatnie egzekwujących RAPR. Doba połowowa powinna rozpoczynać się z chwilą zarzucenia wędki a nie jak do tej pory od godz. 0.00 i wystarczyłby jeden wpis w rejestr a tak to szukaj człowieku po omacku długopis ,świeć latarką w ten chory rejestr, którego i tak nikt nie przegląda, licz ryby i wpisuj tylko dobrze bo jak się pomylisz to 200 PLN w plecy,póżniej szukaj pokrzyw albo lodówki albo cholera wie czego ,żeby ci się rybka nie zaśmierdła.Przecież to jest takie głupie,że aż chore no ale jak mówi przysłowie "Jaki kraj takie prawo" i wszystko w tym temacie. 
[2013-06-11 19:13]

Jack14

Na zakończenie to dodanie godz. rozpoczęcia wędkowania nie jest popularną propozycją bo jak wtedy zabrać z nocki ryby x2 (dwa limity dobowe). Dlatego wprowadzenie nowej rubryki ma tyleż samo zwolenników co i przeciwników.

ps

Do kolegi @luzy zapis w RAPR punkt 3.5 "mówi jasno"

cyt.

3.5. Ryby w stanie Ŝ ywym, złowione zgodnie z limitem ilo ś ciowym, nale Ŝ y

przechowywa ć wył ą cznie w siatkach wykonanych z mi ę kkich nici, rozpi ę tych na

sztywnych obr ę czach. Ryby łososiowate i lipie ń , przeznaczone do zabrania nale Ŝ y

u ś mierci ć bezpo ś rednio po złowieniu. Ka Ŝ dy w ę dkarz musi przechowywa ć osobno

złowione przez siebie ryby, z tym Ŝ e zabrania si ę przechowywania Ŝ ywych ryb dłu Ŝ ej

ni Ŝ 24 godz. W siatce mo Ŝ na przetrzymywa ć nie wi ę cej ryb, ni Ŝ wynika to z limitów

dobowych.

[2013-06-12 16:41]

Bernard51

z tym Ŝ e zabrania si ę przechowywania Ŝ ywych ryb dłu Ŝ ej

ni Ŝ 24 godz

Więc nic nie stoi na przeszkodzie po zarzuceniu wpisać godz. obok daty, nie spotkałem się z tego typu zarzutami że przechowuję z poprzedniej doby będąc kontrolowany przykładowo o 4-tej rano.

Ale są ludzie i ludziska w straży też.

[2013-06-12 16:56]

Jack14

No ale zawsze może się trafić jakiś "łoś" i po co się tłumaczyć. Byłem i jestem za wprowadzeniem kolejnej rubryki godzina rozpoczęcia wędkowania i sprawa jest oczywista i czytelna.

Skoro wpisuję datę rozpoczęcia wędkowania numer łowiska to w czym problem wpisać godzinę rozpoczęcia? Nie będzie żadnych wątpliwości co do czasu przetrzymywania żywych ryb i skończy się zabieranie ryb (w majestacie prawa) o którym pisałem wyżej czyli x2 limit.

Pozdrawiam. 

[2013-06-12 17:11]

osa12

Znalazłem moje "dywagacji" ze studentami prawa (nie mieli z wędkarstwem nic wspólnego). Na podstawie tego spotkania powstał tekst: 

Możliwe Interpretacje punktu 3.5:

1.Ryby złowione w danym dniu(0.00 do 24.00) mogą być przechowywane tylko do 24.00.

(W siatce można przetrzymywać nie więcej ryb, niż wynika to z limitów dobowych). Traktujemy, iż ten zapis dotyczy 1 limitu dobowego(od godziny 0.00 do 24.00), więc po 24.00 następuje wielkie wybijanie ryb w całej Polsce, lub należy wypuścić ryby do wody. Lato, gorąco, ryby mogą się zepsuć do rana, a złapane są np. tuż przed 24.00. 
Paranoja – czemu ma to służyć !, w czym pomóc?.

Chyba nie o to chodziło „twórcy” tego przepisu i jeszcze taka nadmiarowa informacja:

- przy takiej interpretacji zapis: („zabrania się przechowywania żywych ryb dłużej niż 24 godz.”) nie ma sensu. Zapis następujący po tym zdaniu to wymusza! Więc po co zapis o 24 godzinach ?. 

2.Przechowywane ryby w siatce złowione w czasie przebywania na rybach nie mogą przekroczyć limitów dobowych (nie ważny czas łowienia), - jeśli w siatce przebywają nie dłużej niż 24 godziny. 

Jak poprzednia interpretacja zgodna z zapisem ,ale tu zapis o 24 godzinach jest jak najbardziej potrzebny.

Interpretacja ta ma niestety też pewną niedogodność. Łowimy o 23.55 rybę dopełniającą nasz dobowy limit, zapisujemy do rejestru.00.01 łapiemy rybę z nowego dobowego limitu – i problem: w siatce posiadamy ryby z poprzedniego limitu, mamy do wyboru wypuścić lub zabić ? Czy na pewno twórcy przepisu o to chodziło ? 

3. Ryby przetrzymujemy w siatce nie dłużej niż 24 godziny, nie więcej niż to wynika z limitów dobowych (forma mnoga, więcej niż jednego limitu).

W siatce można przetrzymywać ryby z dwóch limitów dobowych, ale tak by nie przebywały w siatce dłużej niż 24 godziny.

Co oznacza limitów dobowych w tej interpretacji? – aby nie złamać wcześniejszego zapisu o 24 godzinnym przechowywaniu ryb w stanie żywym –  zapis dotyczy maksymalnie dwóch limitów dobowych. Wydaje się, iż jest to to o co chodziło twórcy tych przepisów. Ryba nie przebywa w siatce więcej niż 24 godziny. 

Interpretacje te wymyślili studenci prawa, twierdzą iż wszystkie trzy przedstawione są poprawne, i postępowanie  według dowolnej z nich nie jest łamaniem przepisów. (nie analizowali problemu wędkarstwa, a sam zapis punktu 3.5 RAPR pod względem prawnym).  

Reasumując, myślę iż Twórcy tego przepisu zależało aby nie przetrzymywać ryb dłużej niż 24 godziny. To chyba jest najważniejsza idea tego przepisu.  

Jednak w tych czysto teoretycznych rozważaniach, można zauważyć jak „niechlujnie„ od strony prawnej opracowano ten punkt.

Skoro wędkarz ma prawo zabrać ryby zgodnie z limitem dobowym, to pozwólmy mu przetrzymać te ryby w wodzie, aby po  powrocie do domu były jak najbardziej świeże. Nie zmuszajmy wędkarzy do masowego zabijania ryb o godzinie 24.00. Jest wielu, którzy nad wodę przyjeżdżają w nocy, a wracają nad ranem. Mogą mieć przy sobie ryby z dwóch limitów, mimo iż byli nad wodą kilka, lub kilkanaście godzin. 

Interpretacja nr 3 wydaje się najwłaściwsza. (na pewno zgodna z zapisem RAPR), ale jak to jest przekazywane i interpretowane przez kontrolujących ? 

Myślę, iż należy uściślić punkt 3.5 Regulaminu RAPR i jednoznacznie napisać co Twórca miał na myśli. (uwzględniając „etyczne zachowanie” względem ryb, jak też wygodę i prawa wędkarzy!

[2013-06-13 07:37]

teo

bodekw Widzisz kolego w tym PO-giętym kraju prawo i przepisy wędkarskie ustalają ludzie, którzy nie mają o wędkarstwie zielonego pojęcia. Nie trzeba być geniuszem, żeby tworząc w rejestrze połowów tabelkę z datą i godziną rozpoczęcia wędkowania uprościć wędkarzom życie.Następnie doba wędkowania rozpoczynała by się od tej właśnie godziny a nie od godz.0 do 24.No ale jak widać jest to za trudne dla znawców tematu i stąd mamy takie chore przepisy i bardzo chorych [niektórych strażników SSR] skrupulatnie egzekwujących RAPR. Doba połowowa powinna rozpoczynać się z chwilą zarzucenia wędki a nie jak do tej pory od godz. 0.00 i wystarczyłby jeden wpis w rejestr a tak to szukaj człowieku po omacku długopis ,świeć latarką w ten chory rejestr, którego i tak nikt nie przegląda, licz ryby i wpisuj tylko dobrze bo jak się pomylisz to 200 PLN w plecy,póżniej szukaj pokrzyw albo lodówki albo cholera wie czego ,żeby ci się rybka nie zaśmierdła.Przecież to jest takie głupie,że aż chore no ale jak mówi przysłowie "Jaki kraj takie prawo" i wszystko w tym temacie. 

Cyt z mojego zezwolenia: Przed przystąpieniem do połowu ryb należy wypełnić długopisem w rejestrze kolumny "data połowu" dzień i miesiąc ,godzinę rozpoczęcia połowu oraz nazwę łowiska.Godzina rozpoczęcia połowu określa początek okresu 24 godzin.

Czyli jak mniemam zaczynam wędkować o 8 rano i wędkuję 24 godziny i taki mam okres dobowy połowu.Czytając te różne wypowiedzi i różne zasady regulaminu to człowiek zaczyna myśleć czy dobrze rozumuje .

[2013-06-13 08:34]

Roxola

No ale zawsze może się trafić jakiś "łoś" i po co się tłumaczyć. Byłem i jestem za wprowadzeniem kolejnej rubryki godzina rozpoczęcia wędkowania i sprawa jest oczywista i czytelna.

Skoro wpisuję datę rozpoczęcia wędkowania numer łowiska to w czym problem wpisać godzinę rozpoczęcia? Nie będzie żadnych wątpliwości co do czasu przetrzymywania żywych ryb i skończy się zabieranie ryb (w majestacie prawa) o którym pisałem wyżej czyli x2 limit.

Pozdrawiam. 

Nie wszystkie Okręgi mają rejestry bez rubryki "godzina rozpoczęcia"Mam kilka rejestrów między innymi, też rejestr O/Tarnów i w nim taka tabelka jest.Na temat rejestrów można pisać i pisać, bo w każdym Okręgu wyglądają inaczeji inny jest sposób prowadzenia.Jednak w RAPR jest napisane, że w siatce nie wolno przetrzymywać więcej ryb niż pozwalają limity dobowe. [2013-06-13 09:03]

Roxola

A jak jest ze złowionymi rybami? Jak zaczynam wędkowanie o godzinie 20:00 do godziny24:00 mam w siatce np 2 karpie (limit dobowy 3) po godzinie 24:00 dokonuje wpisania daty dnia następnego po czym znów wyciągam 2 karpie i co mam z tymi rybami zrobić? Chcę je zabrać ale planuję zasiadkę do godzin popołudniowych. Ryb zabić nie mogę bo się zepsują. Co będzie jeśli będę miał w siatce 4 karpie przy limicie dziennym 3 sztuki? Dwa z poprzedniego dnia dwa z dzisiejszego. Wszystko wpisane. ???

Po co Ci tyle karpi ? Czyżby żal było złowioną rybę wypuścić ?Dwoma, czy trzema karpiami poje sobie dość duża rodzina. [2013-06-13 09:14]

JKarp

CześćMasz rację Ola "" Jednak w RAPR jest napisane, że w siatce nie wolno przetrzymywać więcej ryb niż pozwalają limity dobowe."
Dwa, trzy ...limity ;-)))))
" pozwala limit dobowy " - jeden limit dobowy na jedną dobę :-)
Pytanie w sumie retoryczne - dlaczego są takie różnice w prowadzeniu rejestrów ?No i drugie pytanie - skoro ten rejestr jest tak ważny dlaczego są okręgi w których nie wymaga się jego prowadzenia? Czyżby w tych okręgach wkalkulowano karę za to, że PZW nie prowadzi ewidencji gospodarki rybackiej. Bo zgodnie z ustawą co 3 lata odbywa się kontrola uprawnionego do rybactwa w celu zweryfikowania ewidencji gospodarki rybackiej a jak jej nie ma to szraf znaczy kara.Dużo jest tego dlaczego jak dla jednego małego papierka ;-)
JK
[2013-06-13 09:15]

Roxola

Cześć Janusz
Teraz przeczytaj moją interpretację :) Słowo "limity"Ryby różnych gatunków mają różne limity - prawda ?Karp- 3 szt, szczupak- 2 szt, lin- 4 szt itd. itp.Stąd (według mojej interpretacji) liczba mnoga w tym zapisie.
Natomiast jeżeli chodzi o pytanie "Dlaczego są rejestry",to odpowiem krótko...  głównie dlatego, żeby przestrzegać limitów dobowych :)
Ja osobiście jestem ZA prowadzeniem rejestrów dlatego że jak wyżej napisano- nie dosłownie, ale tak to odebrałam;"Ryby biorą, to bierzmy je zanim przestaną lub inni wyłowią" 

P.SWcześniej napisałam z pamięci, a dokładnie zapis ten brzmi tak:" W siatce można przetrzymywać nie  więcej ryb, niż wynika to z limitów dobowych." [2013-06-13 09:32]

JKarp

Ola zgadzam się z Twoją interpretacją w całej rozciągłości :-)Ale te " limity dobowe " różnych gatunków ryb powinny dać jeden "limit dobowy" :-)I o takim limicie myślałem.
Ja powiem tak - dla wędkarza już nie napiszę górnolotnie etycznego ale normalnego rejestr połowów jest zbyteczny. Dla tych co jeżdżą po mięso też jest niepotrzebny ... bo zawsze mogą usiłować znaleźć sposób na kitranie limitów po krzakach :-((Więc zachodzi pytanie:Do czego nam jest potrzebny rejestr połowów ( jak w hydeparku ) ?Ano do tego, żeby służby miały co kontrolować, żebyśmy my się musieli pilnować w jego wypełnieniem no i do tego żeby było o czym pisać :-)
JK
[2013-06-13 09:50]

Roxola

Janusz, jednak nie da się odróżnić wędkarza przychodzącego opłacić składki, który jest nastawiony tylko na pozyskanie mięsa od wędkarza, który zabierze jedną rybę na kolację.Dlatego w większości jesteśmy skazani na rejestry ...ale tak jak pisałam - jestem ZANie dziwi mnie to, że SSR kontroluje, czy mamy wpis, czy ryby są wpisane i jakie ryby mamy.Bo cóż innego ....Widzisz, u mnie w Okręgu jest też limit roczny - łącznie 35 szt ryb limitowanych.W jaki sposób inny, niż rejestry połowów można to kontrolować ? Nie ma innej możliwości.  [2013-06-13 10:05]

JKarp

Widzisz Ola w większości...jesteśmy skazani.Ten okręg chce tak a tamten inaczej. W sumie mi to nie przeszkadza jakoś bardzo ten rejestr.Interesowałaby mnie odpowiedź na moje dwa retoryczne pytania ale jak znam życie nikt jej nie udzieli.JK [2013-06-13 10:26]

szkarlupnia3

kontrola, kontrolować, kontrolujący, kontrolowanego, nadzorować, sprawdzać, rejestrować, kontrolując, kontrolnie, kontr ... miłego wędkowania ;) [2013-06-13 10:37]

Roxola

To ja się Janusz zgadzam z tym, że rejestry są po to żebyśmy mieli o czym pisać :)))Tu masz przybitą moją łapkę ! I niech tak pozostanie :)

[2013-06-13 10:47]

Roxola

Mnie to nie interesuje ile ryb zabrałeś i nie cytowałam Twojego postu, żebyś się mnie czepiłi kończył zdanie wykrzyknikami.Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, to nie dziwi mnie, że zadajesz głupie pytanie.Moja dyskusja była prowadzona z Januszem @JKarp...  czy jeszcze coś jest mało jasne dla Ciebie ?
Nocny limit ? A co to takiego ? Widzę, że nawet tak krótki regulamin sprawia trudności w zrozumieniu... szkoda literek.

[2013-06-13 17:52]