Problem jest o wiele głębszy. Populacja szczupaka rzeczywiście zmniejsza się w zatrważającym tempie. A jest on podstawowym drapieżnikiem, niezbędnym do funkcjonowania systemu. Eliminuje on to, co zgodnie z prawami natury nie powinno się już rozmnażać. Jeżeli szczupaki nie wypełnią swej roli, dziczeje, karłowacieje i tym podobnie cały rybostan.
Problem jest o wiele głębszy. Populacja szczupaka rzeczywiście zmniejsza się w zatrważającym tempie. A jest on podstawowym drapieżnikiem, niezbędnym do funkcjonowania systemu. Eliminuje on to, co zgodnie z prawami natury nie powinno się już rozmnażać. Jeżeli szczupaki nie wypełnią swej roli, dziczeje, karłowacieje i tym podobnie cały rybostan.
Ja łowię zgodnie z regulaminem i jak mam ochotę to wezmę szczupaka gdy go złowię po to by go sobie ze smakiem zjeśc. I w cale nie czuję się gorszym wędkarzem od innych.
Zdaję sobie sprawę że jest go w naszych wodach coraz mniej.
wiem też ile wyrzeczeń kosztuje mnie wykupienie zezwolenia na połow rybek..
I NIECH W KOŃCU PZW OBUDZI SIĘ I NIE CZERPIE TYLKO KORZYŚCI ZE SKŁADEK WĘDKARZY ,TYLKO NIECH ZARYBIA NASZE WODY.Nie zgodzę tu się z tobą do końca, proponuję zanim się wypowiesz w jakiejś sprawie zdobądź niezbędne informacje na temat zagadnienia w którym chciałbyś zająć swoje stanowisko. Przejrzyj ankiety (dostępne w internecie)i porównaj ie kosztuje składka, ile ryb zabieranych jest z łowiska - zamień to wszystko na kilogramy pomnóż przez średnią cenę detaliczną (sklep) zobaczysz że twoją składka to kropla w morzu tego co ląduje na patelni. Gdybyś zapłacił 500zł za jeden okręg a sytuacja byłaby taka jak jest obecnie zrozumiał bym te obecnie nie przemyślaną wypowiedź. (2011/03/30 10:59)
Wg ciebie szczupaka jest tyle co kiedys ?. No to gratuluje dobrego samopoczucia.
No chyba ze lowisz ryby od 5-6 lat. Wtedy moze nie zauwazysz roznicy.
Byc moze sa zakatki naszego kraju, gdzie poglowie szczupaka w dzikich zbiornikach i rzekach nie zmalalo. Ale to perelki na mapie Polski.
Nie trzeba jezdzic po calym kraju aby byc tego swiadomym. Wystarczy czytac wypowiedzi innych wedkarzy, rozmawiac z tymi ktorzy jezdza a i samemu mozna zaobserwowac co sie dzieje.
A tak na marginesie, to nie NK krzycza najbardziej ze ryb nie ma a ci co pakuja pelne siaty do bagaznika. Posluchaj czasami nad woda wypowiedzi innych a przekonasz sie kto nabardzien narzeka. Ilez to razy slyszalem od gosci, ze "dzisiaj to kiepsciutko - tylko 4-5 leszczy. Panie 10 lat temu to przywozilem do domu po 10 - 15 szt).?" To standardowy schemat tekstu jaki slysze na dowa. Wystarczy tylko zmienic gatunek ryby.
Szczupak ma wplyw na karlowacenie ryb. I to duzy. Brak drapieznika w wodzie powoduje nadmierne rozmazanie sie ryb roslinozernych. Przy braku presji ze strony wedkarzy i rybakow na te ryby, zaczyna brakowac dla nich pozywienia i przestrzeni zyciowej co prowadzi do ich karlowacenia.
Wedkarze lowiacy limity szczupakow skutecznie zrobili porzadek z ta ryba na niejednym akwenie. Przykladow nie chce mi sie podawac, ale jesli jestes naprawde tym zainteresowany, napisze.
Szczupak nie eliminuje chorych i slabych ryb. On je to co uda mu sie upolowac. Wiec nie upraszczaj sprawy. Jesli w zbiorniku beda tylko zdrowe ryby, to bedzie polowal na zdrowe. Istotne jest to ze odpowiednia populacja szczupaka nie dopusci do nadmiernego wzrostu populacji ryb roslinozernych. I rownowaga zostanie zachowana.
PS. Jak wygladaja odpowiednie warunki w zbiorniku dla ryb, zeby przy braku drapieznika nie karlowacialy ?.
Tylko pozazdroscic optymizmu.
Wiecej komentowal nie bede. Rozumiem ze szczupak w naszych wodach ma sie dobrze i ze jest go tyle ile bylo. I OK.
Mam nadzieje ze pozostali uczestnicy tego forum podziela Twoje zdanie. Ja jakos nie moge, ale moze sie myle.
PS. Jak wygladaja odpowiednie warunki w zbiorniku dla ryb, zeby przy braku drapieznika nie karlowacialy ?.
Za miesiąc maj. Apeluje do wszystkich wędkarzy o niezabieranie szczupaka.Drodzy wędkarze wypuszczajmy każdego złowionego szczupaka!!!!!!!Zobaczcie co się dzieje z pogłowiem szczupaka???Zadajmy sobie pytanie.Ile w zeszłym sezonie złowiliśmy dużych szczupaków???Ile łowi się szczupaków różnych rozmiarów??Teraz zobaczmy inne kraje metrówki są tam na porządku dziennym.Zacznijmy wypuszczać tą rybę,tu gdzie ja łowie(zachodniopomorskie)ze szczupakiem jest krucho a duży szczupak to przypadek.Teraz zachęcam wędkarzy którzy łowią szczupaki do podania wagi ich najwiękrzysz sztuk złowionych w tamtym sezonie.Jeżeli waga nieznana to w przybliżeniu.NIE PATRZMY NA PRZEPISY WYPUSZCZAJMY!!!!!!!!!!!!!!!!!!
wypuszczajmy te piekne ryby bo w niedalekiej przyszlosci bedzie ich naprawde niewiele!!!
ja mieszkam i lowie w irlandi i tu szczuplych jest naprawde duzo...
przyklad-obejrzyjcie wyprawe "WEDKARSKIEGO SWIATA" do Irlandi na lough Corrib...
tu jest gorny limit ochronny szczupaka (jak i innych gatunkow ryb) , wieksze jak 50 cm do wody i nie mozna zabrac wiecej jak 3 szczuple na dobe...
(2011/03/30 18:06)po co zakładać wątek NIE ZABIERAJMY SZCZUPAKA !!! ?
IDIOTYZM po to łapią ryby żeby je brać, załóż wątek ZARYBIAJCIE WIĘCEJ SZCZUPAKIEM !!!
to nie panda w chinach że nie długo wyginie
po co zakładać wątek NIE ZABIERAJMY SZCZUPAKA !!! ?
IDIOTYZM po to łapią ryby żeby je brać, załóż wątek ZARYBIAJCIE WIĘCEJ SZCZUPAKIEM !!!
to nie panda w chinach że nie długo wyginie
Koleżko MOŻE TY ZAŁÓŻ WĄTEK ZEŻRE WSZYSTKO CO ZŁOWIE Z FLAKAMI I ŁUSKĄ BO POTO ŁAPIE.ŻAL MI TAKICH LUDZI JAK TY.ALBO ZABIERAM WSZYSTKO BO SĄSIEDZI TEŻ LUBIĄ RYBKE MOŻE ZA PALIWKO SIĘ ZWRUCI