Nęcenie sprężyną zanętową

/ 6 odpowiedzi

Witam!

Mam problem. Łowie na jeziorze. Metodą gruntową ze sprężyną zanentową. W sprężyne wkładam zanęte własnej roboty. Czyli szrut mąka cukier... I tu pojawia się moje pytanie czy jak przyjedżam na jezioo to na początku mam wrzućci troche zanęty do wody czy tyle ile wkładam do sprężyny starczy? W tym jeziorze z gruntu łapie leszcze i krąpie. Czasami trafi się okoni. Ostatanio na tym forum byl temat o przenęceniu więc wole zapytać Was niż samemu przenęcić łowisko. Na ryby jeżdże na 3-5 godzin. Myśle że podałem wystarczająco inforamacji. Jeżeli o czymś zapomniałem to prosze pytać. Zgóry za podpowiedzi dzieki i życze połamania!

expulso

nie jestem specem , ale jeśłi chcesz tylko pojechać i posiedzieć na rybach dla przyjemnosci to nie musisz nęcić , a jesli się nastawiasz na dużo  ryby (albo większe okazy) do złowienia to podstawowo byś musiał nęcić .

jak bym nie pomógł to przepraszam .

(2012/08/21 10:48)

kuba31-12

jeżeli chcesz łowić regularnie spore leszcze polecam Ci wrzucićraz na dzien ok. 300g makaronu lub pęczaku i kukurydze - to ściągnie w łowisko większe ryby, ale musisz nęcić regularnie. co do zanęty , jeżeli zrobisz tak jak napisałem wyżej to myśle ze wystarczy ta w sprężynie. u mnie to działa i nie kosztuje zbyt wiele :D (2012/08/21 11:19)

endriu1994

Jak łowisz w łowisku o małej presji to wystarczy taka zanęta,na początek łowienia poślij do wody kilka napełnionych zanętą sprężyn np 5 i później tak co 1,5 godz po 5 sprężyn.
Niektórzy powiedzą można ręką,można procą ale zanęcenie poprzez każdorazowe zarzucanie zestawu bardzo pozytywnie odbija się na naszej celności rzutowej.
Jest też druga możliwość,czyli nęcenie ziarnami,makaronem itp ,jeżeli masz czas aby systematycznie nęcić swoje łowisko np mieszanką kuku,makaronu i groszku łuskanego zdecydowanie zwiększysz swoje szanse na złowienie większego okazu. (2012/08/21 21:07)

Artur z Ketrzyna

Ja zaproponuję ci inne rozwiązanie. A mianowicie koszyczek bez dna. Wtedy problem z nęceniem sam się rozwiąże. Bo za każdym zacięciem zanęta zostanie dokładnie w miejscu wędkowania. Tak będziesz miał dokładnie jedno miejsce zanęcone. Miej ze sobą koszycęk z dnem by nim zastąpić ten bez dna podczas wędkowania. By za dużo zanęty nie lądowało w łowisku.
Czy donęcać?
Na początku 2 wyrzuty w takie miejsce wystarczy. Ryba ma poczuć zanętę, a nie ją się najeść. Potem już samoczynnie się będzie nęcić. Poprostu musi poczuć zapach by zaczęła intensywnie żerować. Najedzona już nie będzie skora chwycić podejrzany pakunek na haku, a nawet może odejść z łowiska.
Do koszyka możesz włożyć grubszą zanętę, która zostanie uwolniona dokładnie tam gdzie leżał zestaw. Drobnica jej nie wyje, co zwabi większą rybę.

Co do twojej zanęty. Zrezygnuj z dodawania mąki. Zaspą ją kaszką kukurydzianą która dobrze wiąże. Dodatkowo nadaje jej żółty kolor, wabiący ryby. Do tego kukurydza konserwowa (sok jako zapach i nawilżenie zanęty) + wanilia, możesz też dać makaron kolanka, leszcze go uwielbiają. (2012/08/21 21:57)

Zibi60

Nie ma możliwości przenęcenia łowiska nęcąc sprężyną. Są w sprzedaży "megakoszyczki zanętowe", które założone do odpowiedniego zestawu, mogą posłać w nęcone pole dość dużą ilość zanęty.
To niebezpieczeństwo istnieje łowiąc na spławik i nęcąc z ręki  (lub z wywózki), trzeba wtedy umiejętnie dawkować, biorąc pod uwagę ilość, wielkość, gatunek i intensywność żerowania ryb tam występujących, oraz strukturę podłoża. (2012/08/22 06:01)

spira123

Mam możliwośc nęcenia kukurydzą. Ale nie mam zielonego pojęcia jak mam ją przygotować. Ile czasu gotować? (2012/08/23 20:21)