Nęcenie okonia pod lodem
utworzono: 2010/12/28 23:07
Witam mam takie pytanie, czy ktoś z was nęcił ochotką zanętową na ładnego okonia??Mam na myśli wiertanie dziur w promieniu paru metrów kwadratowych i podsypywaniu ich ochotką.proszę się dzielić własnymi przeżytymi doświadczeniami.
[2010-12-28 23:07]
Tak jak najbardziej . Podawaj podajnikiem jokersa systematycznie a na pewno przyjdą Ci ładne okonie:]
[2010-12-28 23:11]
Kolego,
Z doświadczenia mojego, wynika, że nęcić owszem można, słyszałem, jednak, że trzeba uważać, żeby nie "przedobrzyć"... nawet okoń w okresie Zimowym, żeruje często dość leniwie i czasami zdarza się przedobrzyć. Znam sytuacje, gdzie "dwie gazety" Jockersa" nie spowodowały nawet jednego brania podczas calodziennych połowów. ( Zawody Podlodowe Końskie Miasto 2010 r. ) :-)
Pozdro
MS
[2010-12-28 23:59]w nowym numerze WMH jest film o łowieniu spod lodu - co prawda poświęcono go siei ale może posłużyć za instruktarz jak nęcić
ciekawostką jest brokat w jokersie
[2010-12-29 15:24]
jak najbardziej jokers ale tak szczerze mówiąc mi sie to nie sprawdza duzo częścije łapie okazałe okonie be zniego poprostu wiem gdzi emoga stac i ich szukam jesli ryba chce gryźć wexmie spokojnie, a jokers może pryzwołac mniejsze które wygonia z łowiska wieksze różnie to bywa pozdrawiam [2010-12-29 17:18]
ehhhhhhhh niedosc ze wody nie mamy za czyste to nie zasmiecajmy jej jeszzce brokatem ludzie bedzie mialo wziasc to wezmie pozdrawiam [2010-12-29 17:39]
nęcenie białej ryby tak.ale czy nęcenie okonia na lodzie daje wyniki ma co do tego pewne wątpliwości.przez wszystkie lata mojego wędkowania łapałem okonie na lodzie,ale ile dziur się nawierciłem sam wiem najlepiej.żadko się zdarzało że przy jednym odwiercie siedziało się i ciągnęło się całe siaty ryb.zima to poszukiwania,i o to chodzi.pozdrawiam [2010-12-31 18:42]
kpp ma racje. Przekonałem sie o tym , że okania nie trzeba nęcic, ostatnio jak byłem na rybach w jedną dziure wsypałem troche zanęty płociowej , podeszły 2 garbuski i płoć i na tym koniec kojena dziura jakies 2 m dalej w strone srodka kolejne 2 garbuski i koniec nastepna dziura i kolejny okonek. Okonia trzeba poszukać niema rady. [2010-12-31 20:08]
zapomnialem dodac , ze tylko w tą pierwsza dziure wrzucilem zanęte w pozostałe nie sypałem. [2010-12-31 20:09]
Okoń to ryba szybko przemieszczająca się. Każdy z was ma rację. Ja uważam, że okonia trzeba odnaleźć. Za to jak go znajdziemy to jokers pomoże nam go przytrzymać przez jakiś czas i trochę skupić ławicę. W grudniu trochę połapałem okoni z lodu i przyznam, że podczas czyszczenia często odnajdywałem w nich jokersa. Niestety nie zawsze da się zatrzymać ławicę. Czasem nas po prostu ignoruje. [2011-01-01 21:57]
ja ciepie do przerebli ochotkę z brokatem (najdroniejszym jaki jest) okonie przybywają jak na zawołanie jedyny minus że biją takie od mikro, ale są i takie max;) wyeliminowanie brań małych nie jest większym problemym wystarczy powiekszy romiar haczyka...:) [2011-01-02 09:13]