Ja proponuje stosowanie mąki jęczmiennej, która bardzo silnie klei i stosuje się ją przy zanętach dennych na wody bieżące oraz kasza manna, do klejenia zanęt nadają się także płatki owsiane. (2014/02/08 15:35)
Kasza manna: gotowana do zanęty dennej, surowa do wszystkich zanęt ma silnewłaściwości klejące Mąka pszenna: bardzo klejący składnik zanęt dennych Mąka kukurydziana: uniwersalny składnik smużący i obciążeniowy do zanęt. Niema właściwości klejących Mąka żytnia: składnik klejący do zanęt Kasza kukurydziana: bardzo dobry składnik obciążający i treściwy. Surowa niema właściwości klejących Mleko w proszku: składnik bardzo klejący i doskonale smużący, używamy wmałych ilościach Jajka w proszku: mączka mocno klejąca do zanęt Mączka z makucha rzepakowego: ma właściwości klejące Siemię lniane: drobno mielona mączka, klejąca umiarkowanie klei, ze względuna dużą zwartość oleju wpływa na pracę zanęty Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana): mączka mało kleista do zanętgłównie jako składnik smużąco - obciążeniowy Słonecznik mączka z ziarna: mało klejąca, do zanęt jako składnik pobudzający20. Dynia mączka z pestek: mocno klejąca, pobudzająca Miód: składnik zapachowo smakowy ma właściwości klejące PV-1: składnik pasz dla koni, ma dużą wartość energetyczną, silnie klei Karmel: składnik smakowo zapachowy ma właściwości klejące Ryż: do wszelkich jasnych zanęt gruntowych i powierzchniowych. Całe ziarna sąbardziej sycące niż mąka, która duża ryba się nie interesuje, raczej ukleje i innadrobnica. Ma niewielkie właściwości zlepiające. Przeciwnie kleik ryżowy jest bardzoklejący. Mąka żytnia: do zanęt gruntowych. Sucha mąka ma barwę szarawą, mokrawyraźnie szarą. Sycąca, zakwasza zanętę i klei. Nie należy przesadzać z ilością. Ziemia z kretowiska: składnik objętościowo klejący, przyciemnia zanętę, nie klei Glina: składnik obciążający, silnie skleja i smuży W spożywczym wszystko z napisem kleik (ryżowy i etc) (2014/02/08 16:17)
To wszystko zależy od wody i podłoża jeśli chodzi o białą rybę, jako klej używam przeważnie ziemniak gotowany ,płatki owsiane , mąka ziemniaczana, mąka żytnia, mleko w proszku,kasza manna i mąka kukurydziana i w ilościach umiarkowanych aby to tylko kleiło, zapomniałem że na rzece to ziemia jeszcze z kretowiska. (2014/02/08 16:24)
Płatki możesz przemielić i dodać przed przetarciem lub w całości po przetarciu. Płatki są dość syte to z umiarem je dodawaj, na leszcza nie zaszkodzi więcej bo to jest żarłok. (2014/02/09 07:07)