Zanęty własnej roboty czy gotowe ?
utworzono: 2017/11/11 10:48
Witam,
moje pytanie jest następujące- jakie zanęty stosujecie?
Własnej roboty ze świeżych produktów czy gotowe z paczki?
Ja robię własnej roboty gdyż te z paczki to sama chemia i kisną bardzo szybko.
Ciekaw jestem jakie wy macie zdanie na ten temat.
Pozdrawiam [2017-11-11 10:48]
Moim zdaniem jesteś głęboko w błędzie. Nikogo nie bedę przekonywał do zanęt kupnych ani własnej roboty, każdy niech robi jak uważa. Pisanie jednak, że kupne to sama chemia i kisną to jakiś oksymoron. Szybko to Ci skiśnie zanęta własnej roboty, Wrzucisz chleba i zaraz skiśnięty. Chemia nie kiśnie to po pierwsze. Po drugie który z producentów bawiłby się w jakieś wielkie chemiczne zakłady jak może do piekarza po bułki się zgłosić a to nie jest chemia tak samo jak mielone ziarna, które stanowią podstawę zanęty. [2017-11-11 12:11]
Kazdy ma swoje zdanie i ja szanuje twoje ale wg. mnie zanety produkowane na sztuke sprzedawane setkami tysiecy kilogramow to syf. Robiac zanete wiem co i jak i ile skladnikow i jakich jest w zanecie. A ryb staram sie nie truc chemikaliami z paczki. Pozdrawiam :) [2017-11-11 12:49]
Lepsze efekty osiagam na zanetach wlasnej roboty niz na masowkach :) [2017-11-11 13:00]
Lepsze efekty osiagam na zanetach wlasnej roboty niz na masowkach :)Mam tak samo
[2017-11-11 13:19]
Następnym razem jak będziesz zakładał temat to dokładnie przemysl co chcesz przekazać. Najpierw piszesz, że sklepowe to chemia i kiśnie a teraz, że na swoje masz lepsze efekty. Wierzę w to, że na swoje masz lepsze efekty, Jak się do czegoś człowiek przyłoży i sam zrobi to zazwyczaj jest lepsze. Ale więcej zakwaszonych łowisk widziałem po ludziach walących do wody resztki z obiadów czy pasze dla kurcząt niż po tych co sypią sklepową zanętę. Sklepowa zanęta też nie jest sobie równa . Można kupić kg za 2 zł a są i takie co 20 zł nie wystarczy. Ja osobiście nie mam czasu na mielenie ziaren, pierników, korzonków i mieszanie tego. Wolę kupić sklepową ale sprawdzoną. [2017-11-11 18:17]
Wpisz w wyszukiwarkę wujkiem googlem zwaną swoje zapytanie, a zadziwi cię przeokrutnie olbrzymia mnogość odpowiedzi. [2017-11-11 19:18]
Przez dlugi czas stosowalem zanety gotowe dopoki nie nauczylem sie rzemiosla wedkarskiego w takim stopniu az sam potrafie zrobic odpowiednia zanete z dobrych i tanich produktow dostosowana do danego lowiska danej wody oraz danego typu ryb. Nie mowie tu o resztkach z obiadu ;) Z rybami jak z ludzmi fast foody i inna chemia smakuje kazdemu ale za pare lat beda efekty obszarstwa smieciowym jedzeniem tak samo z rybami i mi zalezy rowniez na tym zeby nakarmic rowniez ryby aby rosly. [2017-11-11 19:22]
Moim zdaniem jesteś głęboko w błędzie. Nikogo nie bedę przekonywał do zanęt kupnych ani własnej roboty, każdy niech robi jak uważa. Pisanie jednak, że kupne to sama chemia i kisną to jakiś oksymoron. Szybko to Ci skiśnie zanęta własnej roboty, Wrzucisz chleba i zaraz skiśnięty. Chemia nie kiśnie to po pierwsze. Po drugie który z producentów bawiłby się w jakieś wielkie chemiczne zakłady jak może do piekarza po bułki się zgłosić a to nie jest chemia tak samo jak mielone ziarna, które stanowią podstawę zanęty.I tu Jakubie się z tobą nie zgodzę, jesteś w zaje ... ym błędzie ...
[2017-11-11 19:24]
Odpowiedź jest prosta ,większośc zanęt to przedewszystkim bułka tarta troche jakiś odpadów cukierniczych , dorzuca troche ziarna i nawalą aromatu .
Walą tego tyle , że jak otowrzysz paczkę to koles na drugim brzegu czuje , że łowisz wanilie.
Czemu tak robią ? Ryby maja dużo bardziej wrażliwy węch niż ludzie. A firmy tłuką te durnowate zapachy jak leci.
Jagody,pierniki,marcepany.
Nie ma tu różnicy czy kupisz Dragona,Robinsona,Jaxona ,Trapera.
Napierdzielą aromatu do jakiś odpadów i wcisną każdemu .
Nie warto ....
Popatrz na Taka firmę jak Sonubaits robi wyroby sprawdzone bez oszustw , te wyżej wymieniane dzielą od niej miliony lat świetlnych . Nie nalezy wieżyć tym testerom z tego portalu jak to zachwalaja ich mixy i zanęty.
Popatrz jeśli te wsztskie durne aromaty były by skuteczne to czy sonu nie miało by ich duzo dużo wcześniej.?
Lepeij jest kombinować z własnym mixem [2017-11-12 10:16]
Odpowiedź jest prosta ,większośc zanęt to przedewszystkim bułka tarta troche jakiś odpadów cukierniczych , dorzuca troche ziarna i nawalą aromatu .twoja wypowiedź nie stety brzmi jak krypto rekmama jednaj marki, bo zapominasz, że na rynku jednak mamy pare innych swietnych producentów i to krajowych którzy robią świetne zanęty. A tak na marginesie to z tego co pamiętam to do własnych miksów także dodaje się dużo "durnowatych"aromatów - skąd od nich wiemy? od ludzi którzy mają wiele lat doświadczenia w wędkarstwie i te aromaty nie są przypadkowe. Zauważ także, że prawie kazda firma posiada swoje serie zanętowe w zależności od zasobności portfela wędkarza. Tak więć nie można wrzucać wszystkiego do jednego wora.
Walą tego tyle , że jak otowrzysz paczkę to koles na drugim brzegu czuje , że łowisz wanilie.
Czemu tak robią ? Ryby maja dużo bardziej wrażliwy węch niż ludzie. A firmy tłuką te durnowate zapachy jak leci.
Jagody,pierniki,marcepany.
Nie ma tu różnicy czy kupisz Dragona,Robinsona,Jaxona ,Trapera.
Napierdzielą aromatu do jakiś odpadów i wcisną każdemu .
Nie warto ....
Popatrz na Taka firmę jak Sonubaits robi wyroby sprawdzone bez oszustw , te wyżej wymieniane dzielą od niej miliony lat świetlnych . Nie nalezy wieżyć tym testerom z tego portalu jak to zachwalaja ich mixy i zanęty.
Popatrz jeśli te wsztskie durne aromaty były by skuteczne to czy sonu nie miało by ich duzo dużo wcześniej.?
Lepeij jest kombinować z własnym mixem
P.S podstawą dobrych zanęt wcale nie jest bułka tarta. [2017-11-14 11:04]
To jest jedynie przykład , dlaczego takie sonu ma serie na jeziora , rzeki.A polskie firmy co mają
??? Ile zanęt na takiego leszcza np. około 6 czy 7
Masz racje są na naszym rynku zanęty w miare dobre.
Jest Lorpio i długo długo nic dopiero później cała ta seria.
To co jest ich podstawą??? jak nie bułka tarta?? [2017-11-14 14:19]
z tego co sie orientuje to zanęty Platinium kiedyś były robione na orzeszkach arachidowych obecnie bazą jest biszkopt, stąd pewnie też taka cena. Zresztaz naszych producentów to wspomniany Lorpio, także supełnie niezłe z cenie Lorpio są zanęty Traper seria gold series. [2017-11-14 15:24]
Kazdy ma swoje zdanie i ja szanuje twoje ale wg. mnie zanety produkowane na sztuke sprzedawane setkami tysiecy kilogramow to syf. Robiac zanete wiem co i jak i ile skladnikow i jakich jest w zanecie. A ryb staram sie nie truc chemikaliami z paczki. Pozdrawiam :)
Nie dopuszczasz myśli, że w paczce nie ma chemi ?
Podaj nam swój przepis - skoro jest taka skuteczna.
JKarp [2017-11-14 17:18]
Witam,
moje pytanie jest następujące- jakie zanęty stosujecie?
Własnej roboty ze świeżych produktów czy gotowe z paczki?
Ja robię własnej roboty gdyż te z paczki to sama chemia i kisną bardzo szybko.
Ciekaw jestem jakie wy macie zdanie na ten temat.
Pozdrawiam
Jeśli tak razi Cię ta chemia to napisz co jesz bo wchodząc do spożywczego wyjdziesz z pustą siatką. :) [2017-11-14 17:41]
z tego co sie orientuje to zanęty Platinium kiedyś były robione na orzeszkach arachidowych obecnie bazą jest biszkopt, stąd pewnie też taka cena. Zresztaz naszych producentów to wspomniany Lorpio, także supełnie niezłe z cenie Lorpio są zanęty Traper seria gold series.
Tak szczezrze to bardziej obstawiam odpad cukierniczy , niż prawdziwy biszkopt jako baze zanęty jak i orzeszi przecież ile taka zanęta by kosztowała? Ja sam próbuje stworzyć własną zanętę na przyszły sezon.
Teraz zbieram wnioski.
Także moim zdaniem autor powinien próbować zwłasną mieszanką
[2017-11-14 19:51]
to zależy ile sie wykorzysta jako bazę, pozatym jak można zobaczyć to orzechy arachidowe nie są takie aż drogie , zresztą sama zanęta także kosztuje pare dobrych złotych. Odpady cukiernicze to pewnie w tańszych zanętach są stosowane.
Ale nie warto nad tym debatować nie o tym jest temat, jak i tak mam zdanie, że jednak lepiej kupić dobrą zanętę niż robić samemu- tylko dlatego, że za dużo zachodu z nią, choć wiem, że są skuteczne i wcale nie wychodzą taniej niż kupne. [2017-11-15 13:26]
Tu nie chodzi o to , że ma byc taniej , a skutecznie.
Przynajmnie tak mi się wydaje .
Ze zabawa z własną zanętą na tym polega. [2017-11-15 20:31]
Z robieniem zanęt jest tak jak z produkcją kulek.
Jeśli kupuje się mączki po pół kilo to kulki wychodzą dość drogą ale jak kupuje się mączki w workach po 25 kilo to i cena za mączki spada a tym samym spada cena za kilo kulek. Dobre kulki można zrobić samemu a cena za kilo wyjdzie 15-18 zł.
To samo z zanetami - jak kupuje się dodatki po pół kilo to cena zanęty będzie stosunkowo wysoka. Ale jak te same doatki kupi się w dużych opakowaniach to i cena zanęty spadnie.
JKarp [2017-11-15 21:30]