Natura 2000

/ 4 odpowiedzi / 2 zdjęć
Od lat łowię z zimie na tzw. Wielkich Jeziorach Mazurskich. Łowię to słowo na wyrost, gdyz co rok łowię coraz mniej ryb.
Obowiazuje tam program "Natura 2000". 
Program nakłada ograniczenia na "użytkowników" przyrody w tych rejonach. Nic tam nie wolno bez zezwolenia! 
Oczywiście łowienie wymaga oddzielnej licencji. Kasa płynie do dzierżawcy.
Nikomu z urzędników nie przeszkadza jednak "systematyczne, bezwzględne  i przemysłowe odławianie ryb na terenie obowiązywania programu" .
Czy to nie dziwne?
Pewnie stanie się dziwne, jak obecny dzierżawca wypowie umowę, gdyż dalsza przemysłowa eksploatcja okaże się nieopłacalna.
Wtedy zwrócą nam "wielką wodę" tyle że bezrybną! Czy tak ma działać ten program? 
Jeśli tak to szkoda zachodu. Taki stan rzeczy utwierdza mnie w konieczności wędkarskiej emigracji.
Pozdrawiam, Kolegów
Konrad 

barrakuda81

Nieopodal mojego miejsca zamieszkania do Wisły ( obszar natura 2000 ) walą ścieki bez litości niemal nieoczyszczone bo oczyszczalnie pamiętają Gierka lub są wynikiem złodziejskiej manipulacji lat 90 tych i niemal nie funkcjonują.Każdy ma to w D... i wolą budować hale sportowe niż zapobiegać zanieczyszczeniu.Sanepid udaje że nie widzi a jak wołasz o sprawiedliwość to cię olewają aż sam odpuścisz bo masz przecież inne sprawy na głowie niż np. przykuwanie się łańcuchem do bramy "oczyszczalni"...Polska - tu nie działa prawo i logika.Nie szukaj jej w tym kraju.Zniszczyli mi suk....syny w ten sposób całkiem rybną małą rzeczkę przekształcając w kanał spustowy dla swoich gówien i co mam z tym zrobić?Kopać się z koniem nie będę - nie jestem Chuckiem Norrisem... (2017/03/25 22:38)

ferb

Rzeka Nida rekordowy szczupak i sandacz kiedyś bardzo łowna rzeka brzana, świnka, leszcz o kleniu karpiu nie wspomnę i co się stało - ryb nie ma więcej wody nie ma . drzew krzewów nie ma są bobry wydry kormorany i od czasu do czasu dziwny zapach na wybranych odcinkavh , Moim zdaniem powodów bezrybia jest kilka i tak w kolejności . Rzeka się wypłyciła bo melioracja oraz bobry rozkopały brzegi z których woda wybiera piach i zapycha koryto. Wycinka brzew i krzewów  przez ludzi i bobry przez co osłabiono brzegi które teraz są podmywane bardzo szybko i zamulają koryto. Wydra , 2,5 kg ryby dziennie w warunkavh hodowlanych musi zeżreć a  w warunkach dzikich jak sobie poje to zaboja dla zabawy. Kormoran , stada po kilkadziesiąt sztuk . Jeden osobnik 1 kg ryb y dziennie i to najlepiej szlachetnej do ok 40 cm długości na raz. Jak sobie przypomnę Nidę 20 lat temu a teraz to różnica jest ogroma na gorsze z rybnej głębokiej rwącej rzeki zrobił się ściek z drobnicą. Kilka razy spotkałem Panów z politechniki z krakowa którzy opiekują się Nidą i robią odłowy . wg nich nida jest najcieplejszą nizinną rzeką o czystej wodzie do której wrciły jakieś chronione kiełbie i wszystko jest ok - bzdura. Jedyna rzecz jak odłwiali w sierpniu mówili że ryba nie żeruje ma puste jelita nie wiedzą dla czego. Rozmawiałem z 80 letni gościem ze wsi nad nidą który opowiadał mi że po wojnie tej II światowei po południu w niedziele cała wieś chodziła nad rzekę na ryby taki był zwyczaj i była bieda. Łowili sieciami sakiami czym się dało setki ryb , wybierali te najlepsze . Trwało to  do lat 60 i nie było z rybą problemów, co roku ryby było wbród. Teraz na wsi jest może jeden taki z siecią a ryb niema od najmniejszej do najwi ekszej . (2017/03/26 11:47)

luxxxis

Dolina Wierzycy--wcielona do programu Natura 2000,jedna z najmniej dostępnych i poznanych rzek pomorza.Z rybami łososiowatymi,z gatunkami objetymi całkowitą ochroną,z endemicznymi gatunkami brzanek które spotkać można tylko tu i nigdzie więcej...Jej flagowy odcinek pełen tarlisk lipienia,pstrąga zniknął pod 6-metrową warstwą wody gdy zbudowano tu kolejna elektrownię,powstało jezioro...Jakim cudem wydano na to pozwolenie? tego nie wie nikt...Wszystko poniżej uległo degradacji-nurt zwolnił,termika się zmieniła ,znikają łososiowate...
Włodarze miasta w dupie wszystko mają,burzówki trują wodę podpiętymi do nich szambami i woda niesie śmierć...Odcinki gdzie jeszcze w zeszłym roku łowiłem potokowce-Barchnowy,Owidz,Kolincz--teraz są MARTWE...
Taka to zasrana Natura 2000,wam tylko ryby odławiają,u mnie sprawiają że znika całe wodne życie..Poniżej sweet focie z odcinka "miejskiego",bulwar Diepholz-duma miast partnerskich,od 20 lat obserwowałem na nim widowiskowe tarła łososiowatych-teraz widuję tylko to co na zdjęciach. (2017/03/26 20:02)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

luxxxis

Taka jest Natura...Składa się z podpasek,chusteczek,i ze wszystkiego co do sedesu wejdzie...2oo metrów wyżej,na wysokości szkoły "Chemik" z jej pekniętego szamba wali strumień gówna wprost na 2 ujęcia wody pitnej które są 20 m poniżej...Taka to Natura. (2017/03/26 20:08)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.