Nasza rzeka Radunia - relacje

/ 296 odpowiedzi / 56 zdjęć
rafalski06

Życzę Tobie jak naj mniej takich incydentów. I więcej satysfakcji z wędkowania. Ja ostatnio niestety nigdzie nie byłem, jestem trochę przeziębiony i do tego ten mroźny wiatr nie pomaga.   Pozdrawiam.

(2013/03/02 20:39)

julek302

Dzisiaj na Raduni zameldował się tylko jeden pstrąg ale za to bardzo ładnie walczący czterdziestak. Pogoda dopisała, szkoda tylko że rybki tak słabo gryzły. (2013/03/16 15:46)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

rafalski06

Brawo piękna rybka. Pogoda faktycznie wymarzona, ja byłem króciutko około 1,5godz. nic nie trafiłem. Jutro rano jeszcze wyskoczę. (2013/03/16 17:21)

rapia

Witam.Warto poczytać i wesprzeć tą inicjatywę.
http://www.petycjeonline.com/petycja_w_sprawie_ochrony_tarlisk_troci_wdrownej_na_rzece_raduni

(2013/03/24 19:29)

kacper1992

Witajcie :)
czwartkowy wypad nad radunie nie był zbytnio udany, pogoda była przepiękna, było jednak zimno i z zimnym wiatrem....chodziłem od 9 do 16 w okolicach Lnisk w górę rzeki do Żukowa. Jedno branie= jedna ryba. Jest to mój pierwszy pstrąg w tym roku i ogólnie w mojej karierze tu w Polsce który miał 43 cm :)
bardzo ładnie walczył. macie dodatkowo fotkę ;) (2013/03/30 14:12)

kacper1992

witam kolegów :)
czwartkowy wypad nad radunie nie zaliczam do udanych. Pogoda była ładna lecz wiał duży wiatr i było zimno. Rybki też nie chciały współpracować. jedynie jeden pstrąg wziął w przeciągu 7 godzin...:(
no ale zawsze coś.
jest to mój pierwszy pstrąg tu w Polsce który miał 44 cm i bardzo mnie to cieszy i mam nadzieje że spotkam pstrągów takich wymiarów więcej albo i najlepiej jeszcze większe :) (2013/03/30 14:14)

kacper1992

sorry za te powyższe posty ale nie mogłem jakoś wstawić tego zdjęcia.
a teraz pokaże wam zdjęcie mojej życiówki z Niemczech który miał 67 cm :) (2013/03/30 14:26)

kacper1992

Tyle że to było jakieś 6 lat temu, dlatego się ciesze jak bonk na tym zdjęciu :D
no ale mam nadzieje, że można takie lorbasy spotkać również w naszej rzeczce Raduni, dodam jeszcze że rzeka z której wyciągnąłem tego potwora była o połowę węższa od Raduni ;) (2013/03/30 14:30)

kacper1992

Witam kolegów :)
dzisiaj znowu byłem z 7 godzin nad radunią na odcinku żukowo-Lnisk, ale niestety bez żadnych efektów...zero kontaktu z rybą.
zastanawiam się nad odwiedzeniem odcinka w Rutkach i schodzić w dół rzeki albo nawet od Somonina aż do Jaru. w związku z tym mam parę pytań do was. Czy od Żukowa jest dobry dojazd do Rutek i głównie nad rzekę ? jak ta rzeka tam wygląda? jest bardziej porywista i płytka czy jest bardziej spokojna i głębsza ? Ja za wiele doświadczeń jeszcze nie mam co do połowu pstrąga na Raduni, ale przez te 4 miesiące zauważyłem, że Pstrągi o tej porze roku bardziej trzymają się spokojnych miejsc o małym uciągu. ( nie wiem czy to się zgadza, jeżeli nie to proszę mnie poprawić) jednak wszystkie pstrągi które złapałem w przeciągu 10 wypadów, a było ich zaledwie 4 sztuki, wzięły mi właśnie w miejscach gdzie woda płynie powoli i nie ma silnego prądu. Odpiszcie mi proszę na te pytania, bo nie mam się w sumie do kogo z tym zwrócić. I jeszcze jak byście mieli czas to trochę opisać ten cały odcinek od somonina do żukowa.
dzięki wielkie :) (2013/04/03 18:58)

rafalski06

Witam Cię kolego Radunia od Rutek w dół jest rwąca momentami mocno rwąca, a dojazd jest bardzo prosty jadąc szosą w kierunku Kartuz w miejscowości Barkowo na jedynej tam sygnalizacji świetlnej przed wiaduktem kolejowym musisz zjechać z drogi głównej w lewo zjeżdżając ze stromego zbocza około 500m dojedziesz do mostku pod którym płynie Radunia tam spokojnie możesz zaparkować większość wędkarzy tam parkuje jest ok. Zaś jeżeli chodzi o odcinek górny mogę Ci tylko powiedzieć od miejscowości Kiełpino Kartuskie rzeka tam meandruje raczej spokojnie przez łąki i pola jeżeli będziesz schodził w dół za miejscowością Trątkownica  poniżej niebieskiego mostku i jeszcze sporo w dół rzeka nabiera rozpędu i i jest już taka do samego Jaru Raduni.  Myślę jednak że teraz podczas takich roztopów śniegu stan wody będzie wszędzie podniesiony i woda oczywiście mętna, ale życzę połamania.

Pozdrawiam.

(2013/04/03 20:29)

kacper1992

@ Rafał, byłeś ostatnio na Raduni w żukowie czy gdzie kolwiek na Raduni ? coś się dzieje ? miałeś jakieś rybki, spiny i tym podobne? (2013/04/03 23:45)

rafalski06

Witam no byłem nad Radunią w pierwsze św. ale nie powędkować bardziej na spacerek i żeby nastawić moje pierwsze strugane woblerki. Po raz pierwszy je wstawiam na forum chodzą ładnie ciekawe czy będą łowne. (2013/04/04 17:37)

kacper1992

ładne ;)
mi się tam podobają, ale to nie nam się mają podobać tylko rybką :D (2013/04/04 18:35)

rafalski06

Dzisiaj woda kryształ, w słońcu cieplutko no i coś tam gryzło. (2013/04/06 15:09)

kacper1992

@ Rafał, jaki to odcinek Raduni, bo nie poznaje okolicy ? =O (2013/04/07 12:28)