Namiot karpiowy do 300zł

/ 61 odpowiedzi / 4 zdjęć
Witam wszystkich karpiarzy!Chciałbym kupić namiot karpiowy proszę o pomoc ponieważ jestem w tych sprawach zielony namiot dla dwóch osób cena maks 200 - 300 maks 360 zł
Woa-VooDoo

Za tą cene to raczej nie realne , jeszcze 2-osobowy.... (2013/02/24 19:58)

Woa-VooDoo

Chwilka .
Coś z Trapera jest http://www.zakupywedkarskie.pl/Namiot_wedkarski_Classic____280x210x150cm_1299.html
Ale nic o nim nie powiem
  (2013/02/24 20:01)

waldiglogow

bylem dzis na targach w poznaniu i namioty kosztowały duzo ponad 2tys.masakra (2013/02/24 20:08)

JKarp

" Witam wszystkich karpiarzy!Chciałbym kupić namiot karpiowy proszę o pomoc ponieważ jestem w tych sprawach zielony namiot dla dwóch osób cena maks 200 - 300 maks 360 zł"
CześćZacznij od maty, podbieraka...Namiot na początek proponuję coś ala Lidl, Decathlon itp.Skup się też na haczykach, dobrej żyłce i innych przydatnych gadżetach.Za kwotę 360 zł nie kupisz nic mocno firmowego ale za kupisz namiot dobrej klasy taki normalny.JK (2013/02/24 20:09)

JKarp

"bylem dzis na targach w poznaniu i namioty kosztowały duzo ponad 2tys.masakra"

Cześć
Nash pewnie tyle kosztuje ale zapewniam Cię, że ten jest duży, przestronny no i na głowę nic nie leci ;-)http://www.sklep-karpiowy.pl/anacondanamiotmoonbreaker-p-1074.html?cPath=12&osCsid=2697945e5ab711534a9c3ff0c45d7b5e
JK (2013/02/24 20:12)

waldiglogow

zgadza sie.piekne solidne i praktyczne domki,chcial bym taki,ale drogo,musze sie mocno sprezyc i oszczedzac kaske.kupie taki na nastepny sezon (2013/02/24 20:17)

zarowka

ja zrobiłem dokładnie jak kolega wyżej radzi skompletuj sprzęt solidny, i dopasowany a później reszta ja kupiłem używany namiot TB za 300zł 2 osobowy a więcej kaski wpakowałem w kije,mocne kołowrotki i pierdołki które pochłaniają dużo pieniędzy.....jak byś łózko kupował to minimum 6 nóg..i ciepły śpiwór:) pozdrawiam (2013/02/24 20:28)

trebor123

Witam. Kiedyś też szukałem namiotu do karpiowania. Ceny były podobne do dzisiejszych. I ktoś napisał mi że nie zawsze musi być napisane na namiocie nazwa z karpiem. Polecono mi namiot REGATTA 4 osobowy Rewelacja. Przeżył już 5 tajfunów i jest cały. Mieszczą się w nim 2 łóżka karpiowe TB i Elekrostatyk na 8 nogach to w pokoju, a w przedsionku 2 krzesła i stolik. Dla 2 osób jest idealny. Na Allegro można wyrwać nie drogo (2013/02/24 20:48)

JKarp

CześćJedyne zastrzeżenia mam dwa:- podłoga na stałe- strasznie ten namiot rozległy co nie znaczy, że ma dużą sypialnię. Nie wszędzie da się go rozstawić.Ale o takim czymś myślałem pisząc post powyżej.JK (2013/02/24 21:02)

trebor123

Podłoga nie jest na stałe. Jest odpinana Tak samo pokój. A czy jest rozległy? jakoś mi się nie wydaję Na zawodach karpiowych stał obok namiotów " Karpiowych" i nie odróżniał się a miejsca na pewno miał wiecej  (2013/02/24 21:09)

JKarp

CześćA to jak podłoga odpinana to już jest dobrze.Mi chodzi o miejsce w sypialni.JK (2013/02/24 21:15)

trebor123

Wiadomo że nie ma co porównywać go do TB i innych firm ale za te pieniądze jest ok. No i najważniejsze wytrzymuje ulewy i tajfuny. Znajomy ma Trapera i podczas ulewy w nocy przenosiliśmy do mojego bo u niego był druszlak. :-)  (2013/02/24 21:25)

JKarp

Akurat TB to hm... Jakoś mi nie pasi.A z Traperem nie miałem styczności.JK (2013/02/24 21:38)

Alex13

Sorki, miało być o karpiarzach, ale napisałem w blogu - humor. Przepraszam za niepotrzebny wpis.

(2013/02/25 11:14)

JKarp

Cześć
Mylisz i uzależniasz umiejętność wędkowania od posiadanych namiotów, łóżek, śpiworów itp.Nie myśl, że każdy karpiarz zaczyna od super namiotu, łóżka itd. Karpiarz zaczyna od maty i podbieraka a dopiero potem martwi się o resztę. Poza tym uogólniasz pisząc, że namioty kosztują 2 czy 3 tysiące bo można kupić bardzo dobry namiot za 850 zł.
Miałem i mam polówkę ale mam też duże łoże na ośmiu nogach z dodatkowym materacykiem. Ja wiem dlaczego wolę swoje łóżko od polówki a Ty wiesz czym się różnią ?
Ja mam śpiwór dość drogi firmy Trakker i wiem czym się różni od śpiwora - mumii,  a Ty wiesz jak jest różnica?
Ja mam fotel ale mały ( stosunkowo mały i lekki ) ma napisane logo Trakker ;-) - wiesz dlaczego wolę go od wielkich foteli no name- bo na łóżku śpię a na fotelu siedzę. Bo zajmuje mało miejsca.

Fakt, że " namiot karpiowy " niektórym bardzo rusza nerwy - ale tym co już tak się denerwują i wiedzą lepiej, że namiot za 100 zł jest taki sam jakościowo jak ten za 850 zł proponuję opracować własną markę np namiotów płociowych, wędek płociowych itd.

Jeśli już pytasz :
" Czy zamiast łóżka karpiowego nie można zastosować materaca dmuchanego? Wprawdzie nie ma na nim nazwy, że jest karpiowy, ale całkiem wygodny, tyle, że nie ma przelotek, ani uchwytu na kołowrotek." to odpowiem Ci, że materac dmuchany plus śpiwór-mumia to przekleństwo, jeśli musisz w nocy szybko wybiec z namiotu o wysokości 125 cm bo masz branie ;-)

JK

(2013/02/25 11:35)

u?ytkownik39933

Cześć
Mylisz i uzależniasz umiejętność wędkowania od posiadanych namiotów, łóżek, śpiworów itp.Nie myśl, że każdy karpiarz zaczyna od super namiotu, łóżka itd. Karpiarz zaczyna od maty i podbieraka a dopiero potem martwi się o resztę. Poza tym uogólniasz pisząc, że namioty kosztują 2 czy 3 tysiące bo można kupić bardzo dobry namiot za 850 zł.
Miałem i mam polówkę ale mam też duże łoże na ośmiu nogach z dodatkowym materacykiem. Ja wiem dlaczego wolę swoje łóżko od polówki a Ty wiesz czym się różnią ?
Ja mam śpiwór dość drogi firmy Trakker i wiem czym się różni od śpiwora - mumii,  a Ty wiesz jak jest różnica?
Ja mam fotel ale mały ( stosunkowo mały i lekki ) ma napisane logo Trakker ;-) - wiesz dlaczego wolę go od wielkich foteli no name- bo na łóżku śpię a na fotelu siedzę. Bo zajmuje mało miejsca.

Fakt, że " namiot karpiowy " niektórym bardzo rusza nerwy - ale tym co już tak się denerwują i wiedzą lepiej, że namiot za 100 zł jest taki sam jakościowo jak ten za 850 zł proponuję opracować własną markę np namiotów płociowych, wędek płociowych itd.

Jeśli już pytasz :
" Czy zamiast łóżka karpiowego nie można zastosować materaca dmuchanego? Wprawdzie nie ma na nim nazwy, że jest karpiowy, ale całkiem wygodny, tyle, że nie ma przelotek, ani uchwytu na kołowrotek." to odpowiem Ci, że materac dmuchany plus śpiwór-mumia to przekleństwo, jeśli musisz w nocy szybko wybiec z namiotu o wysokości 125 cm bo masz branie ;-)

JK

Czesc.Janusz to to nic, ja wielokrotnie na tym forum czytałem jak oburzeni wedkarze zadawali pytanie "czym różni się namiot karpiowy od zwykłego " ? :)))))))) (2013/02/25 11:47)

u?ytkownik26223

Się tak zastanawiam, czym różni się namiot karpiowy od na przykład sumowego, albo płociowego. Znaczy, że co? W karpiowym płocie nie biorą, a w szczupakowym lepiej biorą szczupaki niż okonie? A czym się różni normalny kawałek namiotu dobrej firmy od tego, że nzwiemy go karpiowym i ma logo, którym można się pochwalić na łowisku?. Podobnie z łóżkami. Łóżko karpiowe nie nadaje się do spania podczas łowienia leszczy? A jeśli mam swykłe łóżko polowe, namiotowe, to ni cholerę karp nie weźmie? No chyba, że łóżko karpiowe umożliwia łowienie karpia na leżąco, tudzież podczas snu. Czy zamiast łóżka karpiowego nie można zastosować materaca dmuchanego? Wprawdzie nie ma na nim nazwy, że jest karpiowy, ale całkiem wygodny, tyle, że nie ma przelotek, ani uchwytu na kołowrotek. No i sprawa prestiżu - czy zostanę wyśmiany na łowisku, jeżeli przyjdę z namiotem za 300 złotych, podczas gdy inni będą mieć firmowe za 2, 3 tysiące? Jeśłi już idziemy za ciosem, to czym się różni fotel karpiowy od fotela innego. Czy wygodniej się siedzi na nim podczas łowienia karpi, a jeżeli rzucamy na lina to należy fotel zmienić na linowy? Jestem zagubiony w temacie. Pierwsza myśł, jaka mi przychodzi do głowy, to chęć zarobienia kasy przez firmy produkujące sprzęt, na naiwnych, którzy uzależniają swoje sukcesy od posiadanych akcesoriów i naklejek, względnie naszywek, ktoóre go zdobią. Kupiłem kiedyś na wyprzedaży parasol jednej z firm piwowarskich. Ma niemal 2,3 metra średnicy, dorobiłem sobie z ortalionu boczki - taką ochronę od wiatru, przypionam ją zatrzaskami, do podłoża przybijam kilkoma śledziami namiotowymi i wszystko się trzyma nawet podczas solidnego wiatru. Zastanawiam się, czy posiadanie tak amatorskiego zestawu ma, a jeśłi tak, to jaki, wpływ na moje sukcesy wędkarskie.

Jeśli pisze np namiot karpiowy,łóżko karpiowe,fotel karpiowy to tylko dla tego że jest to sprzęt który kupują ludzie jeżdżący na długie zasiadki najczęściej właśnie karpiarze bo trudno wyobrazić sobie że ktoś jadący np na 1 nawet 2 nocki latem będzie brał cały majdan ważący 50 kg.Jest to sprzęt który "da rade" w każdych warunkach,To że pisze na nim karpiowy to znaczy że jest dla karpiarzy ale nie oznacza to że np sandaczowiec gruntowy,liniarz czy leszczarz nie może tego mieć i używać.

Aby to wiedzieć nie trzeba jakiejś super inteligencji ale jasne- lepiej kogoś od razu wyśmiać bo to na tym portalu jest "cool" po prostu jest tu dużo ludzi którzy starają sie karpiarstwo ,karpiarzy i wszystko co ma w nazwie "karp" ośmieszyć ,wyszydzić, wyśmiać.

Co do dużych podbieraków ,mat "karpiowych" ,nowoczesnych sygnalizatrów to już z 10 lat temu były te rzeczy stosowane wśród angielskich łowców szczupaków.

A to że pozostały sprząt typu wędki ,kołowrotki,żyłki,i inne Nazywają sie "karpiowe" to nie jest ani moja ani innych karpiarzy wina tylko wina firm wędkarskich że każdy kołowrorek z wb nazywają "karpiowym" i windują jego cene . Takie prawa rynku.

Wystarczy spojrzeć jak poszerzył sie rynek dla karpiarzy np takie firmy jak Jaxson czy Traper które dawniej nie miały nic z karpiarstwem wspólnego, nagle  postanowiły kawałek tego "tortu" uszczknąć bo zobaczyły w tym biznes.Nie ma tu żadnej "mafii karpiowej" jak to niektórzy na tym portalu twierdzą.

(2013/02/25 12:24)

Arca92

Wybaczcie moje pytanie ale nie jestem karpiarzem i ogólne nie używam namiotów na rybkach.Co za różnica czy podłoga jest odpinana czy też nie? (2013/02/25 14:05)

u?ytkownik26223

Arca na wielu łowiskach nie wolno sie "rozbijać" namiotem z podłogąstraż sie czepia i można mandacik zarobić. (2013/02/25 14:21)

u?ytkownik26223

Nie tylko na wodach PZW tak jest ale np na Goczałkowicach (wodociągi) w regulaminie łowiska istnieje zapis że wolno postawić parasol lub budke wędkarską od deszczu bez podłogi. (2013/02/25 14:25)

Arca92

Dzięki za odpowiedz ale nie sądzisz, że jest to bez sensu? Chyba, że jest to podyktowane bezpieczeństwem wędkarzy żeby np jakimś cudem nie ześlizgnął się do wody :) . Bo innego wytłumaczenia nie widzę. (2013/02/26 12:47)

JKarp

Cześć
A co ma podłoga z bezpieczeństwem ?
Dzięki za odpowiedz ale nie sądzisz, że jest to bez sensu? Chyba, że jest to podyktowane bezpieczeństwem wędkarzy żeby np jakimś cudem nie ześlizgnął się do wody :) . Bo innego wytłumaczenia nie widzę."
O jakie ześlizgnięcie chodzi?

JK
(2013/02/26 12:58)

u?ytkownik39933

Dzięki za odpowiedz ale nie sądzisz, że jest to bez sensu? Chyba, że jest to podyktowane bezpieczeństwem wędkarzy żeby np jakimś cudem nie ześlizgnął się do wody :) . Bo innego wytłumaczenia nie widzę.

moim zdaniem chodzi o to żeby nie niszczyć między innymi trawy , jeśli byłeś kiedyś na wakacjach pod namiotem to przypomnij sobie  :) jak wyglądało podłoże po kilkudniowym staniu na  nim namiotu z podłogą  a bedziesz wiedział co mam na myśli ;) (2013/02/26 13:12)

turu82

Przepraszam że się wtrące,i aby nie zaczynać nowego wątku zapytam; Czy macie jakieś doświadczenie z parasolami wędkarskimi , czy jest sens inwestować w coś takiego, jeśli tak  to jakie konkretnie modele waszym zdaniem są najtrwalsze,Pozdro turu82 (2013/02/26 15:11)