Najsmaczniejsza rybka.
utworzono: 2014/05/29 11:40
Bardzo lubię od czasu do czasu przekąsić rybkę z patelni czy z grila. Niestety kilka razy się nadziałem na rybkę która była nie do zjedzenia. Moim zdaniem najlepszy jest okoń, zdecydowanie odradzam jazia. Jakie jest wasze zdanie? [2014-05-29 11:40]
Wg mnie dużo zależy od przyrządzenia ryby. Jeśli ma to być rybka z grilla posypana solą i pieprzem to tylko okoń i sandacz, jeśli bardziej skomplikowane danie to i karp może być smaczny, pstrąg itd. Ale generalnie nie przepadam za rybami z dużą ilością ości.
[2014-05-29 12:26]
Szczupak, nadziany czosnkiem, powoli (prawie wędzony) na grillu (3-4 godziny).Ząbki czosnku "powtykane" pod skórę znikają.Szczupak wspaniale przechodzi aromatem czosnku.Pycha.
A na patelnię - sandacz.
[2014-05-29 12:41]
Dla mnie nr 1 to sandacz. O węgorzu nie mogę się wypowiedzieć, gdyż nie próbowałem. Szczupak również jest bardzo smaczny. [2014-05-29 12:53]
Sandacz, sum i węgorz. Obojętne jak przyrządzone (smażone, grillowane czy wędzone). I wędzone łososiowate:)
[2014-05-29 14:01]
Pstrąg i łosoś - pieczony w folii z ziołami prowansalskimi i masełkiem, mniammm.
No i oczywiście sandacz.
Pyszne są też byczki.
[2014-05-29 14:05]1.Śledzik marynowany w occie na słodko kwaśno.2.Makrela lub inne ryby w sosie pomidorowym z puszki.3.Tuńczyk w sosie własnym.4.Szprot w oleju.5.Flądra smażona. [2014-05-29 14:27]
1.Śledzik marynowany w occie na słodko kwaśno.2.Makrela lub inne ryby w sosie pomidorowym z puszki.3.Tuńczyk w sosie własnym.4.Szprot w oleju.5.Flądra smażona.
Możesz mi jeszcze napisać gdzie na śląsku mogę złowić te ryby. [2014-05-29 14:47]
miętus, okoń,uklejka w occie, sandał, szczupak, pstrag, lin, karas, karp. Nie koniecznie w tej kolejności
[2014-05-29 17:25]
Około pół kilowego leszcza po oczyszczeniu nacinam w poprzek jego ciala co dwa milimetry az do kregoslupa solę odstawiam na pol godz.Biore olej rzepakowy nie przypala sie tak szybko i jest zdrowszy od slonecznikowego lepiej wchlania przyprawy.Dwie łyzki oleju do tego daje trzy -pięć ząbków wycisnietego czosnku-lyzeczke cytryny-i siekany seler naciowy( duzo natki tego selera) Rosnie taki na dzialkach ardzydziegiel litwor ,do tego wkladam rybe starannie ja w tym obtaczam i w tym samym naczyniu zostawiam na godzine,potem w makę i smazymy.Zapach i smak zajebisty .Polecam leszcze wędzone.Zycze smacznego. [2014-05-29 19:15]
z jeziora raz, dwa razy do roku jadam tylko okonia
i nierozumiem zachwytu nad wedzonym węgorzem - akurat dla mnie jest to niezjadliwa ryba, podobnie jak karp, ale wiem wiem o gustach sie nie dyskutuje ...
Pozdrawiam
[2014-05-29 20:58]
jestem za każdą rybką za wyjątkiem (Kleń i Boleń) te dwie nie są w moim guście, chociaż lubie je łowić, to bardzo sportowe ryby, a teraz coś pod smaczek, dziś na obiad Lin i Jaź pozdrawiam. [2014-05-30 09:04]
Co prawda to nie ryba tylko zakąska ale najlepszy jest zdecydowanie sledź
[2014-05-30 10:02]