Najsmaczniejsza rybka.

/ 88 odpowiedzi / 4 zdjęć
maro123


Duży lin leszcz i kleń. Dobrze przyrządzony kleń smakuje wybornie z kromką chleba posmarowanego masłem. Odradzam bolenia karasia i rozpióra. (2014/05/30 20:49)

przemo1980


Smażony z patelni to sandacz. W occie to super jest leszcz ,a okoń to rewelacja!!!
(2014/05/30 22:45)

tstaros


Rzadko zabieram złowione ryby do domu, z tych kupnych najbardziej lubię łososia i pstrąga (dobrze przyrządzony, zapiekany w folii w ziółkach, z masełkiem - palce lizać).

Z ryb, które od czasu do czasu zabiorę do domu to oczywiście najsmaczniejszy sandacz. A ostatnio super mi wyszedł lin - najpierw pół dnia w lodówce w pokrojonej cebulce a potem smażony powolutku na wolnym ogniu na masełku - rewelacja, tylko od cholery drobnych ości.

(2014/07/27 13:32)

wirefree


Kleń wyborny ?????  Z ryb to Tylko Okon szczupak i Sandacz . (2014/07/27 14:17)

Truflarz


Sandacz, okoń, sum i szczupcio to z drapieżców ....Karp, leszcz i lin ze spokojnego żeru...
A od kiedy nie zabieram złowionych ryb to pstrąg w panierce lub folii....Przyprawiam delikatnie solą, vegetą, odrobina czosnku też nie zaszkodzi..... (2014/07/27 15:37)

Wachta


Sandacz, okoń, sum i szczupcio to z drapieżców ....Karp, leszcz i lin ze spokojnego żeru...
A od kiedy nie zabieram złowionych ryb to pstrąg w panierce lub folii....Przyprawiam delikatnie solą, vegetą, odrobina czosnku też nie zaszkodzi.....

Jak kolego lubisz czosnek to posmaruj pstrąga od środka i na zewnątrz masłem czosnkowym.
(2014/07/27 19:12)

Truflarz


O dzięki za wskazówkę ..... spróbuję..... (2014/07/27 20:53)

Przemas83


Z wszystkich potraw z ryb najlepszy jest sandacz w ciescie piwnym z frytkami i surówką. Idealnie wysmazony  i podany  z zimnym piwkiem! (2014/07/28 12:11)

Truflarz


Tak smaków mi narobiliście na rybkę, że ........ spakowałem familię do samochodu i na obiadek do Sierakowic ....na pstrążka sumika i tołpysię.......:):):) (2014/07/28 20:11)

barrakuda81


Nigdy specjalnie nie lubiłem ryb karpiowatych ale właśnie jestem świeżo po "degustacji" leszcza i muszę przyznać że całkiem niezły.Najbardziej smakuje mi sum,sandacz i uwielbiam tłuste ryby łososiowate,a pod coś mocniejszego polecam małe wędzone szprotki.Rewelacja:-) (2014/07/28 20:36)

rysiek38


a ja polecam sumika a zwłaszcza galaretkę z niego z tym że go najpierw smażę  no i oczywiście lin ,okoń ,sandacz szczupak i kropek ale znam wodę tak czysta ze i karaś czy wzdręga też jest smaczna - poza tym wiele zależy od przyrządzenia (2014/07/28 21:36)

nata


To polecam miętusa wybitnie smaczny, jak dla mnie w sosie koperkowo-chrzanowymwymiata wszystkie inne ryby. (2014/07/28 22:52)

mateusz196


świeże nie mrożone i dobrze przyrządzone :) Tyle w temacie! (2014/07/30 16:59)

jusin


oczywiście najlepszy jest sandacz (2014/08/01 09:16)

tonyrebeliant1


Miłośnikom szczupaczego mięska dedykuję: http://www.tipy.pl/artykul_16407,jakich-ryb-nie-jesc,15.html (2014/08/04 12:46)

darek-salamon


Wszystkie ryby odpowiednio przerządzane są dobre.Jednak słodkowodne ryby mają mało nienasyconych kwasów Omega 3 i 6.Morskie jeść należy i to jak najczęściej dlatego w Japonii  ludzie dożywają po 113 lat jedzą owoce morza.:-) Nasze słodkowodne ryby niestety nie zawierają aż tyle różnych mikroelementów co morskie. (2014/08/04 13:01)

darek-salamon


A to dla wielbicieli ikry ze szczupaka:-) tak głośno komentowanej na naszym forum:-) :-) :-)  (2014/08/04 13:05)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Diablo


sum i sandacz (2014/08/04 13:09)

jakubpor


Dorsz i morszczuk (2014/08/04 13:54)

robban


Najsmaczniejsza rybka to sandacz i zaraz po niej okoń.  (2014/08/04 15:51)

użytkownik97760


Koledzy po fachu widzę, że nie znacie się na walorach smakowych naszych ryb. Poniżej 3 gatunki ryb, które nie mają swoich równorzędnych rywali w kuchni.

1 - Brzana
2 - Boleń
3 - wzdręga - ale ta koniecznie musi być kropata jak pstrąg. Tylko z zaawansowanym stadium czerniawki.

Smacznego (2014/08/04 16:05)

jakubpor


Boleń to jest smaczny ale brzany nie jadłem a wzdręga fuj(chyba jadłem źle przyrządzoną) (2014/08/04 16:18)

JOPEK1971


Koledzy po fachu widzę, że nie znacie się na walorach smakowych naszych ryb. Poniżej 3 gatunki ryb, które nie mają swoich równorzędnych rywali w kuchni.

1 - Brzana
2 - Boleń
3 - wzdręga - ale ta koniecznie musi być kropata jak pstrąg. Tylko z zaawansowanym stadium czerniawki.

Smacznego
Kolego,ja bym do tych rarytasów dodał jeszcze jazia i krąpia,palce lizać.
(2014/08/04 16:24)

robban


Koledzy po fachu widzę, że nie znacie się na walorach smakowych naszych ryb. Poniżej 3 gatunki ryb, które nie mają swoich równorzędnych rywali w kuchni.

1 - Brzana
2 - Boleń
3 - wzdręga - ale ta koniecznie musi być kropata jak pstrąg. Tylko z zaawansowanym stadium czerniawki.

Smacznego
Kolego,ja bym do tych rarytasów dodał jeszcze jazia i krąpia,palce lizać.

Największe znaczenie gospodarcze ma boleń we wschodniej Europie. Mięso nie posiada większych walorów smakowych. Dość popularny wśród wędkarzy, łowiony głównie na spinning lub trolling rzadziej na żywą lub martwą rybę.
Rekord Polski wagowy: 8,05 kg i 90 cm (2008)[6].  Wiec jak może boleń być smaczny.                                                                                                                                         


(2014/08/04 22:41)

Bernard51


Największe znaczenie gospodarcze ma boleń we wschodniej Europie. Mięso nie posiada większych walorów smakowych. Dość popularny wśród wędkarzy, łowiony głównie na spinning blub trolling rzadziej na żywą lub martwą rybę.
Rekord Polski wagowy: 8,05 kg i 90 cm (2008)[6]. Wiec jak może boleń być smaczny.

 To co Thiundi pisze musisz czytać na opak, ja bym dodał do tych rarytasów jeszcze kiełbia, jazgarza i brzankę karpacką. (2014/08/05 06:59)