Zaloguj się do konta

Najlepsza zanęta na średnie ryby?

utworzono: 2019/08/10 11:14
PrzemekJakimowicz

Jak w tytule. Jestem początkującym i chciałbym się coś dowiedzieć [2019-08-10 11:14]

ryukon1975

Zanęty robi się pod gatunki ryb, metody połowu, łowiska. Od tego powinieneś zacząć. Wielkość ryb pomimo że można to wziąc pod uwagę przy wykonaniu zanęty ma drugorzędną rolę. Najpierw podstawy, potem szczegóły. [2019-08-10 14:48]

halski021

Jak jesteś początkujący, to powinieneś zacząć nęcić najtańszymi zanętami. Rybki jeżeli są w łowisku, to przypłyną i będą brały. Drogie, dobre zanęty stosują zawodnicy na zawodach, aby mieć lepsze wyniki. Z czasem jak nauczysz się rozrabiać przynęty, to możesz zacząć stosować te lepsze i droższe. Najlepsze przynęty nie dadzą efektów, jeżeli są źle dobrane do łowiska i źłe przygotowane. Tak, że jesteś nowicjuszem, radzil bym zacząć od przynęt tańszych. [2019-08-10 15:58]

ogtw

Jeżeli w odległości co najmniej 50 metrów nie ma żadnego wędkarza, to każda zanęta jest dobra, ale jak niedaleko twojego stanowiska, jakiś sportowiec nasypie lepszej zanęty, to nie licz na brania. [2019-08-10 16:51]

Smolik

To wszystko co napisali moi poprzednicy to prawda. Zanętę robi się pod określone warunki, miejsce połowu, uwzględnia się pogodę, porę roku, głębokość połowu oraz dokładnie jaką rybę chcemy zwabić. Tym niemniej na początek polecałbym zanętę (jako dość uniwersalną) Leszcz Specjal firmy Traper. Łowię na nią krąpie i leszcze, ale często również płocie, wzdręgi, a czasem także karasie, liny i sporadycznie karpie. U mnie na rzece, starorzeczu, czy jeziorze ona się sprawdza - jak będzie na twoich łowiskach - tego nie wiem... Pozdrawiam i życzę sukcesów. [2019-08-11 11:48]

PrzemekJakimowicz

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. A tobie Krzysiek za powodzenia. Jeżeli kogoś› by to obchodziło to łowię metodą gruntową na Jeziorze Międzybrodzkim. [2019-08-11 22:03]