Przynęta na szczupaka-guma czy blacha?
utworzono: 2017/07/26 10:48
Proszę o szybką pomoc w sprawie łowienia szczypaków na spinning czy lepiej na gume czy na błystke z góry dzięki. [2017-07-26 10:48]
Jedno i drugie skuteczne a nikt Ci nie powie co lepiej sie sprawdzi w danym dniu! Mojego największego szczupaka złowiłem na obrotówkę za 4 zł [2017-07-26 13:03]
Witam. Dokładnie tak jest jak kolega erykom wyżej pisze. Nie ma najlepszej przynęty na szczupaka. Jest też duża rozpiętość cenowa. Ja osobiście też zanotowałem kilka sztuk na obrotówkę taką najtańszą też chyba z 4 zł. Obrotówka robi dużo zamięszania w wodzie co może pobudzać szczupaki.
Ja osobiście bym Ci radził, że jeśli zaczynasz ze spinningiem a po twoim pytaniu tak chyba jest to zainwestuj w tanie przynęty, a kup jakąś z każdego rodzaju, czyli; 2 średnie obrotówki, z 2-3 gumy myślę że średniej wielkości około 7-10 cm zależy od twojego wędziska spiningowego, i z 2 woblerki średniej wielkości da się wychaczyć czasem też około 5 zł, i do gum główki jigowe o różnej gramaturze.
Taki sprzęt na początek wystarczy. Jeśli ci się spodoba zabawa w spinningowanie będziesz rozwijał swój asortyment przynęt i sam będziesz wiedział co Ci potrzeba i co się sprawdza na łowisku.
Ja osobiście nie łowię na wahadłówki i błystki więc nie wiem czy są skuteczne.Poleciłbym ci też kupić jakieś ledziutkie główki jigowe i do tego z gum jakąś jaskółeczke, twisterka, i imitacje małego raczka. To już pod okonie. Czasami może się to przydać chyba, że łowienie okoni w ogóle Cię nie interesuje.
Pozdrawiam [2017-07-26 13:45]
Jak dotąd wszystkie moje szczupaki złowiłem na wahadłówki Alga 2/3 i Kalewa 2/3.
Jeśli Twoje łowisko jest obrzucane gumami, to musisz wziąć pod uwagę, że szczupaki mogły już przywyknąć do tego oszustwa i blacha może okazać się niezastąpionym kilerem.
Pamiętaj żeby wypuszczać złowione rybki, bo w wyniku nieodpowiedzialnej gospodraki wodnej prowadzonej przez Zarząd "Gówny" PZW jest ich coraz mniej w naszych wodach. [2017-07-26 14:26]
Dziękuje za odpowiedziNie ma za co. Cieszę się, że mogłem coś podpowiedzieć od siebie.
Pozdrawiam.
[2017-07-26 14:34]
Każda przynęta sztuczna się nadaje z tym ,że nie zawsze i nie wszędzie. Im więcej będziesz łowił a co za tym idzie przebywał nad woda tym więcej nauczysz się o zwyczajach ryb i ich preferencjach. Sith ma rację iż na przegumionych wodach blacha bywa niezastąpiona ale także w trąconej rzece obrotówka robi dobrą robot tworząc silną falę akustyczną. Czasami nawet zmiana rozmiaru przynęty otwiera wodę i dostęp do jej tajemnic :-) [2017-07-26 23:25]