Nagrałem wędkarzy łamiących zakaz połowu z łódek
utworzono: 2015/05/25 16:11
Jak w temacie nagrałem pseudo wędkarzy łamiących zakaz połowy ze środków pływających. Może doradzicie co zrobić z filmem - umieścić ich wyczyn w internecie, przekazać go PSR, czy może jakiś inny pomysł?
[2015-05-25 16:11]
I co to teraz da? nic, następnym razem dzwoń na PSR albo na policję bo w sezonie mają obowiązek interweniować w takich sprawach. [2015-05-25 16:37]
Właśnie tak chciałem zrobić ale padła mi komórka.Trzeba było najpierw zadzwonić, a później nagrywać :)
[2015-05-25 18:41]
A skąd ta pewność, że złamali jakiś regulamin? Może wyciągasz zbyt pochopne wnioski. [2015-05-25 20:20]
No jeżeli spiningowali na zbiorniku z zakazem połowu ze środków pływających, to innej możliwości nie ma? Chyba ,e się mylę?
[2015-05-25 20:33]
No jeżeli spiningowali na zbiorniku z zakazem połowu ze środków pływających, to innej możliwości nie ma? Chyba ,e się mylę?
Na jakim zbiorniku , gdzie - nazwa ? Czy na filmie widać cechy identyfikacyjne łodzi - pontonu ? Czy widać twarze łowiących ? Wrzuć tutaj ten film najlepiej .
[2015-05-25 20:52]
A może mają specjalne zezwolenie lub pozwolenia właściciela wody? U mnie też jest podobnie, łowić z łodzi można od połowy czerwca, a ja pływam od maja. Złamałem jakiś regulamin? Nie, kwestia obrotności ludzkiej. [2015-05-25 20:55]
Woda należy do PZW, to jest wyrobisko pożwirowe Skoki, woj. mazowieckie. Na filmie widać oznaczenie łodzi tj. MA-PŁM-1833-A. Twarz jednego wędkarza widać drugiego nie. Na razie nie chcę wrzucać filmu bo nie wiem jak wygląda kwestia prawna jeśli chodzi o ochronę wizerunku. Nie słyszałem o tym, żeby na tym zbiorniku istniały jakieś specjalne zezwolenia. [2015-05-25 21:15]
Moja rada - nie jesteś zorientowany w tej sytuacji to lepiej się nie wtrącać. [2015-05-25 21:23]
Jeżeli jesteś świadkiem przestępstwa, wykroczenia, i utrwaliłeś przebieg zdarzenia na nośniku w postaci materiału video, jedynym rozsądnym i logicznym postępowaniem będzie powiadomienie odpowiednich organów. Możesz sprawę zgłosić do najbliższej jednostki PSR. Oni uruchomią procedurę sądową i tam, jeśli sędzia uzna za stosowne, zostanie wykorzystany materiał dowodowy w formie nagrania.
Nie masz prawa udostępniać nagrania w internecie, jeśli nosi ono cechy umożliwiające identyfikację sprawców, czyli twarze, numery łodzi. Chyba, że "zapikselujesz" te szczegóły.
Jak znam życie, policja nic sobie z tego nie zrobi. Oni się zajmują głównie odbieraniem praw jazdy i waleniem na ślepo mandatów za prędkość. Bardziej skomplikowane postępowania olewają. Teraz mają źródło kasiory na drogach.
[2015-05-26 05:53]PS: Miej na względzie fakt, że będzie cię to kosztowało trochę fatygi. Będziesz musiał złożyć doniesienie, a potem świadczyć przed sądem. Natomiast w przyszłości będziesz musiał mieć oczy dookoła głowy. Sam to przerabiałem i to za błahostkę, bo miałem odwagę opisać w sieci postępowanie panów z pewnego koła na Śląsku. Minęło kilka lat, a ja nadal uważam kiedy w pobliżu krzaki gadają po rusku. [2015-05-26 05:56]
Woda należy do PZW, to jest wyrobisko pożwirowe Skoki, woj. mazowieckie. Na filmie widać oznaczenie łodzi tj. MA-PŁM-1833-A. Twarz jednego wędkarza widać drugiego nie. Na razie nie chcę wrzucać filmu bo nie wiem jak wygląda kwestia prawna jeśli chodzi o ochronę wizerunku. Nie słyszałem o tym, żeby na tym zbiorniku istniały jakieś specjalne zezwolenia.
Tylko, że ta woda nie jest zaznaczona jako woda mazowieckiego PZW . http://ompzw.pl/mapa-wod-okregu-mazowieckiego
Być może posiadasz złe informacje dotyczące zakazu połowu ze środków pływających.
JK [2015-05-26 06:08]
Daj sobie chłopie spokój jeśli ty też chcesx go mieć , jeśli to byli kłusownicy na dużą skalę to oni cię wyczają i tak podałeś nr. łodzi a to dużo ,od łapania kłusoli jest strąż oni niech ruszą dupska ,ale co jak specialnie nie chcą? [2015-05-26 08:36]
Kolega mtm zrobił coś w dobrej wierze, bo nie cierpi takich zachowań a został porównany tutaj do ORMO. Nieźle.
Moja rada do mtm: prześlij film z komentarzem do PSP, oczywiście nikt nie wyciągnie wobec tych gości konsekwencji, bo brak jest dowodów (taki filmik to nie dowód), ale być może skłoni to Straż do częstszego pojawiania się nad tą wodą. I tyle. Pozdrawiam
[2015-05-26 10:32]
O ile dobrze pamiętam ,to wody kopalniane zostały udostępnione dla wędkarzy na podstawie "jakiejś" umowy pomiędzy firmą wydobywającą żwir a PZW .Na pewno kolego nie wiesz ,ale nie wszyscy właściciele ziemi podpisali umowy na wydobycie żwiru co oznacza ,że część wody jest na gruncie prywatnym.Zakaz łowienia z łodzi nie wprowadziło PZW i nie muszę dodawać że jest to jedna z głupszych decyzji dotyczących wód w naszych terenach ,oczywiście zakaz nie ma nic wspólnego z gospodarką rybacką a dotyczy zupełnie czego innego .Pozostaw te sprawy służbom powołanym do tego i nie bądź nadgorliwy [2015-05-26 11:03]
Jak tak to wszyscy chcą zabijać kłusowników, jak ktoś pyta się co zrobić z osobami łamiącymi przepisy (kłusownikami ich chyba nazwać nie można z tego co kolega mówi) to nagle ormo i jaki to on jest zły. Wyślij nagranie do SSR albo PSR napisz co gdzie i jak i tyle. Niech sami sprawdzą czy złamali jakiś przepis czy nie. A jak uważacie że nie powinien zgłaszać bo ten zakaz jest bezsensowny i niczemu nie służy to też można się wypowiedzieć. Ja wstrzymuje się od głosu bo to różnie bywa. U mnie w okolicy na dwóch akwenach jest taki zakaz. Na jednym generalnie zakaz wywożenia i jest to bzdura wprowadzona chyba tylko z bólu dupy że kogoś stać i ma łódkę/ponton/łódkę zanętową. Duży zbiornik zaporowy także raczej problemów technicznych by wielkich nie było. Na drugim z kolei jest zakaz łowienia ze środków pływających i jest to dobry zakaz bo zbiornik nie duży, rybny, ale jednocześnie bardzo trudny ze względu na ogromną ale to ogromną ilość zawad i podwodnych przeszkód nie do wyciągniecia. Bez tego zakazu zbiornik już pewnie dawno byłby przełowiony i przekłusowany. A tak ryby są i kuszą śmiałków gotowych podjąć wyzwanie na tak trudnej wodzie. [2015-05-26 11:26]
Tylko, że ta woda nie jest zaznaczona jako woda mazowieckiego PZW . http://ompzw.pl/mapa-wod-okregu-mazowieckiegoKolego mylisz się. Woda należy do mazowieckiego PZW. W zezwoleniu jest wymieniona w tabeli nr 3 - wody drobne poza obwodami rybackimi z indeksem 14, czyli zakaz połowu z jednostek pływających.
Być może posiadasz złe informacje dotyczące zakazu połowu ze środków pływających.
JK
[2015-05-26 12:45]
Daj sobie chłopie spokój jeśli ty też chcesx go mieć , jeśli to byli kłusownicy na dużą skalę to oni cię wyczają i tak podałeś nr. łodzi a to dużo ,od łapania kłusoli jest strąż oni niech ruszą dupska ,ale co jak specialnie nie chcą?
Machnąłbym ręką na całą sytuację ale wku........ mnie brak przypału tych cwaniaków. Wypłynęli na wodę w niedzielę po godz 16, gdy wokół zbiornika kręciło się kupę ludzi w tym siedziało z 5 wędkarzy. A gdy krzyknąłem do nich cytuję "Panowie, tu jest zakaz wędkowania z łódki" jeden z nich odpowiedział cytat " A pan z policji czy z PiSu" i dalej spokojnie sobie spiningowali.
[2015-05-26 12:48]
Sadze cie nie wyrzucać tego do netu chyba ze programem zakryjesz jego twarz bo inaczej ty możesz mieć kłopoty bez zezwolenia pisemnego osoby której widać twarz nie możesz umieszczać tego w internecie to grozi sprawa w sadzie i odszkodowaniem za straty moralne wizerunku itp itd. [2015-05-26 13:13]
mtm Tylko, że ta woda nie jest zaznaczona jako woda mazowieckiego PZW . http://ompzw.pl/mapa-wod-okregu-mazowieckiego
JK Kolego mylisz się. Woda należy do mazowieckiego PZW. W zezwoleniu jest wymieniona w tabeli nr 3 - wody drobne poza obwodami rybackimi z indeksem 14, czyli zakaz połowu z jednostek pływających.
W tabeli rzeczywiście jest ale na mapce interaktywnej wód PZW jej nie ma.Swoją drogą uważam ten zakaz za bardzo głupi bo woda jest dość duża. Pomijam fakt, że jest to woda poza obwodem rybackim czyli uprawniony do rybactwa nie powinien traktować tej wody jako swoje prywatne ranczo.
JK [2015-05-26 13:54]
Wydaje mi się że ta opowieść mogła się nie zdarzyć. Kto w dzisiejszych czasach jedzie z rozładowanym telefonem na ryby. Wspomniałeś że było sporo ludzi na brzegu. Na pewno mieli telefony. Przypominam że tel na policje nic nie kosztuje. Jak się boisz upublicznić nagrania, to prześlij mi je. jJa to zrobię. [2015-05-26 13:56]