Zaloguj się do konta

Wyjazd rodzinny na Mazury.

utworzono: 2012/02/11 14:34
tobi088

Witam.

Mówią, że kto pyta ten nie błądzi. Moje pytanie dotyczy wyjazdu jaki planujemy  w okolicach kwietnia-maja na Mazury. Wraz z cała rodzina (3 pokolenia) chcemy wybrać się na wypoczynek 3 dniowy. Mieszkamy w opolskim więc kawałek drogi jest. Jak wiadomo płeć męska zabiera wędki i 80% czasu chce poświęcić na łowienie (spławik, grunt, spinning). Kobiety i dzieci chcą się relaksować nad wodą, bądź zwiedzając. Pierwsze pytanie dotyczy - gdzie? Jakie miejsca polecacie na taki wyjazd, by owca była cała i wilk syty. Drugie pytanie - jak wygląda sprawa zezwoleń, gdzie załatwić ile kosztują.?

pozdrawiam Patryk

[2012-02-11 14:34]

dlugii

Podpinam się pod temat, też chce pojechać nie wiem gdzie jakie jezioro gdzie są ryby oczywiście słyszałem, że na kilku jeziorach kłusole wyłapali wszystko ?????????
[2012-02-11 16:29]

Piotr 100574

polecił bym okolice Giżycka ,jest co pozwiedzać i ryby w jeziorkach też są
[2012-02-11 16:52]

lobowk

Witam.

Mówią, że kto pyta ten nie błądzi. Moje pytanie dotyczy wyjazdu jaki planujemy  w okolicach kwietnia-maja na Mazury. Wraz z cała rodzina (3 pokolenia) chcemy wybrać się na wypoczynek 3 dniowy. Mieszkamy w opolskim więc kawałek drogi jest. Jak wiadomo płeć męska zabiera wędki i 80% czasu chce poświęcić na łowienie (spławik, grunt, spinning). Kobiety i dzieci chcą się relaksować nad wodą, bądź zwiedzając. Pierwsze pytanie dotyczy - gdzie? Jakie miejsca polecacie na taki wyjazd, by owca była cała i wilk syty. Drugie pytanie - jak wygląda sprawa zezwoleń, gdzie załatwić ile kosztują.?

pozdrawiam Patryk

Miałem podobny dylemat z tym że czas mam 50% na ryby ale jadę na dłużej bo 7 dni.
Wybrałem Podlasie okolice doliny Rospudy. Bazę mam nad jeziorem Sumowo Bakałarzewo obok jest sporo Jezior. Jeżeli chodzi o zwiedzanie to też jest sporo do oglądania. Życzę powodzenia.

[2012-02-11 16:56]

MaN90

Polecam Ryn 3 jeziora albo i 4 nawet nie pamiętam już, tylko nie samą miejscowość tylko ogródki działkowe gdzie ludzie wynajmują domki, piękne płocie, liny, okonie i szczupaki:) [2012-02-11 18:11]

Witaj Patryku! Mazury to wielki obszar i mnostwo wody  ..ale.. Polecilbym Ci jez Mokre i miejscowosc Zgon .(ciekawe zestawianie co?) Bylem tam w ub roku w sierpniu i polowilem !!! Duzy leszcz ploc i wzdrega a i tygryski byly .Gorzej ze szczuplym .Oplaty jak na wiekszosci jezior uiscisz na miejcu w ub roku ceny wahaly sie od 70 do 100 zl za tydzien .Zakwaterowanie -jest sporo miejsc prywatnych od  25  35 zl za dobe od osoby.Co do wody .Jezioro b ciekawe dosc glebokie z licznymi wyspami i podwodnymi wzgorkami .Mokre laczy sie z jez  Uplik .I to jest to co lubie najbardziej .Calkowicie dzikie,otoczone lasami .Dluuuga wąska rynna  .Jeszcze istotna uwaga na tych wodach (jak i na wiekszosci Mazur ) wrecz konieczna jest łodka .Bez niej szanse maleją.Jesli pogoda dopisze to zaczynam sezon w tamtych okolicach .Tęgich brań.
[2012-02-11 18:43]

Zander51

W J. Mokre żyją kapitalne okonie. Czytałem relację z wyprawy pewnej pani. Ona złowiła trzy medalowe okonie siedząc praktycznie w jednym miejscu a jej mąż jednego ganiając po jeziorze. Oczywiście spod lodu
[2012-02-25 19:43]

zbynio5o

Witam . Podepne sie pod ten temat i nieskromnie zapytam, czy ktoś mógłby mi polecić na lipiec, któreś z jezior w okolicach Olsztynka. Bede tam na wczasach. Interesuje mnie każda metoda połowu.  Jeżeli są jakieś tajemnice, to może na priv. ?   :)) [2012-04-04 14:30]

abra1990

Tak sięskłada że ja mieszkam nie daleko mazurek i  mogę wam coś polecić. A więc najlepsze jeśli chodzi o wędkowanie i wypoczynek będą jeziora Nidzkie, Wiartel, Sasek Wielki, oraz niedocenione jezioro Świętajno.  już opisuję co i jak.

Jezioro Nidzkie - ciekawe miejscowości Karwica,Krzyże,Jaśkowo, Binduga(dzielnica) dojazd od warszawy w kierunku Pisza (przejeżdżacie przez Warszawę , Legionowo,Pułtusk, różan, Ostrołękę, kierujecie sie na Myszyniec, w miejscowości Kadzidło skręcacie na Łyse, a z łysych kierujecie się na Pisz, potem odbijacie w lewo i jesteście) Piękne okolice, niezaśmiecone, jest co pozwiedzać i gdzie pospacerować, mało Śmieci, piękne lasy tyle dla kobiet i dzieci, Dla wędkarzy istny raj jezioro i do spinnu i do gruntu, zróżnicowane batymetrycznie, ciekawe są połowy z łódek można ustrzelić pięknego leszcza, szczupca, sandacza, suma, okonia. brzegi są łatwo dostępne, mało zarośnięte. Pozwolenia można wykupić na miejscu, lub w Piszu który jest o rzut beretem (15km), sprzęt można także wypożyczyć na miejscu, i to w przystępnej cenie łódż wiosłowa ok 5zł za godzinę za cały dzień 25 zł.

J. Wiartel- Miejscowośc wiartel, piękna miejscowość otoczona lasami , dużo pół namiotowych i pensjonatów, jest gdzie się zatrzymać, zadziwi was czystość wody w tym akwenie na 2 metrowej głębokości widać dno, piękne miejsce na sandacza , okonia, szczupca, niezłe miejsce do spinningu, dosyć regularne dno, praktyczne zero zaczepów. Niezłe także na grunt, leszczyk, lin, węgorz. Jest tam także specjalne łowisko, z pomostami, i kładkami (super łowisko czy coś takiego) pozwolenie oraz sprzęt można opłacić na miejscu. przystępne ceny

J.Sasek Wielki- (6km za Szczytnem, z W-wy kierujemy się na Szczytno, potem na Olsztyn) naprawdę piękne okolice , malowniczo położone. Same jezioro jest zasobnę w rybę głównie z gruntu możemy tu liczyć na ciekawe okazy leszcza, lina, krąpia, płoci, wzdręgi. nieźle łowi się tu także na spławik, naprawdę efektywne łowienie. jeśli chodzi o połów z łódki to sprzęt można opłacić na miejscu polecam miejscowość Elganowo, oraz Jęcznik, lub Kobyłocha w ta ostatnia to miejscowość typowo turystyczna, praktycznie zamiera poza sezonem, dużo pól namiotowych, domków itp. pozwolenia na jeziorko wykupujemy w sklepie wędkarskim w Szczytnie

J. Świętajno (kierunek na Szczytno, jakieś 20 km od Myszyńca odbijamy w prawo i cały czas prosto aż do skutku, będzie odpowiedni znak) ładne plaże, czyste lasy, przystępne ceny. Jeśli chodzi o rybę jest jej dużo wbrew temu co gadają mięsiarze, dużo tu leszcza ,płoci, wzdręgi, krąpia, piękny jest tu węgorz, lin, szczupak i okoń, można fajnie pospinować. spokojna okolica można nieźle odetchnąć, pozwolenia wykupujemy w Szczytnie w sklepie wedkarskim. polecam wygooglowanie.

polecam ,i pozdrawiam
[2012-04-04 15:55]

Mija

Sasek Wielkie - ale okręg mazowiecki ma porozumienia więc chyba nic dopłacać nie muszę????
:/ [2012-04-27 19:59]

zbynio5o

Cześć, mnie interesuje jez. Łańskie koło Olsztynka. Może ktoś coś wie i skusi sie coś skrobnąć, będe  wery, wery happy :)) [2012-04-27 20:55]

borsuk 6x9

ja mogę polecić jez. dadaj kolo biskupca. 100 ha wody 12 wysp i ośrodek na wyspie, jeziorko o głebokości do 35 m. wpisać w google "wyspa dadaj" [2012-04-27 22:04]

abra1990

na sasku można łowić bez dopłaty, jeśli jesteś w PZW mazowsze
[2012-04-27 22:05]

kamilkolarz

Google: Ruciane-Nida, tyle w temacie miejscowosci, a co do rybek to beldan maly i duzy na spining, sandacz i pistoleciki, w centrum Rucianego maly sklepik wedkarski, tam otrzymasz wszystkie informacje od wlasciciela;) [2012-04-27 23:27]

przemonnn

Nad łańskie jeżdze od 20 lat. Jezioro jest przepiekne, moim zdaniem najładniejsze na warmi. Z ryba średnio, ale w porównaniu z innymi jeziorami jest nieźle. Duzo płci, lina, okonia ,sporo szczupaka. Jeśli dopłyniesz łódka w okolice osrodka łańsk to obłowisz się dowoli tam każdej ryby jest opór a pół kilogramowe płocie trafiaja sie co chwile.(do niedawna od półwyspu lalka była strefa zamknieta dla wędkarzy spoza ośrodka łańsk, a do tej pory nie wolno rybaka tam łapac na siatke dlatego rybostan jest inny niż na pozostałej wodzie jeziora). Dużą płoć najlepiej lowic na kukurydze jesli chodzi o lina łapie na rosówki. Pozdrawiam [2012-04-28 07:55]

zbynio5o

Dzięki Przemek za Info :) Będe tam pod koniec lipca na domkach UM. Olsztynek, ale nie wiem wjakim rejonie jeziora on sie znajduje. [2012-04-28 22:57]

kuba2996

Stanowczo odradzam jeziora z powiatu mrągowskiego prawie wszystkie ryb zostały wyłowione przez kłusoli a nasi nic nie robią by się zmieniło [2012-04-29 11:48]

Witajcie ! Właśnie rozpakowaliśmy graty po powrocie i zajrzałem co tu słychać .Byliśmy z synem na Mazurach od wtorku do dziś . Bylo pięknie .Pierwszy dzien sondowanie jeziorka . Drugi wypływamy o 5.30 i zajmujemy stanowisko na zboczu podwodnej górki głeb 2.5  do 3 m .Troszkę zanety i po paru min pierwsze brania . Zakladam na żywca sporą płotkę i do wody . W międzyczasie podchodza coraz większe płocie i krasnopióry ale po ok 20 min synek zauważa brak ,,bomby ,, .Wybieram luz zaciecie i ,,,siedzi,,  Czuje że spory ale problem zaczyna się kiedy po ok10 min zębacz pojawia sie pod łodzią .Patrzymy i szok .Stoi sobie ok 1m od burty na oko tak ok 90 cm .Cholera nie bardzo wiem co robić .Piotek trzyma podbierak ale z niego to można zrobić ,,szczupaczkowi ,,co najwyżej kapelusz .No i widocznie zębaty miał takie samo zdanie bo jak zrobił odjazd to strzeliła żyłka i tyle go widzieliśmy  .Kiedy ochłoneliśmy synek zaczął machać spinerkiem i ,,wykręcił,,coś takiego . W sumie wypad udany na koncie 4 szczupłe parę pięknych okoni plus  oczywiście płocie i wzdęgi .A jak ktoś chce wiedzieć gdzie to było to proszę na privka. .Jezioro piękne i czyste b mało ludzi za to żurawi że pospać rano nie można .
[2012-05-04 15:25]

Mija

Witam Panów,

wróciłam z Saska i nie mam dobrych wrażeń... zdaje się, że duża rybka to tam jest tylko w podaniach właścicieli domków. Właściciel naszego wyznał, że często widuje bareczkę z siatą od brzegu do brzegu i chyba ma rację bo złowić bez problemu można tam płotki i uklejki wielkości dłoni (góóóóóra), można też trafić leszczyka czy okonka ale tej samej wielkości. Wygląda na to, że w jeziorze jest to co przepłynęło przez oczka siatki.

Może jestem niesprawiedliwa, może nie jestem WEDKARZEM a tylko wędkarzykiem ale to nie jest tylko moja opinia. Pytałam wszystkich schodzących z wody. U wszystkich to samo...

Zmarnowana kasa.

[2012-05-05 18:18]

pawel40

a w jakim miejscu  [2012-05-05 19:48]

Mija

w Dąbrówce [2012-05-05 20:09]

andre1970

Witam a czy możesz polecić jakieś kwatery w tym rejonie blisko jeziora.

Dzięki Pozdrawiam

[2013-03-24 13:18]

Kolego Patryku mieszkasz w opolskim a więc na Mazury to przez całą Polskę. A masz przecież bliżej Pomorze. Polecam Ci okolice Szczecinka i sam Szczecinek. Jezior jest w bród no z rybą to tak na prawdę różnie. Ale panie będą miały co zwiedzać ( Szczecinek urocze miasto ).
Julian
[2013-03-24 18:14]

fanek15

hmm polecam jezioro bujaki są dwa jeziora koło siebie na pierwszym można lapac na wszystko a na drugim bez pontona nie da rady niestety jezioro nie ma dojścia trzeba łódeczką lub pontonikiem dużo czasu spedzam nad jeziorem bez dojścia i powiem że ładne okazy szczupłego są i sumika :) pozdrawiam i polecam [2013-05-10 12:34]

PESCADORES

ja mogę polecić jez. dadaj kolo biskupca. 100 ha wody 12 wysp i ośrodek na wyspie, jeziorko o głebokości do 35 m. wpisać w google "wyspa dadaj"

piękne miejsce podziw 

[2013-05-10 13:03]