Zaloguj się do konta

Na jakie przynęty łowić suma w dzień ?

utworzono: 2012/07/29 16:14

Witam wybieram sie na suma chciałbym łapać z rana albo po południu na dnia powiedzćie jaka przynęta jaki zestaw jaka zyłka ja mam karpiówke do 120 gram żyłka 0,27 kołowrotek jaxon 4 łożysk duży jak przynęta jaki zestaw myśle z gruntu bardzo chciał bym złapać nawek małego suma czy na rosówke miał bym szanse z góry dziękuje [2012-07-29 16:14]

fishman13

Za dnia kolego najlepiej łapać na żywca !!! Wyrzuć sobie 20cen. płoć jak najdalej od brzegu na grunciku ok. 1 metra jak będzi żerował to napewno ją znajdzie !!! A jeżeli chciałbyś połapać w nocy to nęć !!! najlepiej wątrobom wołową pokrojoną w kostke lub paski około 3/4 cm.! myśle jak ponęcisz ze 2, 3 dni najlepiej wieczorem to będom EFEKTY!!! POZDRAWIAM I POŁAMANIA [2012-07-29 17:40]

Iron21

1. Ryby się łowi - nie łapie (jak to kiedyś ktoś powiedział) złapać można chorobę weneryczną.2. Z tego co wiem suma z rana nie "połapiesz" bo od godziny ok. 4 do 7 nie wykazuje aktywności a co za tym idzie nie żeruje (nie przyjmuje pokarmu) spowodowane jest to prawdopodobnie jakiegoś rodzaju szokiem po nocy podczas której jest aktywny i pierwsze promienie słońca i być może poranne wahania tlenu w wodzie zniechęcają go do żerowania.3. przynęta zależna jest od łowiska np. ktoś na Narwi złowi sumka na rosówkę a T na Bugu na zdechłą rybkę nie ma reguły.pzdr [2012-07-29 17:41]

ja przypadkowo na kukurydze :) ogodzinie 19:00 zaczelo si branie o 20:30 był na

brzegu :D

[2012-07-29 18:14]

JOPEK1971

Witam wybieram sie na suma chciałbym łapać z rana albo po południu na dnia powiedzćie jaka przynęta jaki zestaw jaka zyłka ja mam karpiówke do 120 gram żyłka 0,27 kołowrotek jaxon 4 łożysk duży jak przynęta jaki zestaw myśle z gruntu bardzo chciał bym złapać nawek małego suma czy na rosówke miał bym szanse z góry dziękuje

Możesz złowic suma w dzień nawet na rosówkę.;-)

[2012-07-29 18:52]

Sitownik

Witam wybieram sie na suma chciałbym łapać z rana albo po południu na dnia powiedzćie jaka przynęta jaki zestaw jaka zyłka ja mam karpiówke do 120 gram żyłka 0,27 kołowrotek jaxon 4 łożysk duży jak przynęta jaki zestaw myśle z gruntu bardzo chciał bym złapać nawek małego suma czy na rosówke miał bym szanse z góry dziękuje

Możesz złowic suma w dzień nawet na rosówkę.;-)

Ja wczoraj na dendrobene o mniej więcej o 20:00 złapałem sumiczka.. Taki maluszek ze 35cm :)

[2012-07-29 18:58]

Dzięki bardzo dziękuje za rady i prosze owięcej podpowiedzi co i jak na co  na suma z góry dziękuje a I łapie na SANIE W OKOLICACH KSZESZOWA [2012-07-29 21:43]

zamixujpl

Suma najlepiej łowić w nocy , ja ci polecam na wątróbkę drobiową metodą spławikową  (Najlepiej owinąć pończochą ,aby klenie nie skubały) Nęcić można zmieloną wątróbką.
---
Jak masz feedera to odradzam ci nim łowić , bo szkoda wędki. [2012-07-29 21:51]

lysywedkowicz

Ja nauczył bym się stawiać kropki i przecinki, a potem łowił rybki. [2012-07-29 22:20]

centrogres

1. Ryby się łowi - nie łapie (jak to kiedyś ktoś powiedział) złapać można chorobę weneryczną.2. Z tego co wiem suma z rana nie "połapiesz" bo od godziny ok. 4 do 7 nie wykazuje aktywności a co za tym idzie nie żeruje (nie przyjmuje pokarmu) spowodowane jest to prawdopodobnie jakiegoś rodzaju szokiem po nocy podczas której jest aktywny i pierwsze promienie słońca i być może poranne wahania tlenu w wodzie zniechęcają go do żerowania.3. przynęta zależna jest od łowiska np. ktoś na Narwi złowi sumka na rosówkę a T na Bugu na zdechłą rybkę nie ma reguły.pzdr

Żeruje,żeruje tylko trzeba wiedzieć gdzie .

[2012-11-28 21:26]

Mam pytanie?Jakiego woblera polecacie na suma? [2013-02-20 15:58]

owczarki

sum bierze prawie na wszystko  [2013-02-20 16:02]

hanibal9

witam
mam wędki "gruntówki"i chciałbym spróbować łowić rybę drapieżną tym zestawem jaką zanętę mam dać do koszyczka?
[2013-02-22 03:38]

Bernard51

a na co chcesz łowić (co na hak) bo na sam koszyk z zanętą nie wystarczy.
[2013-02-22 05:37]

Za dnia kolego najlepiej łapać na żywca !!! Wyrzuć sobie 20cen. płoć jak najdalej od brzegu na grunciku ok. 1 metra jak będzi żerował to napewno ją znajdzie !!! A jeżeli chciałbyś połapać w nocy to nęć !!! najlepiej wątrobom wołową pokrojoną w kostke lub paski około 3/4 cm.! myśle jak ponęcisz ze 2, 3 dni najlepiej wieczorem to będom EFEKTY!!! POZDRAWIAM I POŁAMANIA

To na pewno jest skuteczny sposób na suma? Ile sztuk tak złapałeś? Moim zdaniem ta metoda może się sprawdzić nocą gdy sum w pełni żeruje i pobiera pokarm blisko powierzchni. W dzień to chyba na szczupaka tak można polować. Suma dniem był łowił jak najgłębiej w dołach, jamach itp. Co do przynęty na spinna to proponuję jakieś kopyta, wahadła i woblery o leniwej pracy. Oczywiście głęboko schodzące.
[2013-02-22 16:45]

centrogres

Jeżeli chcesz połowić sumy , przede wszystkim musisz uzbroić się w mocny sprzęt , w dzień postaw żywca na głębszej wodzie , metr nad dnem, wieczorem możesz podciągnąć na płytszą. szukaj miejsc gdzie występują powalone do wody drzewa ,jamy ,wyrwy w brzegu, lub zamęty.Wątroba jest dobra na małe sumiki , jeżeli chcesz mieć branie dużego suma tylko żywiec powyżej 30 cm.
[2013-02-22 21:02]

grzesiu92

Nie ma co sie na zaś napinać, narazie niech leżą w grupkach na dnie i odpoczywająw spokoju :P

Z taką żyłką to raczej nie poszalejesz. Z resztą opisywałem juz tu sytuację kiedy 0.45 jak nitka mi rano strzeliła. A tez na malego sie nastawiałem na tą wedke.

Centro, a próbowałeś kiedyś z flaczkami albo wątrobą albo flakami 0.5 kg zawiązanymi w gazę lub siatkę po cytrynach?
[2013-02-22 21:26]

centrogres

Ja osobiście łowię tylko na żywca lu b pellet ,znajomi stawiali różne wątróbki lub flaki stało to po parę dni w wodzie aż się zasmrodziło i wszystkie sumy omijały to miejsce.
[2013-02-22 21:52]

grzesiu92

Pellet samoróbka czy z Black Cata?
[2013-02-22 22:01]

centrogres

Pellet oczywiście kupiony od producenta w workach 25 kg 2-4 szt wystarczy na sezon , trzeba oczywiście rybę do tego przyzwyczaić , wchodzą piękne sumy , karpie , liny leszcze. Pellet Black Cata za drogi gips .
[2013-02-23 10:36]

grzesiu92

Będziesz tak miły i jakiś link do tego mi na PW podeślesz? Z gory dziekuje.
[2013-02-23 12:11]

danielkas

Sum w dzień przebywa w głębokich miejscach i oczywiście również żeruje. Wieczorem rusza na wypłycenia (np. przykosy) oraz w górne partie wody. Najważniejsze to łowić tam, gdzie ryba przebywa i żeruje - łowienie w nocy głęboko a w dzień płytko może zakończyć się oczywiście złowieniem suma, ale robiąc na odwrót wyniki na pewno będą nieporównywalnie lepsze. [2013-03-28 10:22]

owczarki

ciekawe filmy zsumami na ryba.ugu.pl  a tak pozatym to najwiecej brań sumowych miałem na świeżą wątróbkę drobiową dlamnie to numer 1 niestety defektm jest to że będą brać tylko te mniejsze sumy bo te duże to podchodzą troche później... [2013-03-30 08:39]

maciek-laskiewi

kolego centrogres twuj post związany z prześmierdłą wątrobą i flakami jest jak najbardziej błędne gdyż dobra wątroba na suma to taka wystawiona na cały dzień na słońcu zwłaszcza żarze wtedy zacznie się to rozkładać i nabierze to wtedy ,, zapachu ,, który z pewnością nie odstraszy sumów lecz zadziała odwrotnie, kiedyś wyczytałem lub usłyszałem o tym że sumy łowili na przypalone więc zapach wątroby i flaków z pewnością ich nie odstraszył [2013-04-02 14:38]

maciek-laskiewi

kolego centrogres twuj post związany z prześmierdłą wątrobą i flakami jest jak najbardziej błędne gdyż dobra wątroba na suma to taka wystawiona na cały dzień na słońcu zwłaszcza żarze wtedy zacznie się to rozkładać i nabierze to wtedy ,, zapachu ,, który z pewnością nie odstraszy sumów lecz zadziała odwrotnie, kiedyś wyczytałem lub usłyszałem o tym że sumy łowili na przypalone więc zapach wątroby i flaków z pewnością ich nie odstraszył

Ps. Przypalone pierze [2013-04-02 20:12]