Zaloguj się do konta

Na co łopaty?

utworzono: 2012/01/04 17:33
perwer

Przemo myśle że nie chcemy o tym więcej rozmawiać .
Połowiłbym ładnego leszcza ,tylko że na zbiornikach których bywam ,jest go bardzo mało. Jest skarłowaciały zazwyczaj i jeśli podejda mi takie leszczyki 35-40 ,to dla mnie to sa łopaty ,choć wiem że to zyletki dla innych.
Jeśli jednak typowo nastawiał bym sie na konkret to mam tez kilka miejsc gdzie dał bym radę.
Nigdy na ta rybe sie nie nastawiałem ,a wejście jej w zanęte było efektem przypadku .
Jednak zauważyłem, ze jak zacząłem tą zanete powyżej przytoczoną stosować ,to dość często leszcze łowie.
W tym roku chciałem sie na leszcza nastawić z pod lodu ,juz obcykałem miejsca ,zbiorniki ,zanęty ,metody itd..a tu wiosna i jesień na przemian.
[2012-01-05 19:50]

przemo1980

Przemo myśle że nie chcemy o tym więcej rozmawiać .
Połowiłbym ładnego leszcza ,tylko że na zbiornikach których bywam ,jest go bardzo mało. Jest skarłowaciały zazwyczaj i jeśli podejda mi takie leszczyki 35-40 ,to dla mnie to sa łopaty ,choć wiem że to zyletki dla innych.
Jeśli jednak typowo nastawiał bym sie na konkret to mam tez kilka miejsc gdzie dał bym radę.
Nigdy na ta rybe sie nie nastawiałem ,a wejście jej w zanęte było efektem przypadku .
Jednak zauważyłem, ze jak zacząłem tą zanete powyżej przytoczoną stosować ,to dość często leszcze łowie.
W tym roku chciałem sie na leszcza nastawić z pod lodu ,juz obcykałem miejsca ,zbiorniki ,zanęty ,metody itd..a tu wiosna i jesień na przemian.

Też myślę że nie chcemy o tym więcej rozmawiać i myślę że nikt nie będzie prowokował :)

Połamania... na łopacie :)
[2012-01-05 19:54]

perwer

ha ha,ale nie myslisz chyba żebym paluchy połamał ,jak bedę cos kopał? he he
[2012-01-05 20:13]

przemo1980

ha ha,ale nie myslisz chyba żebym paluchy połamał ,jak bedę cos kopał? he he

:)

Broń Boże

[2012-01-05 20:42]

szkarlupnia3

Polecam poczytać , ktoś tam wie co mówi - http://forum.wedkuje.pl/post/jak-znalezc-w-jeziorze-stado-leszczy/129452/0

Warto poczytać, kolega "konto usunięte" pomógł już bardzo wielu wędkarzom, widać że posiada dużą wędkarską wiedzę i doświadczenie.

[2012-01-11 10:13]

jurcio6

Polecam nęcenie dosyć zbitymi kulami zanętowymi z zanęty bazowej z makaronem kolankami oraz dodatkiem kolendry i melasy. Jako przynętę makaron gwiazdki z dodatkiem kolendry lub melasy, natomiast jako bomba polecam makaron gwiazdki z czosnkiem - najwięcej łopat wyciągnąłem właśnie na taki. Nakładanie gwiazdek to niezła zabawa, ale jak zasuniesz taką "sznurówę", to nie ma przeproś, musi wszamać :)
[2012-01-11 15:29]

Stary wypróbowany sposób wiślany, 10 cm gwiazdek nawleczonych na przypon.
Ale gwiazdki obowiązkowo o zapachu czosnku. Ponadto przypony zapinane na agrafkę - więc jest czas po zarzucie zestawu przygotować kolejny/e.
[2012-01-11 16:57]

jurcio6

Ja unikam łączeń typu agrafki - żyłka może się po nich swobodnie przesuwać, przez co narażona jest na przetarcia. Jeśli już, to stosuję samozaciskowy węzeł na krętliku - wtedy przypon można łatwo odpiąć. Natomiast do gwiazdek stosowałem igłę do przeszywania trupków - siedząc na brzegu i czekając na branie nawlekałem taką sznurówkę na igłę, a potem, po wyciągnięciu zestawu, przesuwałem makaron na przypon.
[2012-01-11 18:23]

Też fajny sposób, jeszcze sobie przypomniałem że barwiliśmy makaron /tabletkami Furaginy/ na żółto, ale nie można wtedy pozostawiać go na słońcu bo brązowieje.

[2012-01-11 18:28]

jurcio6

Potrzeba matką wynalazku :)
[2012-01-13 10:35]

perwer

Sposobów jest tyle co wędkarzy ,jedni mają sekrety ,drudzy sie tym chwalą.
Każdy akwen i rybka w nim pływająca ma swoje upodobania. Na jednym leszcz ładnie bierze na białego,a na drugim na świderki ,na trzecim na czerwonego ,a gdzie indziej na kukurydze .
Nie ma jednego złotego środka.Jedynie techniką łowienia można cos nadrobić.
Umiejętnością szukania ryby i doboru zanęty.
Własnie cały urok na tym polega.
[2012-01-13 10:57]

plotka97

Też mam zamiar spróbować swoich sił w poławianiu leszczy na żwirowni. Wiem że jest ich tam dużo, czasem trafiają się naprawdę duże sztuki, łowisko obfituje też ponoć w karpie do ponad 5cio kilogramowe karpie. Na łowisko jest również sporo drobnicy której brania chciałbym w pewnym stopniu ograniczyć. Chciałbym wiedzieć czy istnieje jakiś sposób na połączenie smaków tych dwóch gatunków(jaki wybrać atraktor nie wanilie, która jest u mnie strasznie popularna i ,przeżarła się rybom" może karmel, czosnek lub melasa) Moją zanętą były by gotowane ziarna kukurydzy z atraktorem. Czy mogę je zespoić ziemią lub gliną wędkarską? Łowisko do nieduża żwirownia miejsce, w którym będę łowił ma około 3-4 m głębokości. Jeziorko obfituje w roślinność wynurzoną. Proszę o pomoc.pozdrawiam  [2012-01-23 16:12]

Bernard51

wiem że tam są łopaty ale i są nieszczęsne sumiki karłowate których jest ich tam w brud.Więc proszę o porady jak skutecznie nęcic i na co łowic
P.S Będziemy łowic z gruntu na feedery z góry dziękuje
I tu tkwi zasadnicze pytanie SUMIK KARLOWATY jest go w brud,z mojego doswiadczenia dzien od switu do nocy poszukaj dziur tj wglebien i kazda przyneta plus pelet 16-20 rozneg rodzaju moze byc MARCELA mnie sie sprawdza halibut-red
[2012-01-23 16:50]

plotka97

Może dodać do zanęty pocięte czerwone robaki będę łowił na spławik i pickera
[2012-01-23 17:12]

marcin96

Warto na haczyk założyc kilka ziarez ryżu preparowanego. [2012-01-23 17:45]

misiekk35

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/93c60a41c8a1a416.html

Ja nęcę ziemniakami w mundurkach/pokrojone na 4 kawałki plus makaron kolanka. Wsypuję do tego trochę brasem i ew. melasy.

Na haczyk kukurydza konserwowa od 1 do 3 szt. moczona, co ciekawe w syropie trapera płoć secret. Doskonałe również kolanka i kawałki ziemniaków.

Nigdy, gdy chcę połowić nie zabieram podbieraka !! Jonasz jeden

[2012-02-11 00:43]

Bernard51

Kol. plotka97jak wczesniej stwierdzil "perwer"ilu wedkarzy tyle sposobow na polow leszcza
Masz link ktory wystawil "szkarlupnia3"gdy zapoznasz sie z nim napewno cos wyniesiesz widac ze facet jest w temacie i zastosuj sie do jego rad a nie bedzie zle
[2012-02-11 06:22]

edwardo

PARĘ LAT TEMU MIAŁEM MOŻLIWOŚĆ TĘ RYBĘ ŁOWIĆ.BARDZO DOBRZE BIERZE NA CZERWONEGO ROBAKA.TAK JAK OKOŃ ŁAPCZYWIE POŁYKA HACZYK Z PRZYNĘTĄ.PRZY WYJMOWANIU HACZYKA Z PYSKA UWAŻAJ NA KOLEC UMIESZCZONY NA GÓRNEJ PŁETWIE.CO DO SMAKU MIĘSA I RESZTY OPISÓW SUMIKA ZGADZAM SIĘ Z KOLEŻEŃSTWEM .POZDRAWIAM
[2012-02-29 07:14]

edwardo

POWRACAJĄC DO SEDNA SPRAWY, RADZIŁBYM DO POŁOWU DUŻYCH LESZCZY UŻYWAĆ PRZYNETY ROSLINNEJ NIŻ ZWIERZĘCEJ.TO ZNACZY MAKARON-KOLANKA, GWIAZDKI.RYŻ PREPAROWANY PĘCZAK KUKURYDZE CIASTA.NAJWAŻNIEJSZE JEST TO ABY DOWIEDZIEĆ SIĘ LUP PODPATRZYĆ NA JAKĄ PRZYNĘTĘ ŁOWIĄ MIEJSCOWI WĘDKARZE.ZBIORNIK ZBIORNIKOWI NIE JEST RÓWNY.UKSZTAŁTOWANIE PODŁOZA  PH WODY WARUNKI ZEWNĘTRZNE PRZYSTOSOWANIE RYB DO ZANĘTY I PRZYNĘTY.
[2012-02-29 08:02]

Thomas67

Koledzy czy dodajecie makaron do zanęty latem, czy już teraz na wiosnę ? I czy faktycznie dobrze jest dodać z makaronem jeszcze pęczak, czy to ostatnie sobie odpuścić ?    pozdr.
[2012-04-09 16:49]

Ja będę karmił następująco : pęczak zmieszany z makaronem  i kukurydzą zasypany zanętą tylko nie dużo no ido tego przyprawa do piernika. [2012-04-09 18:38]

bodekk66

przykłady elit,,,ci co wystawiają zdjęcia i się chwalą jaki to najmniejszy a jaki to największy,brawo a gdzie limity i regulamin,na jednym ze zdjeć kol zender pokazuje 10szt,a na innych stornach piszecie o etyce i jesteście pozamykani w grupach wspólnej adoracji,brawo oby tak dalej,

[2012-04-09 19:09]

Thomas67

Ja będę karmił następująco : pęczak zmieszany z makaronem  i kukurydzą zasypany zanętą tylko nie dużo no ido tego przyprawa do piernika.

Dzięki, może jeszcze trochę mięska i będzie git. W sobotę ja otwieram sezon, z tym że tylko trochę inaczej, dzięki waszym doświadczeniom.
[2012-04-11 21:19]