Na co złowić leszcza?

/ 39 odpowiedzi
matiuss

Tam, gdzie lowie, czyli na Kryspinowie tylko na kanapke z bialego robaka i kukurydze.

(2011/01/29 20:33)

krzychoo30

Jeżeli chcesz wiedzieć wszystko o leszczach to proponuje odwiedz sobie stronke od Bodzia bogdanbarton.pl  (2011/01/30 12:34)

jacek34

Na Wisle w Toruniu najlepsze efekty mam na kanapke trzy mady i dwa kompasiaki (2011/01/30 12:56)

nowik16

Ja na bugu łowie bardzo popularną kanapka czyli białe robaki i kukurydza (2011/01/30 14:30)

broz4

Na zalewie sulejowskim bardzo skuteczne są kluski tzw gwiazdki przeplatane z białym robakiem lub cieniutko pokrojoną przysmażoną wątróbką. Można także łowić na ciasto ale to mało skuteczne... (2011/01/30 14:59)

Wedkarz60

Witam . Leszcze łowię na wieprzu a biorą z wiosny na białe robaki a potem bliżej jesieni na czerwone robaki ale i na kukurydzę też podchodzą , nęcę parzoną pszenicą . pozdro (2011/01/30 15:31)

michal7u8i

Moim zdaniem leszcza najlepiej da się złowić na przynęty takie jak:
-czerwone robaki
-białe
-rasówki 
-pinki (2011/01/30 16:36)

georgeus

Na jeziorze najbardziej sprawdza:
biały , czerwony robak
kukurydza
ciasto ( makaron raczej daję do zanęty)

Na rzece - Wiśle - gdzie czasami przesiaduję:

pęczak, pszenica - dosłownie jedno ziarno (im więcej na haku tym gorzej) oczywiście ja łowię z prądem pod sama główką przeważnie grunt od 4 do 6 m.
czerwony i biały robak też, ale trzeba się też bawić z małym okoniem, kiełbiem  jazgarzen itp.
pozdr. (2011/01/30 19:48)

u?ytkownik61065

Na domaniowie jat hitem(jak dla mnie)bialy robak kilka sztuk lub biały z pinka i czerwony z pinką (2011/01/30 20:05)

gruby0113

Odra Wroclaw popularne są biały, pinka, czerwony, ciasto z kaszy i styropian. Można je łączyć (2011/01/30 23:11)

u?ytkownik63516

Leszcz – słodkowodna ryba charakteryzująca się wygrzbieconym i ścieśnionym po bokach ciałem. Jej grzbiet ma kolor od grafitowo-szarego do czarnego, zwykle z zielonym połyskiem. Boki ryby są jaśniejsze, metalicznie połyskujące, a brzuch białawy, z perłowym połyskiem. Starsze osobniki posiadają zwykle charakterystyczny, złoty połysk łusek. Dorastają do 30-50 cm długości, maksymalnie do 75 cm, osiągając wagę około 6kg. Leszcz, jako ryba spokojnego żeru, preferuje spokojne rzeki, zbiorniki zaporowe i większe, obfite w pokarm jeziora, o miękkim, mulistym podłożu. Leszcz należy do typowych ryby stadnych - młode przebywają grupami w pobliżu brzegu, natomiast większe osobniki bytują głównie w głębokich partiach wody.

Gdzie, kiedy i jak złowić leszcza

Leszcz jest typowym, ciepłolubnym gatunkiem dennym, poszukującym pokarmu w mulistym podłożu. Do jego ulubionych przysmaków można zaliczyć larwy owadów ochotkowatych i mięczaki, choć nie pogardzi również bezkręgowcami czy pokarmem pochodzenia roślinnego.
Dobrymi przynętami na leszcza są także tradycyjne białe robaki, rosówki, groch oraz kukurydza. Równie istotne, co rodzaj przynęty, jest zachowanie podczas połowu - zwłaszcza większe okazy można bowiem skłonić do przybycia na nasze stanowisko tylko dzięki odpowiedniemu, niekiedy kilkudniowemu nęceniu, ostrożnemu zachowaniu na łowisku czy sprawnemu holowaniu zaciętej sztuki.
Podobnie jak w przypadku większości ryb, również polowanie na leszcza warunkują zmieniające się pory roku i pogoda. Sezon połowu trwa co prawda od wczesnej wiosny do późnej jesieni, ale najlepsze efekty osiągniemy tuż przed i zaraz po tarle oraz od połowy lipca do końca sierpnia. Jeśli chodzi o technikę, to najczęściej leszcz poławiany jest z gruntu, a bardzo istotną kwestią jest prawidłowe zanęcanie w celu ściągnięcia ryby w łowisko i jak najdłuższego jej utrzymania. Z kolei najlepszym miejscem na udane łowy są duże jeziora typu leszczowego i sielawowego, natomiast na próżno szukać dużych okazów w małych i płytkich akwenach.
Powracając do pór roku, warto zwrócić uwagę na fakt, iż na wiosnę, jeszcze przed tarłem, leszcze chętnie przedostają się na płytkie wody przybrzeżne, które są najlepszymi miejscami do połowu wiosennych, choć co prawda mniejszych sztuk. W końcu maja i w czerwcu ryby można znaleźć już na głębszej wodzie, m.in. półkach położonych na szybko opadającym dnie na głębokości 5 metrów czy rynnach wdzierających się w przybrzeżne wypłycenia i wyraźnie wznoszących się ku swemu końcowi. W takich miejscach nasze szanse na złowienie dorodnego okazu wzrastają zwłaszcza, gdy wypłycenia przy rynnach są silnie nasłonecznione. Z kolei wraz ze zbliżającym się latem i w samym letnim sezonie leszcza można z powrotem szukać w płytszych rejonach akwenu, choć nie wszędzie. Ich ulubione miejsca to większe dołki, a właściwie ich skraj, przewężenia idące z głębi jeziora czy szybko opadające wyspowe dna z półkami. Im bliżej jesieni - w sierpniu i w początkach września, duże sztuki powinniśmy znowu łowić na dużych głębokościach, nawet 15 metrów, na głębokich półkach opadającego dna czy też połaciach równi, położonych przy głównych korytarzach jeziora.
Inną kwestią są metody połowu leszcza, ale to już temat na osobne rozważania.
(2011/02/01 18:19)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Kicek999

W tamtym roku najlepsze efekty miałem na parę pinek, koniecznie ruszających się jeszcze na haku he (2011/02/02 09:47)

u?ytkownik5445

Najładniejsze leszcze łowiłem na kanapkę złożoną z kukurydzy i dendrobeny.Leszcze dobrze też biorą na białe robaczki lub rosówki.Lecz ja bym ci bardziej poradził łowienie na grunt niż na spławik ale to twój wybór.Pozdrawiam (2011/02/02 13:01)

kuba12345335

Ja tam złowiłem tylko raz leszcza na kanałe w Mielnie. Wzioł na białe robaki. (2014/08/21 20:29)