WedĹug wielu niby jest zasada ze wiosna i jesieniÄ smierdziele a latem owocowe. A ja Ci powiem gĂł..o prawda ;) wszystko zalezy od wody, osobiscie nie skupiam sie na jednym Ĺowisku gdyĹź jest to dla mnke nudne.. na jednym lepiej biorÄ na smierdziele na drugim na owoc na trzecim tylko kukurydza. WedĹug mnie mit ze slodkimi a smierdzacymi kulkami jest obalony. PrĂłbuj sam cos kombinowaÄ.. mozesz zawsze eksperymentowaÄ, ja czesto robie mieszanki 16 sĹodkÄ podwieszona 12 smierdziel i na odwrĂłt.. PoĹamaniaBędę próbował na jedną wędkę na ten sam pellet co latem a na drugą na śmierdziela (pellet 16mm halibut i pellet 2mm krab japoński )
I zapomnialem o najwazniejszym... najwazniejsza kwestia jest znalezienie na stawie ( zazwyczaj muliste dno ) miejsca gdzie jest kawalek zwiru, albo jakies podwodne spady. U mnie na stawach pochodzilem troche ze spinningiem i polapalem z opadu przez co wiedzialem gdzie jakie sa glebokosci i podwodne gorki oraz jakie dno. Te miejsca uznalem za bardzo dobre miejscowki na przebywanie ryb spokojnego zeru, miedzy innymi karpi i amurow. Nie mylilem sie i jesli tylko dobrze zarzuce na ta podwodna gorke to branie nastepuje tak do 30minut o rzutu. Sprawdzone bo druga wedke rzucam w inne miejsca gdzie jest mul i efekty sa mizerne. Zwroc sobie na to uwage podczas dobierania stanowiska na rybachDzięki na pewno skorzystam.